StoryEditorOCM
DubrovnikSVETI ANTUN PADOVANSKI |

BLAGOSLOV DJECE I CVIJEĆA Danas slavimo blagdan sveca čitavoga svijeta

Piše dv
13. lipnja 2021. - 09:33

Blagdan svetog Antuna Padovanskog „Sveca čitavoga svijeta“, svečano se slavi u crkvi Male braće u Dubrovniku. Jutros od šest sati slave se svete mise, u 18 sati je tradicionalni blagoslov djece i cvijeća, a svečana sveta misa u 19 sati.

Iz sigurnosnih razloga, franjevci već nekoliko godina jedan kip sveca iznose u klaustar, gdje se vjernici mogu u miru pomoliti i upaliti svijeću. Slavljima se može sudjelovati i u klaustru, obavještavaju iz franjevačkog samostana Male braće.

Franjevci su se za blagdan zaštitnika djece, braka i majki, propovjednika, potlačenih i siromaših, putnika, ribara, mornara, pomoćnika u nevolji, pripremali devetnicom od 4. do 12. lipnja, pobožnošću sv. Antunu i misom poslije toga.

Blagdan omiljenog pučkog sveca svečano se slavi i u župi sv. Mihajla u Dubrovniku. Uz prijepodnevne mise, večernja misa počinje u 19 sati, a u 18 sati bit će blagoslov djece.

Sveti Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu. Krsno mu je ime Ferdinand. Umro je 13. lipnja 1231. godine. Samo devet mjeseci kasnije svetim ga je proglasio papa Grgur IX, a kasnije mu je dodijeljen naslov naučitelja Crkve. 

18. travanj 2024 16:50