StoryEditorOCM
DubrovnikMORTALITET U KORONAKRIZI|

Boninovo: Koliko je od početka pandemije bilo covid sprovoda na dubrovačkim grobljima?

Piše Gabrijela Bijelić
21. siječnja 2021. - 10:32

Dubrovačka tvrtka Boninovo d.o.o. lani je organizirala sprovod ili prijevoz do mjesta ukopa za 721 pokojnika ili 27 više nego godinu ranije kad ih je preminulo 694. Tijekom po svemu izazovne 2020. godine obilježene pandemijom, iz Boninova su na posljednji počinak otpratili ukupno 38 Covid-19 pokojnika za koje su organizirani pogrebi uz poštivanje svih mjera i smjernica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dezinfekcija obvezna


Direktor Boninova d.o.o. Marijan Dadić kaže i kako se preuzimanje svih pokojnika, a posebno onih s potvrđenom Covid-19 infekcijom odrađeno uz najstrože mjere zaštite djelatnika koji nose svu potrebnu zaštitnu opremu, zaštitne rukavice, jednokratna zaštitna odijela, zaštitne naočale te zaštitne maske za lice:
- Nakon svakog preuzimanja i prijevoza pokojnika naši djelatnici dezinficiraju unutrašnjost pogrebnog vozila. Zapošljavamo ukupno 19 djelatnika, od kojih je 14 zaduženo za rad na groblju te obavljanje sprovoda i posljednjih ispraćaja – pojašnjava Dadić.
- Za nama je izuzetno zahtjevna godina. Kao i mnoge tvrtke suočene s promjenama u poslovanju, tako je i tvrtka Boninovo d.o.o. prilagodila poslovanje novonastaloj situaciji. Od početka pandemije Covid-19 poslovanje smo obavljali prema preporukama za sigurno obavljanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Cilj preporuka bio je sigurno postupanje s preminulom osobom u cilju zaštite zdravlja pogrebnika ali i obitelji pokojnika – ističe direktor Boninova i napominje kako je iz sigurnosnih razloga Boninovo organiziralo sprovode, posljednje ispraćaje i polaganja urni isključivo u krugu uže obitelji te predstavnika vjerske zajednice.

image
Dubrovnik, 311020.
Atmosfera na gradskom groblju Boninovo uoci sutrasnjeg blagdana Svih svetih.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
 
CROPIX


- Obavijesti o smrti (osmrtnice) koje smo radili za pokojnike nisu sadržavale mjesto ni vrijeme održavanja pogreba te smo ih izrađivali i objavljivali nakon pogreba. Sukladno pravilima, osigurali smo i dovoljan vremenski razmak između pogreba i posljednjih ispraćaja da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostora prostorija za ispraćaj pokojnika. Odlukom je preporučeno nošenje maski za lice tijekom sprovoda i posljednjeg ispraćaja kao i zabrana izražavanja sućuti uobičajenim kondoliranjem – objasnio je naš sugovornik.

Smjenski rad

Uz navedene preporuke i mjere Boninovo je organiziralo smjenski rad zaposlenika u dvije grupe. Grupe su organizirane tako da vremenski traju po sedam dana, nakon čega se mijenjaju i nemaju nikakvog doticaja jedni sa drugima. Prva grupa je zadužena za sve poslove kod preuzimanja i prijevoza pokojnika te pogreba i ispraćaja dok je druga grupa zadužena za održavanje i uređenje grobalja na širem području grada.

image
Liječnici i krizni stožer CZ preporučuju daljnje pridržavanje propisanih javnozdravstvenih mjera
pixabay


Što se tiče raspoloživih ukopnih mjesta na dubrovačkom gradskom groblju, u posljednje vrijeme Boninovo d.o.o. bilježi veliku potražnju za grobnim mjestima:
- Zbog toga smo u 2020. godini napravili 4 nove privremene grobnice za naše sugrađane koji nemaju riješeno grobno mjesto. Tijekom 2020. godine a pogotovo za vrijeme lockdowna smo imali problema kod prijevoza pokojnika u inozemstvo jer smo bili primorani poštovati odluke vezane uz granične režime sa susjednim državama. Nemogućnost organiziranja sprovoda u susjednim državama kao i neometani prijelaz državne granice za prisustvovanje sprovodu je prisililo mnoge da traže alternativna rješenja te smo slijedom toga imali povećanu potražnju za našim privremenim grobnicama – zaključio je direktor Marijan Dadić.

 

Neslavni jesenski rekord

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupan broj umrlih od siječnja do studenoga 2020. porastao je za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 1.125 više.
Od ožujka, kad je službeno proglašena epidemija u RH, broj umrlih porastao je za 6,1 posto - od ožujka do studenoga 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 2.298 više, navodi DZS.
Napominje i kako je prošlog studenog broj umrlih porastao je za 33 posto u odnosu na studeni 2019., a zabilježeno je 1.357 umrlih više nego u istome mjesecu prethodne godine.
Umrlo je tog mjeseca 5486 ljudi, što je najviše preminulih u studenom u posljednjih deset godina.
Ozren Polašek, profesor javnog zdravstva s Medicinskog fakulteta u Splitu izjavio je za Jutarnji list kako se iz tog izračuna može zaključiti da je korona dovela do barem 458 smrti više od očekivanog raspona za studeni 2020., i to zbog velikog porasta broja zaraženih tijekom listopada i dijela studenoga. Statističari očekuju da će se do kraja siječnja znati detaljniji pokazatelji o mortalitetu i uzrocima smrtnosti.

25. travanj 2024 05:44