StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐEVCI O PRODAJI GRADSKIH STANOVA

Capor: Što je pomoć mladim obiteljima: dugotrajni najam ili prodaja gradskih stanova?

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
22. prosinca 2021. - 11:51

Govoreći o Odluci o davanju u dugotrajni najam gradskih stanova mladim obiteljima, danas su u parku na Batali vijećnici Petra Marčinko i Đuro Capor iz stranke Srđ je grad naglasili kako "konačno imamo priliku donijeti kvalitetnu odluku koja će trajno pomoći mladium obiteljima u rješavanju pitanja dostupnog stanovanja.

image
Srđevci su govorili o davanju u dugotrajni najam gradskih stanova mladim obiteljima
Ahmet Kalajdžić

- Jedino što priječi vijećnike da donesu najbolju odluku je ustrajavanje u predizbornom obećanju gradonačelnika Mata Frankovića kojim bi s 43 stana umjesto u dugotrajni najam stavila u prodaju za 10 godina. Pokazalo se da je obećanje po kojem će se najmoprimcima jamčiti mogućnost kupnje stana u pola tržišne cijene nezakonita i čitavu proteklu godinu ove obitelji nisu uselile u stanove jer se pokušavao pronaći pravni manevar ili izmjena propisa koja bi ovo omogućila. Odluka sadrži i pravo na otkup ovih stanova, što je pokušaj spašavanja Frankovićeva obraza jer je oberćao nešto nezakonito i neprovedivo. Ali, zakoni Republike Hrvatske se ne bi smjeli mijenjati zbog bilo čijih štetnih i nerealnih obećanja izrečenih u predizbornoj kampanji- naglasio je vijećnik Đuro Capor.

Vijećnica Petra Marčinko je ukazala na činjenicu da su "Srđeevci" dosad uvijek ukazivali na nužnost drugačijeg modela rješavanja stambenih problema i da nije dobro po povlaštenoj cijeni prodavati jhavnu imovinu, nego osigurati povoljan i siguran trajni najam:

image
Srđevci su govorili o davanju u dugotrajni najam gradskih stanova mladim obiteljima
Ahmet Kalajdžić

- Još uvijek zagovaramo da gradska uprava Dubrovnika svojim odlukama treba ići u smjeru omogućavanja dugoročnog najma za svoje građane te zadržavanja stanova u gradskom vlasništvu, što je standard u europskim gradovima a ne inovacija. Odgovorna gradska stambena politika znači osiguravanje sigurnog i adekvatnog stambenog prostora te uvjeta, a ne vlasništva. Tako Grad Dubrovnik dugoročno utječe na tržišne cijene najamnine te štiti svoje građane od previsokih cijena najamnine. Nijedan grad na svijetu nije dovoljno bogat da imovinu čiju su izgradnju financirali građani prodaje, čime njegovi, ili bolje rečeno naši stanovi, postaju zauvijek izbrisani iz gradskog vlasništva te se poništava mogućnost da  oni budu pomoć nekim novim mladim obiteljima.

image
Srđevci su govorili o davanju u dugotrajni najam gradskih stanova mladim obiteljima
Ahmet Kalajdžić

Srđevci su na ovoj pressici naglasili kako kao vijećnici imaju obvezu štititi dugoročne interese građana Dubrovnika te će stoga priložiti amandman na odluku kojim će tražiti da se stavak 2 članka 6. izbriše:

- Ponavljamo, riječ je o točki o najmu, ne najmu i prodaji gradskih stanova. Ako dubrovački gradski vijećnici u ponedjeljak izglasaju nepromijenjen članak 6. ove Odluke amenovat će i namjeru da stanovi koje su građani Dubrovnika platili, za 10 godina idu na natječaj za prodaju, čime od poželjne socijalne mjere postaju predmetom nekretninskog mešetarenja- rekla je na kraju vijećnica Petra Marčinko.

23. travanj 2024 12:11