StoryEditorOCM
Dubrovnik‘MALE‘ ZAMKE KONVERZIJE

Dobro otvorite oči kad vam vraćaju kusur: Dubrovčaninu umjesto eura ‘uvalili‘ kovanice iz susjedstva...

Piše Dv
10. siječnja 2023. - 15:28

Deset je dana prošlo od uvođenja eura i još se svi pomalo upoznajemo s novom valutom. Nažalost, početno nesnalaženje zna se odraziti i na negativan način, a takvom primjeru svjedočili smo u jednoj butizi u Dubrovniku.

Naš sugrađanin tako je išao platiti kupljeno, htio je izaći ususret blagajnici te joj osim novčanica ponudio i kovanice eura – tako je bar mislio. Brojeći ponuđeni sitniš, blagajnica ga je brzo upozorila da se među eurima našla i sasvim druga valuta – konvertibilna marka. Naime, kovanica od dvije marke dosta sliči kovanici od dva eura, ali vrijednost joj je daleko manja.

U nevjerici, kupac se ispričao, rekavši kako je upravo dobio kusur te je kovanice samo spremio u takujin, niti ne gledajući o kojoj se valuti radi. Pred blagajnicom ih je odmah izdvojio u drugi špag, a ona mu je savjetovala da ‘uljeze‘ potroši kad bude išao u susjedstvo. Konvertibilne marke su tako stavljene u ‘karantenu‘, izolirane su, a kovanice eura završile su u blagajni. Račun je bio plaćen, a ostaje vrijedna pouka.

Da se ne nađete u čudu jer vas je netko (ne)namjerno oštetio za manji ili veći iznos, dobro pogledajte kovanice koje dobijete jer su došla takva vremena da vam više nitko ne izvlači asa iz rukava, nego svatko novce iz špaga – ponekad u drugoj valuti!

25. travanj 2024 03:13