StoryEditorOCM
DubrovnikNOVE BUTIGE U GRADU

Čeljad iz Grada ište hranu, hoće li im biti udovoljeno?

Piše Kristina Filičić
2. siječnja 2020. - 08:05
Zaklada 'Blaga djela' raspisala je krajem studenog javni natječaj za davanje u zakup dvaju poslovnih prostora na adresi Placa 20 površine 26 odnosno 27 četvornih metara za obavljanje svih djelatnosti osim onih kojih unutar zidina ionako ima previše – ugostiteljstvo i prodaja suvenira. Za dva prostora na Stradunu – u jednom je trenutno 'Tisak' u drugom butik, koje Zaklada daje u zakup na pet godina, mjesečni najam iznosit će 45 odnosno 47 tisuća kuna mjesečno plus PDV. Na natječaj je pristiglo po pet ponuda za svaki prostor.

- Znam da je jedan od ta dva prostora sigurno Pemo, a za drugi još nismo definitivno odlučili – potvrdio nam je predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Mario Duić, ne želeći govoriti u kojem će prostoru biti Pemo jer 'konačna odluka za oba prostora još nije donesena'. Idući tjedan, dodaje, trebalo bi se sve znati.

"Fali svega. Život u Gradu je došo jako skup. Ljeti isaju cijene ma i 40 posto. Jedna obična šunka je ođe za kilo 55 kuna a u Tommyja 35 kuna. Botija uja običnoga je 13 kuna a u trgovačkom centru sam platila devet...", komentari su stanovnika povijesne jezgre koji svakodnevno muku muče sa spenzom, pogotovo ljeti kada prehrambene artikle plaćaju po zlato. Ako ih uopće nađu na policama tri omanje trgovine s reduciranom ponudom zbog prostorne ograničenosti. Jer na te iste trgovine usmjerene su i tisuće turista koje svakodnevno u sezoni prolaze Gradom. I tako je godinama.

K'o na kolodvoru

Za dva poslovna prostora u vlasništvu Dubrovačke biskupije sklopljen je petogodišnji ugovor o zakupu s trgovačkim društvom Kolak, odnosno predugovor s trgovinom Pemo. Na adresi Lučarica 2 – desno, u prostoru koji nije bio pod zakupom, novi zakupitelj Kolak trgovina tu namjerava prodavati svježe voće, voćne salate i sokove. Za prostor na adresi Od puča 22 koji je u zakupu do studenog 2020. nije izabran dugogodišnji zakupoprimac Alpina cro, već je predugovor sklopljen s Pemom za trgovinu na malo. Iz Dubrovačke biskupije objasnili su kako je povjerenstvo prilikom odabira vodilo računa o planiranoj djelatnosti te kvaliteti i održivosti ponude u Gradu.
Informacija kako će se u Gradu otvoriti još trgovina mješovitom robom naišla je na pozitivne komentare stanovnika unutar zidina. Kako i ne bi kad oni, njih tisuću i pol, kako kaže zadnji popis iako ta brojka tim istim stanovnicima zvuči smiješno, najbolje znaju kako od travnja do studenog izgleda kupnja u tri postojeće butige. Koje se u tom vremenu nekim čudom pretvore u turističke butige s turističkim cijenama, a zagužva kao na kolodvoru. Kada u redu za blagajnu čekaju i po pola sata, a bočicu vode plaćaju deset kuna dok tu istu u Gružu mogu kupiti za pet. No pitanje je hoće li i ove nove trgovine u jednom dijelu godine postati turističke, hoće li se i u njima od zimskih relativno normalnih cijena preko noći prebaciti na nenormalne? Neće trebati čekati predugo kako bismo se uvjerili.

Manje stresa

Prisjetimo se, stanovnici Svete Marije, Andrije, Pustijerne, Mrtvog zvona... su isto tako oduševljeno pozdravili hvalevrijednu inicijativu Dubrovačke biskupije o mogućem otvaranju prehrambene trgovine podno zidina s južne strane a sve s ciljem revitalizacije tog dijela Grada i olakšavanja svakodnevnog života tamošnjim sugrađanima.
- Ne bi morala činit skale za ić u butigu, nego bi, što se kaže, pošla u robi za po kući, u papučama. Vjerujte, teško je nama starijima činit' ovolike skale za poć' u spenzu – rekla je tada jedna od stanovnica dijela povijesne jezgre u kojem su dobrim dijelom stanovnici starije životne dobi. Njihovo oduševljenje dosta brzo je splasnulo jer, na žalost, nitko od tolikog broja trgovačkih društava nije našao ekonomsku računicu u otvaranju trgovine u 80 četvornih metara poslovnog prostora na adresi Od Kaštela 11. I to uz minimalnu mjesečnu naknadu od 100 kuna. Tako je pokušaj za svaku pohvalu, zbog nedovoljne moguće zarade trgovcima, neslavno propao.
Stavimo li turističke cijene po strani, otvaranjem novih trgovina mješovitom robom stanovnici povijesne jezgre, to se već sad može sa sigurnošću reći, sigurno će profitirati, barem što se gubljenja živaca tiče. Kilometarski redovi na blagajnama u skučenim prostorima po nesnosnoj vrućini nimalo nisu ugodni. Uz više butiga barem će gužve u njima biti manje.
19. travanj 2024 12:43