StoryEditor
DubrovnikPITANJA I NEDOUMICE |

CIJEPILI STE SE, A PUTUJETE? Bez brige, odsad potvrdu o cijepljenju možete dobiti na nekoliko jezika, pomorci čekaju službene preporuke o vakcinaciji

Piše Bruno Lucić
11. veljače 2021. - 07:23
 Vlado Kos/Cropix

Svakim novim postotkom procijepljenosti u Hrvatskoj pojavljuju se nova pitanja i nedoumice, počevši od posebnih prava za cijepljene pa do teme Covid-putovnica. Jedno od pitanja je mogu li oni malobrojni 'sretnici' koji su se već cijepili s dvije doze i koji namjeravaju napustiti Lijepu našu, potvrdu dobiti ne samo na hrvatskom, već i na engleskom jeziku?! Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić dao je odgovor:

image
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić
Tonci Plazibat/Cropix

- Iz HZJZ-a smo na početku cijepljenja dobili potvrdu o cijepljenju na hrvatskom jeziku za prvu i za drugu dozu koja sadrži osim informacija o cijepljenju i osnovne informacije o Pfizerovom cjepivu. Odnedavno smo dobili i potvrdu o cijepljenju koja daje informacije o cijepljenju na hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Također, sada postoji mogućnost i iz programa u koji se upisuju cijepljene osobe isprintati potvrdu o cijepljenju na hrvatskom jeziku, ističe Lakić.

Također, iz središnjice, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazali su kako je potvrdu moguće dobiti i na drugom jeziku, ali to treba naglasiti. Oni kojima će sigurno trebati potvrda na drugom jeziku ili jezicima, jesu pomorci. Više o ovoj problematici kazao je ITF Koordinator Inspektorata i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić.

- Svaki pomorac koji se ukrcava na brod mora proći zdravstveni pregled u ustanovi koju je propisala kompanija, kao što je bilo i do sada. Razlika je u tome što se sada dodatno traži PCR test ne stariji od 48/72 sata prije samog ukrcaja na brod. Što se tiče cijepljenja pomoraca, još uvijek nema službenih preporuka o procedurama i prioritetima cijepljenja. Naravno, da onoga trena kad se pomorac cijepi to će biti upisano u njegov medicinski karton i dodatno u Seafarer Examination Medical Certificate koji je na engleskome jeziku. Da ponovim, Hrvatska je proglasila pomorce ˝ključnim radnicima˝. Što bi to u konačnici značilo za pomorce osim deklarativnog naziva? To bi značilo da bi se pomorcima prioritetno morala osigurati dovoljna količina cjepiva kako bi nesmetano mogli putovati, raditi i biti vrlo bitan faktor u razvijanju ili održavanju već izrazito ranjene svjetske industrije i jedini način izlaska iz krize u što skorijem roku, ističe Perić te dodaje:

image
ITF Koordinator Inspektorata i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić
Tonći Plazibat/cropix

- Nadalje, jednako je važno osigurati nesmetane smjene pomoraca širom svijeta. Ne možemo zanemariti posljedice koje predugi ugovori mogu ostaviti na pomorce. One direktno utječu na njihovo psihičko i fizičko zdravlje kao i na samu sigurnost plovidbe. U konačnici, ti ljudi ne dotaknu kopno za cijelog trajanja ugovora, a u ponekim slučajevima i po 9 mjeseci i više. Na svjetskom tržištu rada konstantno se vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države poduzimaju sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za hitan i olakšan ukrcaj, poručuje Perić.

Također, može se čuti kako neke kompanije navodno kupuju cjepivo, a prokomentirao je to i Perić.

- Postoje neke špekulacije o tome da velike, pogotovo putničke kompanije rezerviraju ili kupuju dovoljne količine cjepiva za svoje radnike. Nisam siguran da li je to istina i moguće u ovom trenutku, ali mogu razumjeti njihove želje. Dakle, brže cijepljene svoje radne snage znači i brži povratak na tržište i brži izlazak iz krize uz puno manje troškove kao što su troškovi karantena, liječenja, raznih testova, a ponajprije sigurnosti plovidbe, govori Perić.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Postavlja se pitanje bi li u tom slučaju kompanije izdavale potvrde o cijepljenju?

- Pa kada bi došlo do ovakvog scenarija gdje putničke kompanije provode cijepljenje svojih pomoraca protiv COVIDA 19, onda bi svakako i izdale potvrde o cijepljenju, ali prerano je o tome još govoriti. Još je puno izazova i nepoznanica pred nama u pogledu cijepljenja, naglašava sugovornik.

A jesu li se možda neki pomorci cijepili i dobili potvrdu?

- Nemam još podatke o tome. Kao što Vam je poznato imamo problem sa dospijećem cjepiva i tek 2 posto hrvatskoga stanovništva je procijepljeno. Spora dinamika cijepljenja stvara ogromne probleme u EU u borbi protiv pandemije. Tek kad budu dostupne veće količine cjepiva i kad ono bude dolazilo u kontinuitetu, onda vjerujem da će prioritetno doći do pomoraca. Mi tražimo reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za naše pomorce. Vjerujem da za takvo što raspolažemo važnim argumentima, a zadržavanje radnih mjesta na svjetskom tržištu rada je samo jedan od argumenata., zaključuje Perić.

13. svibanj 2021 07:33