StoryEditorOCM
DubrovnikLUKSUZ NADOMAK PARKA GRADAC

<br /> ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA Susjedi, ne zovite - ne gradimo parkiralište

28. ožujka 2017. - 00:15

Za rekonstrukciju bivše kuće Zec preko puta ulaza na park Gradac investitor tvrtka Bokun d.o.o. iz Čakovca do danas niije podnio zahtjev gradskom Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja. Pročelnica odjela Silva Vlašić kaže kako su investitori morali tražiti građevinsku dozvolu, a nisu prijavili čak ni početak jednostavnih radova.
- Imamo samo odobrenje konzervatora za radove na potpornim i ogradnim zidovima. Ako se ne radi unutar postojećih gabarita, sve rekonstrukcije trebaju odgovarajuću dokumentaciju - ističe Vlašić i dodaje kako za rad prema Pravilniku o jednostavnim građevinama nije nužna građevinska dozvola, već suglasnost konzervatora, no da svi investitori moraju prijaviti početak radova.

- Pretpostavljam da se sve radi unutar gabarita, a građevinska inspekcija prati radi li se prema dozvoli i projektu - govori Silva Vlašić o radovima na kući u kojoj je do 1980. bio dubrovački Katastar. Kuću je od trinaest članova obitelji Zec kupio Bokun doo iz Čakovca za 915 tisuća eura.

-Investitor je početak radova prijavio konzervatorima, Inspekciji rada i gradskom Odjelu za promet, a omaškom propustio Odjelu za prostorno uređenje- ističe direktor izvoditelja radova vrijednih 2 milijuna eura Miho Klečak iz cavtatskog Capitalisa, pojašnjavajući kako bi prijava vjerojatno spriječila odgodu obnove objekta:- Konzervatori su odobrili glavni projekt sanacije a radove smo počeli listopada 2016. te radili do veljače, kad su konzervatori zatražili privremenu obustavu dok ne utvrde radi li se prema projektu. Radimo još samo sanaciju ogradnih zidova. Uz dozvolu konzervatora, zbog prijetnje urušavanjem, u noći 2. veljače smo srušili dio zida, dodatno oštećenog ledenom zimom. Do jutra na Festu svetoga Vlaha sve je bilo uredno - kaže Klečak i dodaje da će nakon obnove zdanje imati podrum, dva kata i potkrovlje. Cilj je dobiti luksuzni smještajni objekt zatvorenog tipa za poslovne partnere Bokuna.

Sanacija zida uz Ulicu branitelja Dubrovika još traje, a investitor je voljan nauštrb svoje parcele zid uvući 1,2 a ne pola metra od ruba kolnika, kako je bilo prije sanacije. Iznova će se ozidati istim kamenom, no za proširenje nogostupa treba građevinska dozvola, te je još moguć dogovor s nadležnima. Ako konzervatori dozvole, nogostup uz zid popločat ćemo kamenim pločama umjesto betona - zaključuje Miho Klečak.

Bokunov voditelj projekta Kristijan Sirc dodaje da ne rade garažu ni parking, te poziva susjede da ih više ne mole rezervaciju parkirnih mjesta.
- Kopamo na mjestu bivših talijanskih bunkera i starih gustijerni. Sve smo zatekli u očajnom stanju a na kraju će tu biti vinski podrum i luksuzni restoran uz stilski interijer - hvali se Sirc.

Investitori napominju da znaju kolika je svijest Dubrovčana za baštinu, no da nisu očekivali ovako burnu reakciju 'ni oko čega'. Zaposleni na gradilištu kažu da je dobro što se konačno uređuju desetljećima zapušteni objekti u kojima su carevale pantagane i legla komaraca. Otkrivaju i kako ih je jedan vozač Libertasa molio da im potkrešu grane stabla koje godinama lupa i struže po autobusima.

Suvlasnici i direktori Bokuna su Aleksandar Markov i Mario Popović. Markov je iz Čakoveca i ima još tvrtke Markov Trade doo, CEE doo i Potem doo. Popović je s Pelješca, a školovao se u Bernu i Cambridgeu. Živi u Zurichu a uspješnu tvrtku Inpirio ima u Donjem Kraljevcu kod Čakovca gdje proizvodi motore i turbine, crpke i kompresore, alatne te strojeve za poljoprivredu i šumarstvo. Obavlja i niz drugih poslova a godišnji promet tvrtki mjeri mu se u milijunima kuna. Uz 'Bokun', Markov i Popović su suvlasnici tvrtke CEE doo, također registrirane za izvedbu i nadzor građenja, izradu metalnih konstrukcija, cestovni prijevoz isl.
 

23. travanj 2024 22:26