StoryEditorOCM
DubrovnikOMILJENI POLICAJAC |

DENIS PAVELA O NAJNOVIJEM PRIZNANJU ZA SIGURNOST U PROMETU Rad s djecom me ispunjava, a zbog nagrade sam još u šoku

Piše Lorita Vierda
10. listopada 2021. - 14:38

-Nisam ni ja znao da se dodjeljuje nagrada ove strukovne udruge, a kad pogledaš tko je u njoj bio, sve je jasno. Imao sam ja nagradu Sabora za promicanje prava djeteta, to je državna nagrada, ali kad ti je dodijeli struka to je to. Vlatko Cvrtila, dekan na VERN-u, vrhunski profesionalac za sigurnost, Krunoslav Borovac, dekan Visoke policijske škole inače najbolji komunikator, Božo skoko s Fakulteta političkih znanosti, pa kad ti takav jedan žiri dodijeli nagradu, meni je to vrhunac, kad ti struka da priznanje. Samo sam dobio mail da se javim u Opatiju na uručenje. Baš sam bio pozitivno šokiran!" - priča nam omiljeni dubrovački policajac Denis Pavela, Sinjanin koji od mladosti Dubrovnik zove svojim domom nakon dobivanja Velike nagrade sigurnosti za programe i preventivne djelatnosti. Dubrovčani ga poznaju i s 'terena' ali i iz brojnih akcija, događaja i inicijativa, a sve redom služe da bi zaštitile djecu i mlade, na što je Denis posebno osjetljiv. Nagrada je stigla u prave ruke.

image
Denis Pavela nagrađen je Velikom nagradom sigurnosti za programe prevencije koje godinama organizira za djecu i mlade
Dubrovački Vjesnik

Sve što volim

-To je za sve ono što radim, društvene inicijative u zadnjih nekoliko godina koje sam napravio kao pojedinac na polju prevencije. I Vratimo djecu na igrališta i Sigurnost u prometu ali prvenstveno za projekt Nakon škole autoškola. imaš situaciju kad pričaš s djecom na predavanjima, a to su djeca primjerice samohranih roditelja, slabijeg imovinskog stanja, iz doma za nezbrinutu djecu. Kako su djeca iskrena i u dobi su kad bi htjeli raditi, a danas je teško naći posao da se ne traži B kategorija. I tu sam osjetio koliko im je teško izreći da to ne mogu platiti, pa sam nakon malo razmišljanja krenuo zvati okolo kako bismo im osigurali sve do krajnjeg cilja - dobivanja vozačke dozvole u ruke. A ostalo je na njima neka se snalaze kroz život kako mogu, kao i svi mi. Od pružanja prve pomoći, liječkičkog pregleda, testova, vožnje, sve do dobivanja dozvole u ruke. Već smo imali prvog polaznika, jedna djevojka će do Božića završiti tečaj i dobiti dozvolu.

image
Tradicionalno natjecanje 'Vratimo djecu na igrališta'
Božo Radić/cropix

Htjeli smo da im na taj način pomognemo u osiguranju budućnosti. Imamo četiri prijave zasad, jedna je kako smo rekli već krenula. Još primamo prijave. Tu moram puno zahvaliti autoškoli Konavle i Formula L, Poliklinici Glavić, dr. Vicku Mihaljeviću, oni su svi odmah reagirali i donirali svoje usluge. Silno sam ponosan na to." - priča Denis koji ne miruje ni sekunde. Uz redoviti policijski posao, priprema sve ostale projekte na koje su dubrovačka djeca i mladi već navikli i vesele im se unaprijed, a i osnivač je udruge Sigurnost u prometu. Posla ima uvijek, pa i previše.

