StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK

Dan dubrovačkih branitelja 2022. - Dubrovnik se prisjeća jednog od najtežih dana u svojoj povijesti

Piše dv
6. prosinca 2022. - 18:52

Uz Dan Dubrovačkih branitelja i prisjećanja na jedan od najtežih dana u povijesti Dubrovnika – 6. prosinca 1991., kao znak sjećanja na poginule branitelje i civile kod spomen obilježja na širem gradskom području položeni su vijenci i upaljene svijeće. 

Na centralnom gradskom groblju Boninovo uz gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića sa suradnicima, vijence je danas pored spomen obilježja položio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Sabora i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je sa suradnicima vijenac položio i u ime Županije,  izlaslanica predsjednika Vlade RH ministrica poljoprivrede Marija Vučković, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik Grada Imotskog Ivan Budalić, hrvatski iseljenik kanadskog podrijetla Anton Kikaš te predstavnici Policijske uprave, Udruge roditelja poginulih branitelja i Udruge udovica i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji.

Na Srđu, nekadašnjoj prvoj crti obrane Grada, upriličeno je središnje događanje uz Počasno-zaštitnu bojnu i molitvu za poginule hrvatske branitelje. Prigodni program djece iz Osnovne škole Montovjerna održan je u tvrđavi Imperijal, simbolu herojstva i obrane u Domovinskom ratu. U gradskoj luci položeni su vijenci u more, u sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru.

Vijenci su položeni i na muslimanskom groblju na Boninovu te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, kao i na Liechteinsteinovom putu, u neposrednoj blizini hotela Libertas, gdje su točno prije 31 godinu poginuli vatrogasci pokušavajući ugasiti požar na spomenutom hotelu koji je tada bio pun prognanika.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu poslijepodne su zapaljene svijeće i položeni vijenci za sve branitelje koji su izgubili svoje živote na ovom području, izuzetno zahtjevnoj ratnoj bojišnici. Molitvu za dubrovačke branitelje i njihove obitelji održao je don Mario Karatović, a nakon polaganja uslijedila je sveta misa zadušnica koja je služena u Katedrali Velike Gospe.

Na Stradunu će večeras nastupiti Doris Dragović čime će završtiti višednevni program obilježavanja Dana durovačkih branitelja.

 

19. travanj 2024 06:36