StoryEditorOCM
DubrovnikOVO NEMA ‘NIĐE‘!

FOTO: Ćuko je pas u mačjem tijelu - samo što ne zalaje!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. studenog 2020. - 12:38
Martina je zapravo željela psa, i kad su na koncu ona i njen mladić Ivan ipak udomili mačka, iz inata mu je dala ime 'Ćuko'.
Zafrkancija je rezultirala neobičnim ishodom, jer njih dvoje nisu ni slutili da je u kuću ipak došao pas, samo u tijelu mačke.

image
Martina Švaljek i Ivan Džamonja ponosni su vlasnici mačka Ćuka
privatni arhiv


- Lovi i vraća lopticu, daje šapu, legne kad mu se naredi, uživa u vodi i u kadi – nabraja ovaj mladi par sve što njihov Ćuko voli i radi. Ćuko za to vrijeme pažljivo promatra pridošlicu u njihov stan u Mokošici, baš kao što bi to činio neki ovčar. Kad god netko pozvoni na vrata, zaleti se prvi vidjeti tko je to i pomiče rep baš kao da njime maše.
- Još samo fali da zalaje, smiju se Ivan i Martina dok nam prepričavaju kako su ga nabavili.
 

Samo što ne govori


- Oboje obožavamo životinje, odmalena smo uvijek skupljali životinje s ceste i izludili mame. Životinja je bila neminovna u našim životima. Prvo smo se dogovorili za kučka. No, kako smo puno na putovanjima, Ivan na brodu, a ja na turističkim turama, pomislili smo da je ipak bolje imati mačka jer je samostalniji i manje ovisan o gazdama – kaže mladi par koji nije ni slutio da će i mačak svuda ići s njima, u planine, na kampiranja, pa čak i na plovidbu kajakom. Cijelo je ljeto poslušno s njima ležao na plaži na šugamanu, na opće čuđenje kupača.

image
Kapetan Ćuko na kajaku
privatni arhiv


- Ako nas izgubi iz vidokruga, odmah počne panično mijaukati – dodaje Ivan. Nekad im se čini da će iz njega izaći i riječi, koliko glasno i smisleno komunicira. Kad se s njima vozi u autu, uvijek sjedi Ivanu iza glave i nadgleda situaciju.
- Točno prepoznajemo što želi, a i strašno je osjetljiv i uvredljiv. Jednom smo doveli napuštenog mačića i nahranili ga u stanu, a on nam je cijeli dan okretao leđa i nije htio s nama 'pričat' – govori Martina. - Nije nam dao ni da ga pomazimo.
Ispružio sam ruku prema njemu i rekao 'Ćuko, što je bilo', a on se izmijaukao na mene – smije se Ivan. I kad je mačić pošao iz kuće, dugo se još ljutio na njih... Uskoro ide na sterilizaciju, pa očekuju još nekoliko dana 'durenja' jer će sigurno znati da mu se nešto neželjeno dogodilo.

Ćuko na povodcu
Jednom su odveli Ćuka u Staru Čajkovicu i stavili mu povodac, da vide kako će reagirati. Tada mi je Ivan rekao – 'Martina, sad da nas vidi neka baba kako vodimo mačku na povodcu i vičemo 'Ćuko', mislila bi da smo poludjeli'...

 

Daje šapu i donosi lopticu



Ćuko je, kad su ga udomili, i sam bio mali mačić, pronađen negdje u Cavtatu s još petero braće i sestara. Oni računaju da se okotio za Dan žena i tada će mu slaviti rođendan. U njihov je dom došao posredstvom Društva za zaštitu životinja.
Dok smo razgovarali u dnevnom boravku, Ivan je pošao u banju i pustio vodu u pilo. Čim je zašuštala, Ćuko je otrčao k njemu, popeo se na pilo i počeo se igrati s tekućicom. Umakao je šape i pijuckao vodu s rubineta. A kažu da se mačke boje vode!

image
Obožava kadu i vodu
privatni arhiv


- Na ništa ga nismo prisiljavali, samo smo ga malo 'pogurivali' s nagradama kad je, recimo, učio dati šapu. Sve je sam prihvatio, prvo donošenje loptice, pa 'daj šapu' i 'lezi'. Za 'lezi' ima drugu riječ – 'njunja', jer je čuo nas kako govorimo 'idemo njunjit' – dodaje Ivan, ponosni suvlasnik mačko-psa, pokazajući silne ožiljke od ogrebotina po rukama. Velika ljubav i boli, zaključujemo svi skupa, a Martina i Ivan naglašavaju i kako se nisu naspavali otkad su nabavili Ćuka.

Boss je surfao, a Spaso se verao s tri noge
Oboje su uvijek imali 'oriđinale' od životinja. Ivan je imao mačka Spasa, koji je bio bez jedne noge i repa, ali se verao i igrao sasvim spretno sa samo tri noge; Martina je imala kučka Bossa, koji je surfao, vozio se na motoru i bicikli. Jednom su neki Slovenci protestirali što je pas na taraci restorana, a on se pošao okupati u more i na povratku se otresao baš kod njihovog stola, smije se Martina


 

Iz vanka donosi poklone



- Budi nas ujutro, ne odustaje i maltretira sve dok ga ne pustimo vanka. Kopa glasno po svojoj kutiji ili noktima grebe po staklu – govori Ivan, dok Martinu običava 'šamarati' šapama.

image
Martina i Ivan nisu ni slutili da su ipak dobili psa, samo u mačjem tijelu
Božo Radić/CROPIX


Ćuko često izlazi iz stana, skoči s balkona na ulicu i malo prošeta. Uvijek im nešto i donese kao poklon. Jednom je donio prilično veliku loptu, ni danas im nije jasno kako, a drugi put uredno složen listić od kladionice. Nije bio dobitan – provjerili su!
Ivan kaže da se, otkad intenzivnije izlazi i druži se s drugim mačkama, i sam sve više ponaša kao – mačak. To im je i pomalo krivo, jer ipak je on Ćuko, a ne Garfield.

‘Mućki provokator‘
Stalno je radio despete, pogotovo Ivanu. Popeo bi se na komodu i rušio stvari s nje, ali to je činio samo kad ga Ivan gleda. Jednom ga je Ivan uzeo u ruke i rekao mu 'ne!', a Ćuko se protegnuo i šapom dohvatio maramice da padnu na pod. Zadnja je uvijek njegova!, smiju se Martina Švaljek i Ivan Džamonja
19. travanj 2024 15:47