Priča s klincima je najvažnija

-Ide dalje i Vratimo djecu na igrališta, svima najomiljeniji projekt, kao i onaj Nisi sam, ima nas još koji govori o porastu vršnjačkog nasilja. Kad povučeš paralelu djeca stradavaju, tragično završavaju, koliko u prometu toliko i od vršnjačkog nasilja. Volim raditi s djecom, a s druge strane nasilje je u porastu i uživo i preko aplikacija i preko društvenih mreža, tu je bullying strašan, potičemo djecu da izađu prema nekome s time, učiteljima, roditeljima, osobama od povjerenja...

I jako nas je puno javnih osoba podržalo, Luka Modrić, Jelena Rozga, Enis Bešlagić, brojni političari, tu su tribine, promocije filmova, predavanja, radionice, nastavljamo i ove godine. Već nam je šesta godina s projektom Vratimo djecu na igrališta, sad idemo malo van grada, cilj nam je vrlo jednostavan, djecu vratiti u prirodna igrališta, gdje smo mi odrasli, maknuti ih od ekrana, baciti na bicikle, role, romobile, u sportove na igralištima, imamo toliko djece da ih ne mogu izbrojiti i to je divno.

image
Denis Pavela nagrađen je Velikom nagradom sigurnosti za programe prevencije koje godinama organizira za djecu i mlade
Dubrovački Vjesnik

A i studeni je mjesec borbe protiv ovisnosti, ali ujedno i brobe protiv karcinoma, bit će tribina na otvorenome da može doći što više ljudi. Tribina 'Pušenje nije cool' dovest će i liječnike, ljUde iz Zavoda za prevenciju, to je jedna ovisnost koja se još uvijek smatra 'cool', ali zato će nam liječnici i osoba koja je preživjela karcinom pluća reći sve što mogu, ispričarti svoja iskustva, svoje strahove, posljedice, posebno je to važno za srednjoškolce, moramo im pokazati što se sve može dogoditi." Do Božića trebale bi se redovito svake subote odvijati i večeri društvenih igara.


-Ako nam dopuste mjere nastavljamo večeri društvenih igara za odrasle i djecu - monopol, karte lego, igre, svaku subotu. Skupili smo dovoljan broj igara i zainteresiranih, bit će čaja i keksića, vani hladno unutra toplo..." - najavljuje Denis koji svoj redoviti policijski posao stigne raditi bez problema, pa čak i bez prevelikog umora.

image
Tradicionalno natjecanje 'Vratimo djecu na igrališta'
Božo Radić/cropix

Sretno umoran

-Nije čak problem ni posao nego organizacija, imam obitelj, suprugu i djecu. Oni moraju biti zadovoljni, prije je bilo teže, sad su djeca već velika pa nam je sve lakše, sina povedem sa sobom gdje god se nešto događa. Može se sve, ionako se sve svodi na tipkanje i telefone, bude i umora. Kad završi neko dječje natjecanje budem umoran kao pas, ali to je onaj lijepi umor, najljepši, i onda je čovjek sretan. Stvarno to volim, ispunjava me. Zato mi je ova nagrada jako iznenađujuća i draga, ima tu ipak velike zasluge medija, jer nas zaista pratite.  Iako sam završio kineziologiju imao sam želju još nešto i sad još imam par ispita do obrane magisterija iz medija. Radio sam baš seminarski rad utjecaja medija na prometnu kulturu. Prevencija je strašno, strašno važna. Moramo i roditelje poticati da kontroliraju situaciju. Kupi djetetu skuter, nema problema, samo nemoj odmah skupi motor jer to ne može dobro završiti. Sa 16 godina može voziti moped, ti mu ne daš. On će uzeti u prijatelja, nastradat će, a ti nećeš ni znati. Zato je bolje kontrolirati situaciju, nego zabranjivati bez argumenata jer dijete će napraviti što će napraviti. Osnova je zaštititi dijete dajući mu mogućnost, informaciju, praksu pod kontroliranim uvjetima. Ali prije svega, zaštititi to dijete u drugim dijelovima života, da se ne osjeća odbačeno, prezreno i samo, i zato su programi prevencije jako važni. Koliko za mene kao osobu, toliko i za društvo."

19. travanj 2024 12:02