StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Do Božića natječaj za prve korisnike novog doma umirovljenika u Gružu, počinje EU projekt revitalizacije TUP-a, potpore razvoju ženskog poduzetništva

Piše DV
23. rujna 2022. - 09:08

DO BOŽIĆA NATJEČAJ ZA PRVE KORISNIKE

Gradonačelnik Franković obišao završne radove doma za starije i nemoćne osobe

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković ovog je tjedna sa suradnicima obišao gradilište projekta Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel, gdje su u tijeku završni radovi na projektu gradnje prvog doma umirovljenika u Dubrovnika nakon 51 godinu. Izrazio je zadovoljstvo napretkom radova te je najavio kako bi, nakon unutarnjeg uređenja, dom prve korisnike trebao primiti do Božića.

image

U obilasku gruškom doma umirovljenika

"Osnovali smo ustanovu Ragusa za starije i nemoćne osobe. Ono što će navedena ustanova u skoroj budućnosti imati za zadatak je preuzeti ovaj objekt i upravljati s njim. Kako sad imamo privremenu ravnateljicu, treba provesti javni natječaj za ravnateljicu ili ravnatelja Doma umirovljenika i u konačnici treba odraditi i potrebna zapošljavanja sukladno svim standardima koje ova ustanova mora u budućnosti zadovoljiti. Sve to nas čeka u nadolazećim mjesecima, ja vjerujem da ne dalje od Božića da ćemo sve riješiti i da ćemo zapravo u tim nekim okvirima i raspisati natječaj za primanje prvih korisnika Doma umirovljenika u Gružu" kazao je gradonačelnik prilikom obilaska te se dotaknuo i teme cijena budućeg doma istaknuvši da objekt ne može biti dio Mreže domova.

"Cijena će biti identična cijeni Doma umirovljenika na Grudi i neće oscilirati u odnosu na to. Dakle, neće biti ni viša ni niža od one koju plaćaju korisnici na Grudi. Vrlo važno je istaknuti naravno i za buduće korisnike, da u ovom prvom koraku obzirom na kapacitete i gabarite ovog doma, on ne može biti dio Mreže domova. Međutim, idemo i korak dalje ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je otvaranje Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik.

image

Obilazak Doma za starije Ragusa u Gružu

Božo Radić/Cropix

U trenutku izgradnje tog objekta, vjerujem da će onda i ovaj dio doma postati sastavni dio navedenog doma kako smo to prethodno i planirali kroz osnivanje jedinstvene ustanove", naglasio je gradonačelnik. Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.

Građevinska dozvola za dom kod OBD

Budući dom umirovljenika kod Opće bolnice za koji je ishođena građevinska dozvola, te dom u Gružu značajno će podignuti kvalitetu života stanovnika Grada Dubrovnika treće životne dobi.

NOVI EUROPSKI BAUHAUS

Početak realizacije EU projekta revitalizacije TUP-a

Prvi sastanak s koordinatorima projekta na temu transformacije TUP-ovih prostora u Gružu kroz program Europske komisije "Novi europski Bauhaus" održan je prošlog petka. Kroz ovaj EU projekt će se izraditi sva potreba dokumentacija kojom će biti predviđeni novi kulturni sadržaji na području TUP-a te također filmski studio, koji se planira urediti u jednoj od TUP ovih hala. Vizija Grada Dubrovnika je da prostori TUP-a u Gružu budu novo mjesto društvenog okupljanja, ali istovremeno i centar stvaranja novih radnih mjesta gdje se fokus miče s uslužne gospodarske djelatnosti na kreativnu industriju, prvenstveno na filmsku.

image

Sastanak za TUP Bauhaus

Na prvom sastanku su dogovoreni daljnji koraci, a to je formiranje strateških timova za daljnji razvoj ideje TUP-a kao Novog europskog Bauhaus projekta. Stoga će za potrebe ovog projekta Grad Dubrovnik, među ostalim, u interdisciplinarni tim stručnjaka uključiti predstavnike lokalnih visokoobrazovnih institucija, lokalne organizacije civilnoga društva, kao i druge lokalne stručnjake koji će različitim znanjima i vještinama dodatno doprinijeli razvoju samog projekta.

Potpora Europske komisije

Projekt TUP-a prepoznat je kao jedan od 20 europskih projekata. Dogodilo se to na razini cijele EU, a projekt je podržala Europska komisija.

200 tisuća kuna za 21 poduzetnicu

Objavljeni rezultati programa "Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku"

Na osnovi Zaključka gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, a nakon održane sjednice Povjerenstva za realizaciju projekta "Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku", objavljeni su rezultati javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora za žene poduzetnice.

Ukupno će se 21 ženi poduzetnici s područja Grada Dubrovnika dodijeliti potpore koje po zahtjevu iznose do najviše 10 tisuća kuna s intenzitetom potpore do 100 posto prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Dubrovnik za 2022. godinu osigurano je 200 tisuća kuna. Sredstva će se poduzetnicama isplatiti nakon potpisivanja ugovora o provedbi projekta.

image

Poticaj ženskom poduzetništvu

Podsjetimo, program je uveden 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. U 2019. godini, nakon provedenog javnog poziva, gradonačelnik Mato Franković uručio je 23 ugovora o potporama korisnicama programa, a isti je ove godine ponovno pokrenut nakon što je bio privremeno obustavljen uslijed korona krize.

Na rang listi 21 poduzetnica

Konačna rang lista poduzetnica, njih 21, kojima će se dodijeliti potpore u 2022. godini dostupna je na službenoj web stranici Grada Dubrovnika: dubrovnik.hr

19. travanj 2024 19:48