StoryEditorOCM
DubrovnikPORUKA DOŽUPANA |

CEBALO O KORONI Definitivno nema razloga za paniku, ali ima za jedno odgovorno ponašanje

Piše PSD.
13. ožujka 2020. - 12:28
Na početku sjednice Županijske skupštine župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo podnijeli su danas izvještaj o stanju u županiji oko sprječavanja širenja koronavirusa.

Župan Dobroslavić na početku je rekao kako je pripremljenost na razini kako na državnoj tako i na županijskoj razini te da se djeluje kako bi ugroza koronavirusa prošla sa što manje posljedica.

image
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


”Naš nacionalni stožer i županijski su do sada odlično odradili svoj posao. To možemo reći i za naše ustanove koje su u to maksimalno uključene poput Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice, Policije, Zračne luke Dubrovnik itd. u našoj županiji imamo još uvijek stabilnu situaciju budući da se radi o zarazi koja se može širiti, a očekujemo da će se u dogledno vrijeme i smanjivati. Kontroliramo situaciju, poduzeli smo sve preporučene mjere, među njima i uspostavu karantene. Srećom nemamo zaraženih građana na našem području, a određeni je broj u izolaciji”, rekao je župan Dobroslavić dodavši kako smo počeli i poduzimati inicijativu kako bi se sanirala šteta po gospodarstvo.

”Posljedice će ovisiti o tome koliko će pandemija trajati. Europska komisija najavila je 25 milijardi eura za sanaciju štete, a dio će koristiti Hrvatska. Svi moramo poštivati upute stožera. Ova će pošast možda čak i rasti, ali ćemo je prevladati kao i sve druge izazove. Nema potrebe za bilo kakvom uznemirenošću. Poslovi i sve druge funckije obavljat će se u mjeri u kojoj je to dopušteno propisima i preporukama Stožera. Skupovi iznad 100 sudionika nisu preporučljivi, mi ih također ne podržavamo. Nema potrebe za nikakvim zalihama, prošli smo teške dane prije 30 godina. Kako smo se znali tada ponašati, znamo i danas. Pobijedit ćemo sve izazove kao i dosada”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo rekao je kako smo mi prvi u Hrvatskoj morali osposobiti karantenu koja sada funkcionira normalno te su osigurani svi uvjeti.

”Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije od početka je aktivno uključen u provođenje mjera zaštite od eventualnog širenja koronavirusa.  Do 13.ožujaka 2020. godine Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je pristiglo 343 rješenja graničnih sanitarnih inspektora o nadzoru ukupno 390 osoba. Od tih osoba za njih 137 je završen zdravstveni nadzor i nijedna osoba nije imala simptoma na koronavirusnu infekciju.Trenutno se provodi i zdravstveni nadzor nad 23 osobe koje su kućnoj samoizolaciji i dvije osobe koje su u karanteni.

Nacionalni Stožer CZ svakodnevno daje nove informacije vezane uz koronavirus, a naš županijski Stožer radi sve sukladno tim naputcima. Važno je napomenuti kako se situacija mijenja iz dana u dan, a sukladno tome se i mi prilagođavamo”, rekao je načelnik Cebalo.

image
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


”U Dubrovačko-neretvanskoj županiji osposobljena je karantena, a na dnevnoj razini poduzimamo mjere da ona ostane sigurna, ali i koliko je moguće manje neugodna za život onih koji su tamo smješteni. Zasada je tamo smješteno dvoje stranih državljana. Iz OB Dubrovnik dosada smo slali šest uzoraka na analizu, svi su bili negativni. U tijeku je testiranje za još dva uzorka, rezultate očekujemo do sutra.

U Zračnoj luci Dubrovnik i Lučkim uprava zasada nema linija iz zemalja u kojima su žarišta koronavirusa, a sve međunarodne letove obrađujemo prema smjernicama HZJZ. S obzirom da smo prvenstveno aviodestinacija u ZL Dubrovnik je sanitarni inspektor 24/7.

Uzimajući u obzir otežani prijevoz uzoraka iz Opće bolnice Dubrovnik na analizu u Zagreb tijekom vikenda (od petka do nedjelje) dogovoreno je kako će u žurnim situacijama, uzorke na analizu u Zagreb odvoziti vatrogasci te da će dežurni infektolog ili epidemiolog u tom slučaju izravno kontaktirati zapovjednika VZ DNŽ-e.”, istaknuo je on.

image
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


”Prema naputcima Nacionalnog stožera u Istarskoj županiji još ranije je na prijedlog epidemiološke struke obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji, a prema izjavi premijera Plenkovića od ponedjeljka 16. ožujka nema nastave u cijeloj Hrvatskoj u razdoblju od dva tjedna u osnovnim i srednjim školama te fakultetima.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.  Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja. Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa propisanih od strane HZJZ, a koje se mogu pronaći na njihovim stranicama, stranicama DNŽ kao i Ravnateljstva civilne zaštite RH i Ministarstva zdravstva. Molim građane da u ovom trenutku slijede upute s vjerodostojnih izvora. Nema razloga za paniku, ali ima za odgovorno ponašanje.  

Načelnik Cebalo je zahvalio svim institucijama koje su uključene u rješavanje ove krize i rade praktički 24 sata dnevno kao i medijima na korektnom izvještavanju u ovoj situaciji.
18. travanj 2024 06:26