StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Dobrodošlica za digitalne nomade, nove potpore za novorođenčad, gradi se nogostup od Orašca do Zatona Velikog...

Piše Grad Dubrovnik
12. ožujka 2021. - 09:38

DUBROVNIK IDEALNA DESTINACIJA ZA DIGITALNE NOMADE

Objavljen nagradni natječaj za besplatan boravak u Dubrovniku

Pokrenut je zajednički projekt “The Dubrovnik digital nomad-in-residence“, odnosno natjecanje namijenjeno digitalnim nomadima cijeloga svijeta u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u suradnji s Total Croatia News i Saltwater Nomads. Podsjetimo, Grad Dubrovnik u listopadu prošle godine bio je domaćin prve konferencije “Dubrovnik za digitalne nomade“ te se i kao predvodnik ove inicijative u Hrvatskoj predstavio kao cjelogodišnja destinacija.

Naime, “The Dubrovnik digital nomad-in-residence“ je natječaj usmjeren zainteresiranim digitalnim nomadima za boravak u Dubrovniku. Kroz ovaj program se naš grad promovira i pozicionira kao atraktivna i poželjna destinacija za digitalne nomade. Deset digitalnih koji će biti odabrani putem nagradnog natječaja, boravit će besplatno u Dubrovniku mjesec dana, od 23. travnja do 23. svibnja 2021. godine.

image
Digitalni nomadi vrlo su važni za odredište u kojem borave, jer svojim aktivnostima intezivno promoviraju destinaciju
Grad Dubrovnik

Tijekom svog boravka u Dubrovniku, nomadi će kroz različite aktivnosti, radionice te izlete detaljno istražiti grad i okolicu, upoznati način života lokalnog stanovništva i kulturne sadržaje, čime će doprinijeti jačanju ugleda grada među digitalnim nomadima na globanoj razini. Digitalni nomadi vrlo su važni za odredište u kojem borave, jer svojim aktivnostima intezivno promoviraju destinaciju, njihovi boravci su duži od prosječnih turističkih boravaka, ali i u svoje novo okruženje investiraju osobno, profesionalno i financijski.

Kako se prijaviti?

 

Zainteresirani digitalni nomadi mogu se prijaviti na natječaj putem stranice http://saltwaternomads.com/apply/, a prijave za natjecanje su otvorene do 31. ožujka 2021. godine.

MJERA KOJU JE GRAD DUBROVNIK UVEO 2019. GODINE

Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete raste na 850 tisuća kuna

Grad Dubrovnik isplatio je prvu ovogodišnju ratu mjere Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete. Ukupno je isplaćeno 844.800,00 kuna za 172 korisnika ove mjere, a u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je 20 korisnika više nego u prošloj godini. Naime, u 2020. godini pravo na mjeru Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete ostvarile su 152 obitelji, što je pak dvostruko više nego u prethodnoj godini. Ukupno je za ovu demografsku mjeru tijekom 2020. godine iz gradskog proračuna isplaćeno 748.800 kuna.

image
Samo 2020. godine roditeljima novorođenčadi isplaćena su dva milijuna kuna potpora
Grad Dubrovnik

Podsjetimo, ova demografska mjera Grada Dubrovnika uvedena je kroz novu Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Dubrovniku, a primjenjuje se na svu djecu rođenu ili posvojenu od 1. siječnja 2019. godine. Potpora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Potpora novorođenčadi

Grad Dubrovnik ulaže značajna sredstva za svako novorođeno dijete. Samo 2020. godine roditeljima novorođenčadi isplaćena su dva milijuna kuna.

NASTAVLJAJU SE ULAGANJA U PROMETNU INFRASTRUKTURU

Grad Dubrovnik započeo izgradnju nogostupa od Orašca do Zatona Velikog

Započeli su radovi na izgradnji nogostupa uz državnu cestu D8, a na 750 metara dugoj dionici od naselja Orašac, skretanja za Čerjan pa do Zatona Velikog (do postojćege nogostupa iznad predjela Pinji). Radovi se provode paralelno s 28 milijuna kuna vrijednim projektom izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Orašca, a izvode se uz suglasnost Hrvatskih cesta. Osim izgradnje nogostupa izvesti će se i priprema za postavljanje rasvjetnih stupova na cijelom potezu, a što uključuje izvedbu podzemne instalacije i temelja stupova javne rasvjete.

image
Započela je izgradnja nogostupa od Orašca do Zatona Velikog
Grad Dubrovnik

Izgradnjom ovog nogostupa te trenutnom rekonstrukcijom tri kilometra duge državne ceste od Zatona Velikog do Štikovice kao i prošle godine izgrađenim križanjem omogućit će se kontinuirana pješačka komunikacija od Orašca sve do Štikovice, a što će uvelike doprinijeti sigurnosti mještana i turista, ali i samoj kvaliteti življenja na ovom području. Vrijednost zahvata iznosi oko 620 tisuća kuna, a završetak radova očekuje se krajem mjeseca ožujka.

Za sigurnije prometnice

 

Grad Dubrovnik kontinuiranim ulaganjima u izgradnju prometne infrastrukture nastoji omogućiti veći stupanj cestovne sigurnosti. Dakako, i pješačke.

23. travanj 2024 17:47