StoryEditorOCM
DubrovnikRADI SE PUNOM PAROM

Đivo Dražić: ‘Glavna straža neće doživjeti sudbinu Orlanda!‘ Pročitajte gdje će još ‘niknuti‘ skele Zavoda za obnovu Dubrovnika

Piše Silvia Rudinović
10. svibnja 2022. - 19:00

Portal Glavne straže pred Lužom ograđen je radi obnove kako bi saniran, očišćen i u punom sjaju uskoro opet bio otvoren pogledima domaćih i turista. Dok će se radovi na školi u Ulici Ilije Sarake, kako je najavljeno iz gradske uprave, nastaviti i u srcu sezone, iz Zavoda za obnovu Dubrovnika najavljuju da će sanacija portala biti gotova do 15. lipnja.

- Kompleks baroknog portala Glavne straže je konstrukcijski saniran 2017. godine kako bi se otklonila opasnost po prolaznike. Tom prilikom je izrađen projekt konzervatorsko-restauratorskih radova, za koje nije bilo dostatno sredstava. Kako je Zavod pokrenuo aktivnosti prema vlasnicima koji prodaju objekte u čiju obnovu je Zavod uložio sredstva, tako smo osigurali povrat uloženog, a što se dalje opet ulaže u obnovu, u ovom slučaju baroknog portala – kaže Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za

image

Obnova portala Glavne straže na Stradunu

Tonći Plazibat/cropix
obnovu.

Straža neće doživjeti Orlandovu sudbinu

Za sanaciju portala izdvojeno je 180 tisuća kuna, radove izvodi tvrtka Kvinar d.o.o. iz Podstrane temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića. Projekt je prethodno odobrio Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

- Koncem 2017. godine dobio sam poziv iz Zavoda za obnovu Dubrovnika radi problema koji su utvrđeni na dijelovima portala Glavne straže, konkretno na elementima završnog vijenca i  kamenih dekorativnih elemenata topa i topovskih kugla. Kako mi je usput priopćeno, inicijativa je došla iz tad nedavno formirane nove gradske uprave. Radilo se uistinu o ozbiljnom problemu i stvarnoj prijetnji sigurnosti prolaznika, drugim riječima nemaru i ravnodušnosti svih prethodnih, zadnjih 20-ak godina upravitelja i "skrbnika" kako grada tako i kulturne baštine Dubrovnika – navodi Đivo Dražić.

Tijekom tih hitnih zahvata kojima je otklonjena opasnost za prolaznike, obavljen je detaljni uvid u stanje cijelog kompleksa portala pa je zaključeno kako bi bilo dobro izraditi prijedlog sveukupnih restauratorskih zahvata.

- Sada svjedočimo završnom činu sveukupnog procesa, tj. izvođenju svih predviđenih zahvata. Cijeli ovaj proces i projekt istaknuo bih kao jedan ogledni i pozitivan primjer suradnje institucija i kvalificiranog kadra u pristupu važnim i vrijednim elementima sveukupne dubrovačke baštine tako da je velika vjerojatnost kako se portalu Glavne straže neće dogoditi zla sudbina koja je snašla susjeda Orlanda, u aranžmanu tadašnjih glavešina svih uključenih institucija na čelu s kreatorom sveukupne dizgracije iz redova DPDS-a – izjavljuje Dražić.

image

Obnova portala Glavne straže na Stradunu

Tonći Plazibat/cropix

Tri velika projekta ove godine

Dubrovnik i danas živi od naslijeđene baštine i koja iziskuje neprestana ulaganja. Zavod za obnovu ove godine planira tri velika zahvata: sanaciju krova na zgradi bivšeg zatvora na Pustijerni, u Ulici braće Andrijića 5 i 7, procijenjene vrijednosti 1,1 milijun kuna, zatim aseizmičku sanaciju bloka zgrada Antuninska-Prijeko-Nalješkovićeva-Placa, procijenjene vrijednosti 3,1 milijuna kuna, te konstrukcijsku sanaciju palače Sponza za 3,8 milijuna kuna, sve s PDV-om. Postupci su u pripremi, a početak radova je planiran u trećem kvartalu.

image

Obnova portala Glavne straže na Stradunu

Tonći Plazibat/cropix

- Već u fazi planiranja smo imali definirane proračunske limite te smo izvršili usklađenja i izradili program obnove koji je usvojen i kojeg provodimo. Namjenska sredstva koja dodatno ostvarujemo ostavljaju neki mali prostor za dodatne zahvate poput sanacije portala Luže i sanacije ogradnog zida na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik koja je bila nužna s aspekta sigurnosti posjetitelja, a realizirali smo je u siječnju ove godine. Osim pripreme izvođenja radova, te pripadajućeg stručnog nadzora, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za dva ljetnikovca. Za ljetnikovac Gučetić Lazarević u Donjem Obuljenom dovršavaju se idejni projekt postava te glavni projekt rekonstrukcije, a za Bozdari u Čajkovićima je dovršen idejni projekt rekonstrukcije i ishođena suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku – navodi Skurić.

U programu obnove su i aktivnosti vezane za arheološko nalazište na Pustijerni i Bastion svetog Spasitelja, kao i za Knežev dvor, a u tijeku je i izrada studije, odnosno procjena otpornosti jednog bloka zgrada u povijesnoj jezgri. Budući je nedavno potpisan međusobni ugovor osnivača Zavoda, kreće uspostava upravljačkih tijela za provedbu Plana upravljanja.

Što se tiče konstrukcijske sanacije palače Sponza, u kojoj je smješten Državni arhiv, otvoren je postupak javnog savjetovanja koji omogućuje svim prijaviteljima da u okviru procesa izraze svoje prijedloge za modifikacijom natječajne dokumentacije, ako isto smatraju potrebnim. Upitana kad možemo očekivati početak radova na Sponzi, Skurić kaže kako to ovisi o postupku javne nabave i ugovaranju izvođenja radovi koji će trajati 12 mjeseci.

image

Detalj prije zahvata 2017. godine

Đivo Dražić
image

Nakon zahvata 2017. godine

Đivo Dražić

Što se radi na portalu?

U tijeku su radovi na portalu Glavne straže tijekom kojih će se repozicionirati kvadratni kapitel sjevernog stupa, ukloniti slabostojeće fuge, sanirati pukotine i odlomljeni dijelovi razloženih elemenata i izmijeniti oštećene ploče popločenja. Veći nedostaci nadopunit će se kamenom metodom tašeliranja te će se očistiti površine prekrivene crnom korom i ispirati sve površine kamenih elemenata.

20. travanj 2024 01:39