StoryEditorOCM
DubrovnikSTANOVI TRAŽE KUPCE

Cijene stanova u Hrvatskoj će padati, neke teško mogu postići i 50 posto tražene cijene

Piše DV/Novac.hr
26. travnja 2020. - 16:44
Stradun-jedna od najskupljih lokacija kad je riječ o nekretninama u Hrvatskoj po cijeni metra četvornogIvan Vuković
Početkom ožujka tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj, točnije na obali i u Zagrebu, bile su na svom vrhuncu. Stručnjaci za trgovanje nekretninama upozoravali su da su često nerealno visoke. U Hrvatskoj je prevladavala rentna ekonomija, mnogi su svoju ušteđevinu pretvorili u nekretnine. A onda se dogodila pandemija, sve je stalo, u prvih deset dana od uvođenja strogih mjera nekretnine baš nikog više nisu zanimale.

Prve promjene na tržištu nekretnina koje su uslijedile osjetile su se u najmu stanova, ali i najmu trgovačkog, uslužnog i uredskog prostora - cijene im umjereno padaju, piše Novac.hr

Najamnina stanova u gradovima već je u ožujku bila nešto niža nego u veljači, a još se smanjila u travnju. Potres koji je zadesio Zagreb prije mjesec dana dodatno je uzdrmao uspavano tržište nekretnina. U Hrvatskoj je pandemija izazvala i korekcije cijena nekretnina koje su na prodaju - prvo su pali oni koji su bili preskupi. Očekivanja su da bi cijene nekretnina mogle u idućih nekoliko mjeseci pasti od 10 do 30 posto.

Od sredine ožujka tržište nekretnina se ugasilo. Promet nekretninama je zaista zanemariv i više je posljedica aktivnosti nastalih prije ožujka ove godine”, kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK i direktor zagrebačke agencije za nekretnine Kastel.

Agencije za promet nekretninama, u pravilu, ne posluju.
“U ovom se trenutku ne može ozbiljno razgovarati o padu cijena nekretnina jer ne postoje transakcije koje bi nam to mogle potvrditi. Nekretnine će pokušati prodati samo oni koji to moraju. Prodavatelji svakako nisu u ovom trenutku spremni prihvatiti smanjenje vrijednosti i prije će zamrznuti status prodaje dok se tržište ne pokrene”, odgovara za Novac.hr.

U Dubrovniku, po cijenama nekretnina najskupljem u Hrvatskoj, situacija je trenutačno slična kao i drugdje, potražnje gotovo da nema, a ponuda je stala. “Zasad nema naznaka smanjenja cijena i tako će biti dok se ne sagleda turistička sezona, ali pad prometa nekretnina zasigurno će rezultirati nižim cijenama.

Dubrovnik je specifičan, ovdje većinom govorimo o kupnji kao investiciji, ne za svoj dom. Takvim klijentima se ne žuri. Prvo će pasti sve što je slabe kvalitete. I nekretnine opterećene kreditima mogle bi doživjeti pad cijene zbog hitne prodaje”, kaže Igor Koprivica, direktor tvrtke Progen, iz Dubrovnika.

Razgovarali smo i s Darijem Cocovićem, direktorom agencije Korčula projekti, o situaciji na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. U otok Korčulu posljednjih se nekoliko godina dosta ulagalo u nove vile i zgrade sa stanovima visoke kvalitete. “Trenutno je 90 posto tržišta nekretnina zamrlo, a prije smo imali dva-tri upita na dan. Čeka se da se vidi kakva će biti sezona. Cijene nekretnina sigurno neće rasti, a neke bi mogle pasti najviše 30 posto”, kaže Cocović. U Istri je slična situacija, iako su nešto optimističniji oko turističke sezone jer ne ovise toliko o gostima iz Engleske i Amerike kao Dubrovnik, Korčula i njihova okolica.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
24. travanj 2024 15:48