StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI PEKARI PORUČUJU

Cijene kruha od 1. travnja idu gore, već smo to usuglasili. Sve je skočilo više nego duplo i više nema smisla. Evo koliko će krešiti

Piše Kristina Filičić
25. ožujka 2022. - 21:26

Svjedočimo stalnom rastu cijena energenata, hrane..., cijena pšenice doseže rekordne razine, prisutan je i strah od nestašice brašna, ulja... Novčanik je sve tanji, mogućnosti kupaca sve manje. Iz Žitozajednice ukazuju kako bi bijeli kruh mogao doseći cijenu od čak 15 kuna po komadu. Hoće li i pekarska industrija 'podleći' poskupljenjima, izgledno je da hoće. U dubrovačkim pekarama smo provjerili hoće li se sveprisutna poskupljenja 'preliti' i na osnovnu namirnicu.

- Cijene kruha od 1. travnja idu gore, već smo mi pekari to usuglasili. Sve je skočilo više nego duplo i više nema smisla. I nije da je skočilo za 10, 20 posto nego više nego duplo od goriva, ulja, sira, brašna i svega ostalog što koristimo u našem poslu – kaže nam vlasnik pekare 'Rusica' Erzen Morina i dodaje kako bi cijene kruha mogle porasti za 20-ak posto.

- Pričamo o bijelom brašnu i bijelom kruhu a ostalo će manje ići. Možda većinu nećemo ni dirat primjerice burek i ostalo, nego isključivo kruh – kaže Morina i tvrdi kako barem za sada 'nije problem nabaviti potreban materijal za proizvodnju, na tržištu ima i ulja i brašna'.

Vlasnik pekare 'Galeta' Ivan Vlahinić ističe kako još uvijek nemaju u planu dizati cijene pekarskih proizvoda, ali:

- Vjerojatno u izvjesno vrijeme ćemo morati malo podignuti cijenu, ali u ovom trenutku ne. Kako će se dalje kretati cijene ne znamo.

Na pitanje koliko su narasli troškovi proizvodnje Vlahinić kaže 'sigurno 30 i više posto', a za sada nema problema s nabavkom potrebnog materijala za rad pekare.

- Pokušavamo se suzdržati od podizanja cijena ali je nemoguće. U roku nekoliko mjeseci cijene svega su išle sto posto gore. Pregovaramo, dogovaramo, ali moraju ići na više. Struja, nafta, žito... sve je duplo skuplje. Žao mi je, cijene kruha će morati ići gore – kaže vlasnik pekare 'Klas' Haziz Sufaj.

Dodaje još kako se cijena kruha zadnji put mijenjala prije tri mjeseca, a prije toga nije godinama 'ne sjećam se ni ja kad zadnji put'.

- Situacija je trenutno takva, prisiljeni smo ili podići cijene ili zatvarati – kaže Sufaj pa o poskupljenju materijala nužnog za proizvodnju navodi:

- Samo ću brašno spomenuti, razlika između prošle i ove godine u cijeni je dupla, 100 posto je cijena brašna pošla gore. A kruh je u zadnjih godinu dana gore pošao samo kunu. Gorivo da ne govorim. Država mjerama pokrije dizel i benzin, ono što mi trošimo ne pokriva. Prošli tjedan lož ulje je bilo 9 i pol kuna, sad je pojeftinilo na 8,29 kuna, ali zadnji put kad sam ga napunio je bio 6 kuna, eto kolika je razlika – kaže Sufaj i dodaje kako će nastojati ići sa što manjim poskupljenjem kruha ali 'vjerojatno će to biti 20-ak posto'.

U jednoj dubrovačkoj pekari nam ukazuju na problem velikog broja pekarskih objekata u gradu. Konkurencija je velika pa 'napraviš kruh ali ne znaš koliko ćeš ga prodati'. I oni će podizati cijene kruha. Moraju, kažu nam, jer 'dobavljači svako nekoliko dana šalju nove cijene, niti znamo kad će stati niti tko će uopće kupovati kruh po većim cijenama'.

- Odavno rastu troškovi repromaterijala za proizvodnju, doslovno su se poduplali. Nema ni pola godine kad bi na veliko uzeo 10, 15 tona brašna bilo je 2,30 kuna kilo sada je već 4 i kusur. A to su cijene bez PDV-a. Ogromna stavka u pekari je gorivo. Ako ste račun plaćali recimo šest tisuća kuna za istu količinu sad je deset tisuća kuna više. Tri puta je narasla cijena – objašnjavaju rast troškova u ovoj dubrovačkoj pekari, a s čime se susreće cijela pekarska industrija.

Trenutačno se cijene kruha, ovisno koja je vrsta i veličina, kreću u prosjeku od 7 do 10 kuna. Naravno ima i skupljih komada. Primjerice, u jednoj od pekara mali francuz stoji 5, veliki osam, a crni kruh sa sjemenkama 9 kuna. Ako dođe do poskupljenja kruha, komad bismo, ovisno o kojem je kruhu riječ, mogli plaćati kunu i pol do dvije kune skuplje.

25. travanj 2024 05:26