StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKI PROJEKTI

Cicibanu energetska obnova, pri kraju Lazareti, 'Dubrovačko oko' sve prati...

Piše PSD.
3. svibnja 2019. - 16:18
CICIBAN PRVI

Nastavlja se energetska obnova vrtića i škola

Grad Dubrovnik uskoro kreće s izvođenjem radova na energetskoj obnovi zgrade dječjeg vrtića „Ciciban“, vrijednih 1.205.270,63 kuna (uključujući PDV), od čega je nešto više od milijun kuna osigurano iz bespovratnih EU sredstava. Ugovor o izvođenju ovih radova potpisali su dubrovački gradonačelnik Mato Franković te u ime izabranog ponuditelja, trgovačkog društva Lapad Graditelj d.o.o., Damir Blažević.
-„Više puta smo isticali činjenicu kako nam je iznimno važno podizati kvalitetu standarda u osnovnoškolskom i predškolskom obrazovanju i na tome radimo i ovo je tek prva u nizu ovogodišnjih energetskih obnova. Sredstva su osigurana iz bespovratnih sredstava EU, a ostatak dolazi iz proračunskih sredstava Grada Dubrovnika“, rekao je gradonačelnik Franković uoči potpisivanja ugovora.
Podsjetimo, Grad Dubrovnik je osigurao više od milijun kuna bespovratnih EU sredstva za ovu energetsku obnovu, i to ugovorima sklopljenim s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 527.169,73 kuna te dodatnih 490.667,71 kuna sukladno odluci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Uz „Ciciban“, u ovoj godini kreće i energetska obnova vrtića „Izviđač“ te dvije škole - OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića, sve uz EU sufinanciranje. Pripremljen je i projekt energetske obnove sportske dvorane u Gospinom polju, vrijedan više od 20 milijuna kuna, za kojeg se čeka raspisivanje natječaja za bespovratna sredstva.


ULAGANJE U BAŠTINU

Radovi na obnovi Lazareta pri kraju

Napreduju građevinski radovi na obnovi osme, devete i desete lađe kompleksa Lazareti. Radovi obnove i opremanja ovog vrijednog dijela kulturne baštine izvode se u sklopu projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“, inače prvog projekta sufinanciranim bespovratnim sredstvima iz Europskih fondova. Gradilište su ovog tjedan obišli gradonačelnik Mato Franković i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić, s predstavnicima izvođača radova. Radovi na konstrukciji su završeni, postavljena je vanjska stolarija te su završeni unutarnji i pregradni zidovi. U tijeku je pokrivanje krovova kupom kanalicom, odrađuju se stropovi i instalaterski radovi, izvedba estrih podloge te kreću radovi keramike i kamena. Kraj izvođenja radova planiran je za 31. svibnja 2019. Tijekom izvođenja radova došlo se do novih arheoloških otkrića koji su bili razlogom zastoja građevinskih radova kako bi se provela sva potrebna istraživanja i obavilo propisno dokumentiranje nalaza. Obnovljeni kompleks Lazareta sa svim dodatnim programima i sadržajima doprinijet će obogaćivanju kulturne ponude Dubrovnika namijenjene građanima i posjetiteljima.



Projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika vrijedan je 33,8 milijuna kuna, od čega je čak 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije.


PREDUVJET RAZVOJA


Lokacijska dozvola za kanalizaciju na Koločepu


Grad Dubrovnik izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Koločepa. Investitor je Vodovod Dubrovnik, a nakon ishođenja dozvole, pristupilo se izradi glavnog projekta. Procijenjena vrijednost investicije je 12 milijuna kuna, a predviđa se izgradnja jedinstvenog kanalizacijskog sustava koji bi bio zajednički za naselja Donje i Gornje Čelo. Ovo je treće u nizu pokrenutih ulaganja u komunalnu infrastrukturu Elafita, nakon ranije dobivenih dozvola za sustav Lopuda i Suđurđa, a očekuju se još i dozvola za Luku Šipansku. Izgradnja kanalizacijske mreže na Elafitima jedan je od najznačajnijih investicija u razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika i važan preduvjet razvoja ovog područja.



Projekt će obuhvatiti izgradnju 3,5 kilometara gravitacijskih kanala, 1,5 kilometara tlačnih cjevovoda, tri crpne stanice, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta.


DUBROVAČKO OKO


Uz dva klika do rješenja problema


Interaktivna platforma „Dubrovačko oko“ građanima omogućuje jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje komunalnih nepravilnosti i problema u gradu Dubrovniku te zaprimanje povratnih informacija od Grada po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva, odnosno prijava. Korištenjem ove usluge, koja se sastoji od web stranice www.dubrovacko-oko.hr i aplikacije za Android i iOS operativne sustave, građani mogu prijaviti različite komunalne probleme koje treba sanirati poput oštećenja kolnika, nogostupa i pješačkih zona te oštećenja na gradskim prometnicama i parkiralištima, parkovima i igralištima i slično. Navedene nepravilnosti građani prijavljuju uz kratak opis problema, fotografiju i lokaciju. Prema statističkim podacima do danas su na ovaj način riješene 783 prijave.
20. travanj 2024 00:34