StoryEditorOCM
DubrovnikOPORBA O NOVOM PROČELNIKU

‘Božo Benić ima srca, ima dobre ideje, ali radit će ono što mu gazda kaže, jer je to takvo mjesto‘

Piše Lorita Vierda
26. studenog 2021. - 07:33

Božo Benić dolazi na mjesto pročelnika Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika nakon ostavke na mjestu potpredsjednika Društva arhitekata Dubrovnika, a na dužnost bi trebao stupiti početkom prosinca. Upravni odjel bit će otvoren za sve prijedloge, ideje i suradnju s Društvom arhitekata Dubrovnik, najavio je Benić za Dubrovački. Pred nama je razdoblje restriktivnih izmjena i dopuna GUP-a, vrijeme je za novi GUP ali i za čvršću kontrolu prostora Grada. Svjesni su toga i oporbeni vijećnici Gradskog vijeća grada Dubrovnika koji su komentirali njegovo imenovanje.

-Generalno trebao bi razdvojiti kvalitete i znanje od načina na koji će raditi na novom pročelničkoj poziciji. Mjesto na koje je imenovan je jedno od najvažnijih i ono oko kojeg se najviše diže prašine. Tu se dogodio najveći problem u gradu s nekontroliranom gradnjom i oduzimanjem prostora. Naći će se u vrućoj stolici, očekujemo otvorenost i suradnju za rješavanje problema, a ne podilaženje onim strukturama koje su dovele do ovakvog kaotičnog stanja u prostoru Grada" – komentirao je vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor imenovanje Benića na mjesto pročelnika.

image
Đuro Capor
Tonci Plazibat/Cropix

-Očekujemo i novi GUP i pozorno ćemo pratiti njegov angažman, a mi ćemo i dalje biti puni prijedloga i spremni na suradnju. Dosad je pokazao da ima sluha za probleme u prostoru, trebao bi pokazati čvrstinu i otpor onima koji su dosad nemilice grabili gradski prostor.”- dodaje Capor.

Na pitanje je li riječ o možebitnom sukobu interesa obzirom da je član Društva arhitekata Dubrovnik koje je bilo korektiv ali i činjenice da ima vlastiti arhitektonski studio, Capor dodaje:

-Pa to bi bilo temom da je riječ o starom GUP-u, gdje se DAD pokazao kao izvrstan korektiv. Sad je tema kako se donio takav natječaj da se na njega javila tek jedna osoba” - zaključuje Capor.

Andro Vlahušić, vijećnik platforme Dubrovnik naš grad govori kako je Benićeva funkcija bez ikakvih ovlasti, te mora slušati što mu gradonačelnik nalaže.

-On je tu kao pročelnik samo administrativno. Prostorni i urbanistički planovi, sve izmjene i dopune, to predlaže gradonačelnik, odvijaju se javne rasprave, razgovara se s građanima, a sve amenuje ministarstvo kulture i graditeljstva. I on će raditi ono što mu gazda kaže, jer je to takvo mjesto. Što taj čovjek može napraviti? Ništa!” - komentira Vlahušić. Dodaje kako je Božo Benić 'dobar dečko, ali...'

image
Andro Vlahušić
Bozo Radic/Cropix

-Ima srca, ima dobre ideje, ali nema dovoljno iskustva ni u arhitekturi ni u urbanizmu, korektan je i dobar dečko, ali ovdje se u urbanizmu više ništa ne može. Uostalom, izmjene i dopune GUP-a donijele su velike restrikcije, dramatično su smanjene visine zgrada i udaljenost, umjesto da se išlo obrnuto, trebaju nam visoke zgrade i široke ulice, po uzoru na brojne europske i svjetske gradove. To je zato što ni gradonačelnik Mato Franković, a ni Božo Benić ne razumiju srž problema ovoga grada, a to je stanovanje. Dobro za one koji su naslijedili od familije, oni se uvijek mogu snaći, a što s onima koji prvi put počinju? Gdje će oni?

U zgrade od tri kata gdje je kvadrat 5 tisuća eura? Hoće li živjeti na Pobrežju? Jer po ovim širokim niskim potleušicama koje su stavili u izmjene i dopune, nema mjesta ni za koga. Trebalo je graditi visoke uže zgrade, a imati široke ulice i trgove, a ne obrnuto. Ne znaju problem, niti kako ga riješiti. Eto, kad se govorilo o Nuncijati za branitelje i invalide Domovinskog rata, 2007. uzeo se kredit od 40 milijuna kuna. Znate, taj je kredit neki dan isplaćen, a ništa se u petnaest godina nije uspjelo riješiti. Ništa. I tko zna kad će.” - obrušio se Vlahušić na stanje u prostoru Grada i dodaje: -Ni Benić neće promijeniti ništa, jer on tu ništa ni ne može.”

Vijećnik MOST-a Maro Kristić novom pročelniku Beniću želi da se na novom poslu vrati temeljima na kojima je nastalo Društvo arhitekata Dubrovnika, u najpozitivnijem smislu.

image
Đuro Capor
Tonci Plazibat/Cropix

-DAD je od osnutka temeljen na zaštiti prostora i vizura Grada Dubrovnika, a kako on dolazi iz tog udruženja, vjerujem da će skrbiti o tome i na poziciji pročelnika za urbanizam i prostorno planiranje. Vjerujem da će raditi dobar posao kako bi se gradski prostori zaštitili na najbolji mogući način. S druge strane, neki od članova Društva arhitekata Dubrovnika dosad su radili suprotno načelima Društva jer su sami autori nekih od najružnijih zgrada u Dubrovniku koje su toliko nagrdile izgled grada i njegov prostor da je to skoro pa nevjerojatno. Ipak mu želim puno sreće, nadam se da će se voditi onim pravim načelima” - komentirao je.

24. travanj 2024 08:17