StoryEditorOCM
DubrovnikU PRIVATNOM POSJETU

Crnogorski premijer Dritan Abazović prošetao Stradunom sa svojim ministrom Filipom Adžićem i konzultantom Ratkom Kneževićem, a potom se pogostili u Prota

Piše Anton Hauswitschka
9. kolovoza 2022. - 20:15

Dritan Abazović, premijer Crne Gore i njegov ministar unutarnjih poslova Filip Adžić u utorak navečer su stigli u privatni posjet Dubrovniku gdje ih  je, kako neslužbeno saznajemo, ugostio investicijski bankar i međunarodni konzultant crnogorskog podrijetla, Ratko Knežević. Nakon šetnje Stradunom, Abazović, Adžić i Knežević otišli su na večeru u poznati dubrovački restoran Proto.

S obzirom na to da je Ratko Knežević žestoki kritičar predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, njihovo druženje u Dubrovniku očito ima veze s najnovijom krizom vlasti u toj susjednoj zemlji, obzirom da je Abazovićeva vlada još  u srpnju ostala bez parlamentarne većine.

Podsjetimo, nakon što su prošli tjedan bez prethodne najave, premijer Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali u Podgorici dokument o suradnji pod nazivom 'Temeljni ugovor', oporba na čelu s DPS-om Mila Đukanovića pokrenula je inicijativu za glasanje nepovjerenja vladi, pa su na pomolu novi izbori, ili novo preslagivanje vlade i koalicijskih partnera u Crnoj Gori. Naime, taj ugovor regulira odnose sa SPC-om u Crnoj Gori, uključujući i njezina vlasnička prava nad nekretninama, a njegovo potpisivanje ponovo je potaknulo spekulacije kako je  Abazovića  na čelo crnogorske vlade zapravo  postavila i Srpska pravoslavna crkva, koja nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. Parlamentarna sjednica o izglasavanju nepovjerenja zakazana je za 19. kolovoza, a za njezino rušenje  oporbi je potrebna nad polovična većina od 81 zastupnika.  Inače, premijer Dritan Abazović rođen je 1985. u Ulcinju u albanskoj obitelji, diplomirao je i doktorirao politologiju u Sarajevu.

22. rujan 2023 19:22