StoryEditor
DubrovnikPRIOPĆENJE|

CIAN Zbog ekstremnih uvjeta na moru nismo mogli djelovati istog dana, kontroliramo mjesto ispusta

Piše DV
8. travnja 2021. - 15:25
CIAN, brod za onečišćenja

Nakon ekološkog incidenta i istjecanja gotovo 8 tona lož ulja iz hotela Excelsior u more te najave Državnog inspektorata o podizanju optužnog prijedloga, građani koji su dojavljivali onečišćenje nerijetko su spominjali tvrtku CIAN koja inače rješava onečišćenja na moru sredstvima poput brana ili brodicom-saklupljačem. Zbog istoga su se iz CIAN-a oglasili i priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

"Dana 27.03.2021. godine, oko 11 sati, zaprimili smo poziv od strane društva Jadranski Luksuzni Hoteli d.d. kako je potrebno izvršiti sanaciju onečišćenja do kojeg je došlo zbog istjecanja lož ulja.

Oko 11.30 sati, istog dana, naš prvi tim je bio na terenu te postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu ispuštanja u more.

Zbog ekstremnih uvjeta na moru istog dana nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicom- sakupljačem, niti bi ista bila djelotvorna u prikupljanju goriva u obliku kakvom se nalazilo na moru - tankoslojni film.

Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te starogradsku luku, te se odmah pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi).

Zbog karakteristične stjenovite obale a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao je, vjerojatno, zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more.

Obzirom da se radi o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad.

Sanacija je i dalje u tijeku te se aktivnosti svode na kontrolu mjestu ispusta i mehaničko prikupljanje no zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća." - zaključuju iz CIAN-a.

12. svibanj 2021 13:23