StoryEditorOCM
DubrovnikDECIBELI S REVELINA|

DJ GLASNIJI OD NEZADOVOLJNIH SUSJEDA: Profesorica Ivana Batinić ogorčena je orarom puštanja glazbe s tarace dubrovačke utvrde

Piše Maja Rilović Koprivec
5. listopada 2021. - 11:35

- Kako je moguće i zašto je gradonačelnik Mato Franković dopustio da Revelin čitavo ljeto radi zabave na taraci, i da 'tutta forza' od dva popodne pušta glasnu glazbu, pa i u rujnu - usred nastave četvrtkom i petkom, 23. i 24. rujna, kad je škola na Pločama puna đaka? Tražimo od djece da nose maske u školi, a kako na njihovo zdravlje utječe što im pod nogama vibrira pod od silnih decibela s Revelina? Probe su počele i sat prije 2 popodne, kada su mala djeca na putu iz škole?– pita se Ivana Batinić, profesorica u dubrovačkoj Gimnaziji koja stanuje točno preko puta tvrđave Revelin. Radno mjesto joj je pedesetak metara dalje. Neprimjerenu buku znatno iznad dopuštenih decibela trpi, kaže nam, već godinama u stanu, a isto je iskusila i na poslu sa svojim učenicima.

Bez minimalnih uvjeta

- Državni inspektorat je 18. rujna zatvorio taracu Revelina na pet dana zbog nepostojanja minimalnih tehničkih uvjeta za ugostiteljski objekt na taraci. Kako im je onda gradonačelnik aktom dopustio evente za koji nemaju minimalne tehničke uvjete i ako imaju dozvolu samo za rad unutra? – dodaje.

Sve prigovore i pitanja Batinić je pismeno uputila gradonačelniku još otkako su u srpnju počele zabave na taraci Revelina, pa je buka ljetos bila gora nego ikad. Cijelo ljeto zove policiju, komunalne redare, no svi prigovori susjeda na Pločama ostaju neodgovoreni.

image
Zabava na Revelinu
Božo Radić/cropix

– Kao da svi imaju dogovor da se ne reagira na taj Revelin. Ako zovem policiju trebaju izaći na teren, kao i komunalni redari, napisati zapisnik, dostaviti ih upravnom odjelu za turizam, a nisu nijednom. A taraca Revelina je radila cijelo ljeto od popodne do ponoći! Koliko znam, sanitarna inspekcija nije nikad pozvana da izmjeri decibele, a komunalni redari kod kojih sam zadnjih dana bila tri puta i policija pokazuju mi gradonačelnikovu dozvolu prema kojoj Revelin može raditi.

Još gore, unatoč zabrani Stožera Civilne zaštite Revelin je čak radio i u zatvorenom, prošlog tjedna čak pet dana? U mojoj kući se sve jasno čuje. Kako je moguće da noćni klub registriran samo za rad unutra ima zabave na taraci? Ili da gore okupi 600 ljudi, a ima jedan evakuacijski izlaz?- navodi Batinić.

Profesorica kaže kako je svaki njen poziv policiji zabilježen, pa se obratila i unutarnjoj kontroli MUP-a s pitanjima zašto se ne reagira na evidentno narušavanje javnog reda i mira tim cjelodnevnim eventima na taraci Revelina, i oko tvrđave, što je njihov posao.

Kakav je to odgovor?

- Gradonačelnik nije odgovorio ni na moj e-mail, a očito je da su sve dozvole za elektroakustičnim uređajima pod njegovim potpisom, a zvali smo svi iz susjedstva. Još sam ga 2019. na skupu građana kotara Ploče iza Grada upoznala s problemom i obećao je da će to riješiti. Ništa se nije dogodilo. Neka gradonačelnik s familijom dođe kod mene doma živjet preko ljeta, blizu mu je posao i neka onda kaže što misli o Revelinu. Pa ne smeta meni što Revelin radi, niti me briga ima li za to dozvolu nego što zbog buke ne mogu živjeti ni spavati! – priča Batinić:

- U kolovozu sam prvi put napravila prijavu Sanitarnoj inspekciji, na što je šef Inspektorata odgovorio kako je eventove odobrio gradonačelnik. Zar je to odgovor, ili sanitarna inspekcija treba izaći na teren i mjeriti buku? Neka angažiraju vještaka, ako nemaju ljudi! Buka noćnih klubova ne smije se čuti izvan njihovih prostora, pa bar danas ima tehničkih rješenja, a dozvoliti cjelodnevne decibele na otvorenom usred naselja je nedopustivo ! – tvrdi Batinić. Pita se i kako je moguće da policija od Grada dobije odobrenje na dan eventa kakav je prema njenim saznanjima bio taj zadnji?

