StoryEditorOCM
DubrovnikPROSVJED KREĆE IZ DUBROVNIKA!

Čelnik dubrovačkog sindikata: ‘Ono što se sestrama i tehničarima nudi je poražavajuće i diskriminirajuće! Ako nas prisile, spremni smo i na štrajk‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
27. travnja 2023. - 10:59

Dubrovačke medicinske sestre i tehničari među prvima idu u prosvjed za svoja prava. Prosvjed će ispred Opće bolnice Dubrovnik biti održan u srijedu, 3. svibnja, u 10.50 sati.

Potvrdio nam je to Ivan Večerin, čelnik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara:

- Odlučili smo se na prosvjed zbog nejednakih unaprjeđenja radno-pravnih odnosa. U tijeku su pregovori za granski i temeljni kolektivni ugovor, kao i za uredbu o koeficijentima, a ono što se sestrama nudi je stvarno poražavajuće i diskriminirajuće - istaknuo je Večerin.

- Prema trenutnom stanju u pregovorima, svima se u zdravstvu nude puno bolja unaprjeđenja i uvjeti, samo su sestre i tehničari, te spremačice i kuharice, ostali zakinuti. Smatramo da je to nedopustivo i da svi trebamo imati jednake uvjete i zato organiziramo prosvjed pod nazivom ‘Borba za jednake uvjete rada‘.

image

Medicinske sestre i tehničari diskriminirani su u svojim pravima/ilustracija

Josko Ponos/cropix/Cropix

- Liječnici su postigli ono što su htjeli. Nije u redu da se samo jednoj profesiji u zdravstvu podižu koeficijenti i ostali uvjeti, to je diskriminirajuće. I drugim strukama je udovoljeno, kao logopedima i laborantima, samo su sestre i tehničari, koji su prvi na udaru, zakinuti - rekao je Ivan Večerin. Svjedoci smo iseljavanja medicinskih sestara u druge države gdje su plaćene i cijenjene, dok se u nas događaju nemili događaji kao nedavno objavljena strahota dviju starijih žena u istom bolničkom krevetu.

- Ono je strašno. To je najmanja odgovornost medicinskih sestara. Godinama funckioniramo ‘iz šupljeg u prazno‘.

U nekim bolnicama jedna medicinska sestra radi na 20 pacijenata, kakva je situacija kod nas?

- U nas su isto loši uvjeti. Mi smo tako, na žalost, navikli. Imali smo sad u koroni na 13 respiratora 3 sestre da rade, to je ispod svake razine. Da ne govorim po drugim odjelima - rekao je Večerin. Na pitanje kako će ovaj prosvjed utjecati na pacijente, dodao je:

- Nastojat ćemo da ne utječe na pacijente. Prosvjed smo organizirali u smislu da ćemo svoje pravo na dnevni odmor od pola sata iskoristiti tako što ćemo izaći ispred bolnice. Naravno da pacijenti ne smiju ostati zakinuti. Nužni broj medicinskih sestara koji je potreban tih pola sata, ostat će na odjelu. Međutim, poacijenti su već zakinuti, tu nema priče, a mi smo najmanje krivi za to - istaknuo je čelnik dubrovačke sindikalne podružnice.

A hoće li ići u štrajk?

- Sve su opcije otvorene. Zasad ćemo napraviti mirni prosvjed, kružno po Hrvatskoj. Prvi dan su u prosvjedu Zagreb, Split i Dubrovnik, i tako sve do 12. svibnja kada je Dan sestrinstva i kad bi u Zagrebu mogao biti malo veći prosvjed. Sve ovisi o daljnjem postupanju Vlade, a ako nas prisile, spremni smo i na štrajk. U tom slučaju ostat ćemo uz pacijente, ali će se ukinuti hladni pogon - zaključio je.

25. travanj 2024 06:35