StoryEditorOCM
DubrovnikIzvan stroja na poslu

Čim počnu vrućine, Dubrovčani su na sezonskom bolovanju: pogledajte gdje smo u usporedbi s hrvatskim prosjekom

Piše Gabrijela Bijelić
12. svibnja 2023. - 07:31

Dnevno u Hrvatskoj boluje 69 tisuća građana, prosječno po 13 dana i najčešće od dišnih problema.

Svaki treći Hrvat koji je ove godine bio na bolovanju, “privremenu nesposobnost za rad” koristio je neopravdano. Zaključili su tako kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji su od siječnja do ožujka pregledali 9.532 osiguranika te utvrdili “prestanak medicinskih indikacija” za korištenje bolovanja u čak 31 posto slučajeva.

Bolovanja 7200 više

I broj Dubrovčana na bolovanju strelovito raste, lani je onih privremeno nesposobnih za rad (PNR) bilo 30,6 posto više nego pandemijske 2021. Preciznije, u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Dubrovnik u 2022. godini bilježi se 30.985 bolovanja, dok je godinu ranije bolovalo 23.722. Za više od pet posto porasla je i stopa PNR-a. Iz HZZO-a su izvijestili i da Dubrovčani prosječno boluju 16 dana, najčešće zbog problema s dišnim sustavom, te mišićima i kostima.

Vodeći uzrok, odnosno dijagnoza temeljem koje su se najčešće utvrđivale privremene nesposobnosti za rad bio je COVID-19 zajedno s drugim bolestima respiracijskog sustava. Takve su bolesti pacijente na bolovanjima zadržale 103.280 dana. Više je do od 27 tisuća u usporedbi s 2021. kad su prouzročile 76.850 dana prinudno ‘neradnih’ dana.

Na drugom mjestu po učestalosti bile su bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva sa 108.600 dana privremene radne nesposobnosti. I tu se bilježi uzlazni trend u usporedbi s preklani kad je takvih dana bilo100.536 dana. Iz evidencije HZZO-a za dubrovačku Područnu službu vidljiv je trend smanjenja izostanaka s posla zbog malignih bolesti: u 2021. bilo je 55.072 takvih dana, a prošle godine ukupno 49.053, što neki tumače i rjeđim odlascima u bolnicu na kontrolne preglede zbog strogih epidemioloških mjera.

A kako stojimo s otvaranjem nepotrebnih bolovanja, kakva se povremeno i ponegdje javljaju u vrijeme pripreme turističke sezone, berbe grožđa, privatnih događanja koja traže dulju organizaciju?

Okončano 22 posto PNR

Iz HZZO-a potvrđuju kako je nadzor Odjela za vanjski nadzor i kontrolu Regionalnog ureda Split na području PS Dubrovnik imali dosta posla:

- Kontrolori su pregledali ukupno 499 osiguranika te zaključili 110 privremenih nesposobnosti za rad ili 22 posto ukupnih slučajeva. U Područnoj službi Dubrovnik od 12. rujna prošle godine do 10. ožujka ove godine provedene su kontrole bolovanja u deset ordinacija. Pregledano je 37 osiguranika i zaključeno 13 bolovanja – izvijestili su iz HZZO-a, uz napomenu kako među zaključenim slučajevima bolovanjima nije riječ o “neopravdanim” ili “lažnim bolovanjima”:

- Radi se o slučajevima koji na dan pregleda osiguranika nisu više bili medicinski indicirani, te stoga možemo reći da nisu utvrđeni neopravdani slučajevi PNR. U kontrolama je utvrđena jedna povreda ugovornih obaveza zbog čega je ugovornim subjektu izrečena opomena.

Ugovorne mjere koje HZZO inače može izreći su: opomena, opomena s naplatom štete, opomena s novčanom kaznom, opomena s naplatom štete i novčanom kaznom, opomena pred raskid ugovora s novčanom kaznom, opomena pred raskid ugovora s naplatom štete i novčanom kaznom i raskid ugovora.

’Lažnjacima’ novčane kazne

Prosječno hrvatsko bolovanje inače traje oko 13 dana, a najviše polemike izazivaju ona kratkotrajna, na teret poslodavca koji najčešće traže kontrolu opravdanosti privremene nesposobnosti za rad. Uz liječnike, najčešće obiteljske medicine, sankcijama u slučaju nepravilnosti podliježu i osiguranici. U slučaju da ne poštuju upute liječnika ili ‘simuliraju’ bolest prijeti im novčana kazna od 1090 do 1999 eura kroz prekršajne odredbe, no dosad se nije spominjalo da je netko financijski ‘nastradao’.

01. listopad 2023 07:08