StoryEditorOCM
DubrovnikNOVO ADAPTIRANO CJEPIVO

Cijepljenje protiv koronavirusa u Dubrovniku: kad i gdje?

Piše SR
10. siječnja 2023. - 13:13

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije poziva građane na cijepljenje protiv koronavirusa, u srijedu 11. siječnja, od 8,30 do 10,30 u Studentskom domu Dubrovnik.

Uz prvu, drugu te prvu i drugu docjepnu dozu dosadašnjim cjepivima, nastavlja se i cijepljenje novim adaptiranim, varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva prvu omicron varijantu virusa (BA.1) te još jedno adaptirano/varijantno cjepivo (Wuhan + Omicron BA.4 i BA.5).

Kako su priopćili  iz Zavoda, prvo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19. Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga.

U srijedu će raspolaganju će biti cjepiva Comirnaty (Pfizer), Janssen (Johnson&Johnson) i Spikevax (Moderna Biotech).

Ostale napomene su da booster dozu mogu primiti sve osobe kojima je proteklo 3 mjeseca od primanja druge doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna Biotech) i Vaxzevria (AstaZeneca), odnosno 2 mjeseca od primanja jedne doze Janssen (Johnson&Johnson).

Mole se sve osobe koje dolaze na cijepljenje da ne dođu natašte kako bi lakše podnijeli cijepljenje. Svi strani državljani zainteresirani za cijepljenje mogu se prijaviti putem e-mail adrese: vaccination.dubrovnik@gmail.com.

19. travanj 2024 19:36