Dobila je Ivana Batinić odgovor od Ministarstva uprave gdje joj se sugerira koje su mjerodavne institucije upućene u slučaj, no nema nalaza inspekcija.

- U Zakonu o zaštiti od buke piše da se utvrđuju mjere u cilju izbjegavanja, sprečavanja ili smanjenja štetnih učinaka na zdravlje ljudi koje uzrokuje buka. Pitam se kome se obratiti za zaštitu osnovnih ljudskih prava, među kojima je pravo na mir i zaštitu svoga zdravlja – govori Batinić.

image
Ivana Batinić, prof. u Općoj Gimnaziji Dubrovnik, prosvjeduje zbog buke iz Revelina
Božo Radić/cropix

Nije prvi put da je slučaj buke s i iz Revelina predmet prigovora i predstavki građana Ploča i novinskih napisa. Svake sezone glasna glazba izaziva niz poziva policiji i komunalnim redarima. U odgovoru naš upit o slučaju dozvola za zabave na taraci Revelina Grad Dubrovnik tvrdi se kako je “od svibnja 2021. zabilježeno petnaestak prijava za preglasnu glazbu s Revelina od građana” te da “Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika nije zaprimilo niti jednu prijavu predstavnika osnovne ili srednje škole na Pločama zbog glasne glazbe s Revelina.” To nam je potvrdila i ravnateljica OŠ Marina Getaldića.

Taraca je od Igara

U odgovoru gradske uprave navodi se još ako je „Temeljem Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada, gradonačelnik donio odluku da ugostiteljski objekti mogu puštati glazbu do 24 sata, svakog petka i subote u rujnu. Odluka se odnosi i na ugostiteljski objekt klub Revelin, koji je razvrstan u skupinu "barovi" sukladno Pravilniku o razvrstavanju ugostiteljskih objekata“ – pišu iz gradske uprave. Nisu odgovorili na pitanje zašto odlukom nije određen sat od kada je moguće puštati glasnu glazbu na taracama barova, no tvrde kako konkretno „ s ugostiteljskim obrtom “Afrika” nisu u ugovornom odnosu u pogledu korištenja tarace na tvrđavi Revelin“.

- Taracu je Grad Dubrovnik predao na upravljanje i korištenje bez naknade Ustanovi u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ugovorom od 14. svibnja 2018. godine. Njime je propisano da Ustanova može davati u zakup taracu ili dio nje radi ostvarivanja dopunske dobiti – stoji u gradskom odgovoru na pitanje koje se odnosilo na dopušteno radno vrijeme i dopuštenja za puštanje elektronske glazbe na otvorenom, a ne na to tko ugovorom koristi taracu. Za ostala pitanja gradska uprava upućuje na Državni inspektorat. Odgovore na pitanja o buci i reagiranju Državnoga inspektorata nisu dali niti iz Revelina gdje smo pitali jesu li i temeljem čega bili zatvoreni? Zaključci gradonačelnika kojima se svim lokalima dopušta korištenje elektroakustičnih uređaja na otvorenom, objavljeni su krajem kolovoza i odnosili su se na rujan. Jesu li ta dopuštenja produljena i na listopad ili će ih dokinuti tek loše vrijeme, zasad nema objavljenih akata na službenoj mrežnoj stranici Grada Dubrovnika. Nema ni planova hoće li se i kako problemi zbog buke za stanovnike Ploča i Grada pokušati rješavati.

image
Ivana Batinić, prof. u Općoj Gimnaziji Dubrovnik, prosvjeduje zbog buke iz Revelina
Božo Radić/hanzamedia
RAVNATELJICA:Roditelji su upozoravali na ampulice, ne na buku

Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića kaže kako prigovora na buku s Revelina tijekom nastave u zgradi gimnazije proteklog tjedna popodne nije bilo. – Naša je škola tijekom nastave zatvorena i nitko nije upozorio na buku. Roditelji su upozorili nastavnike da djeca oko Revelina pronalaze ampulice CO2 i nose ih doma i u školu. Odmah smo angažirali stručno osoblje koje je po razredima upozorilo djecu da su te ampule opasne i da ih nikako ne diraju – govori Bjelovučić.

19. travanj 2024 13:32