StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Do Elafita će uskoro ploviti e-brodovi, dubrovačkim ulicama modernija javna rasvjeta, napreduje Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a

Piše Grad Dubrovnik
4. studenog 2022. - 09:51

PROJEKT E-LAFITI

Napravljen prvi važan korak prema povećanju kvalitete poveznosti Elafita

Predstavljanje studije izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima, u sklopu projekta e-LAFITI, održano je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Prezentaciju studije održali su autori, predstavnik tvrtke iCat Tomislav Uroda i Goran Krajačić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Studija izvodljivosti donosi niz zaključaka, od kojih je najbitniji da je elektrifikacija brodskih linija moguća. Širom analizom mogućnosti elektrifikacija brodskih linija prema Elafitima, obuhvaćene su cjelovite Dubrovačke brodske linije, te je u tom pogledu preporuka da se brodske linije prema Elafitima sagledaju kao dio jedinstvene cjeline brodskog prijevoza na dubrovačkom području.

image

Projekt e-Elafiti

Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka. Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je važnost brze i kvalitetne povezanosti s Elafitima u kontekstu zadržavanja stanovnika na dubrovačkom otočju. "Da bismo ih zadržali trebamo imati stalnu i čestu vezu s kopnom, a sve kako bi i djeca koja idu u školu na Elafite, a kasnije u srednju školu u Dubrovnik, mogla svakodnevno putovati i koristiti se tom vrstom prijevoza u vrlo čestim intervalima.

Na taj način ćemo omogućiti ostanak i opstanak Elafita", rekao je gradonačelnik Franković, a dodao je kako je studija izvodljivosti prvi važan korak prema povećanju kvalitete povezanosti Elafita. Dodao je i kako gradska uprava kontinuirano ulaže u povećanje kvalitete života svojih otočana.

"Za nas u Gradu Dubrovniku Elafiti predstavljaju iznimno vrijedan dragulj i kao takve ih tretiramo. Upravo na Elafitima provodimo izgradnju kanalizacijske mreže otoka Lopuda, u idućem tjednu vjerujem da ćemo potpisati ugovor za izgradnju kanalizacijske mreže u Suđurđu i u konačnici to je put koji smo zacrtali - podizanje kvalitete života na Elafitima", naglasio je gradonačelnik.

Otoci bliže kopnu

Projekt e-LAFITI financiran je iz programa "European Islands Facility" – NESOI Europske unije. Za cilj to ima otključati potencijal EU otoka kako bi postali pokretači Europske Energetske Tranzicije.

KVALITETA ŽIVOTA

Ulaganja u rekonstrukciju sustava javne rasvjete

U sklopu godišnjeg programa investicijskog održavanja sustava javne rasvjete Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika proveo je rekonstrukciju javne rasvjete u Mljetskoj ulici, Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici Miroslava Krleže te osvjetljenje boćarskog igrališta u Petrovom selu. Ukupna vrijednost navedenih ulaganja u sustav javne rasvjete prelazi 180 tisuća kuna.

U Mljetskoj ulici u Gružu rekonstrukcija javne rasvjete izvršena je izradom šest novih stupnih mjesta s podzemnom mrežom, montažom šest novih stupova i jednako toliko novih LED energetski visokoučinkovitih svjetiljki. Dužina trase obuhvaćene rekonstrukcijom iznosi 180 metara, a vrijednost radova je 59.948,55 kuna.

U Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici Miroslava Krleže na području GK Montovjerna rekonstrukcija javne rasvjete obuhvatila je postavljanje 13 novih stupnih mjesta u dužini 400 metara s energetski visokoučinkovitim LED svjetiljkama i podzemnim instalacijama, a izvršeno ulaganje vrijedno je 107.454,31 kuna.

U okviru navedenog programa provedeno je i osvjetljenje boćarskog igrališta u Petrovom selu postavljanjem dvaju novih stupnih mjesta s dva rasvjetna stupa i ugradnjom LED reflektora vrijednosti 16.593,25 kuna. Također, u tijeku su radovi na rekonstrukciji javne rasvjete u ulicama Oraška i Trstenska. Radovi će prvotno obuhvatiti iskop navedenih ulica u ukupnoj duljini od 230 metara nakon čega će uslijediti polaganje podzemne instalacije za devet novih stupnih mjesta i montiranje devet metalnih stupova u visini od pet metara.

Usto, s ciljem kvalitetnog i sigurnog odvijanja cestovnog prometa svih kategorija motornih vozila te pješaka na metalnim će se stupovima ugraditi devet novih energetsko učinkovitih LED svjetiljki. Stari drveni stupovi u ulicama Oraška i Trstentska nisu u vlasništvu Grada Dubrovnika te kao takvi neće biti uklonjeni, a preko njih će se i dalje vršiti napajanje električnom energijom domaćinstava. Vrijednost ove investicije u sustav javne rasvjete iznosi 172.692,44 kuna (s PDV-om), a očekivani rok završetka svih terenskih radova je trideset dana.

 

PROVEDBA PLANA UPRAVLJANJA

Održana prva konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora

U organizaciji Zavoda za obnovu Dubrovnika, koordinatora provedbe Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a "Starim gradom Dubrovnikom" prošlog tjedna održana je prva sjednica Izvršnog odbora Upravljačke komisije.

image

Plan upravljanja povijesnom jezgrom

Osnovni zadatak Izvršnog odbora uz Upravni odbor jest osigurati neposrednu primjenu plana što podrazumijeva provođenje aktivnosti istog s ciljem održavanja kvalitete života građana i zaštite kulturno-spomeničke baštine vodeći se sustavnim i promišljenim upravljanjem koji će uključivati doprinos stručnjaka te ostalih dionika. Usvojen je poslovnik o radu Izvršnog odbora, te je predstavljen Izvještaj o fazama izrade i pripremi za provedbu Plana i Prijedlog budućih aktivnosti Izvršnog odbora.

Bolji život unutar zidina

Plan upravljanja služit će kao prijeko potrebna podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente. Njima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

13. srpanj 2024 09:04