StoryEditorOCM
DubrovnikOMILJENI SVETAC |

BLAGDAN SVETOG ANTUNA NA MIHAJLU Brojni vjernici iskazali štovanje moćima sv. Antuna iz župe svetog Mihajla, obavljen i svečani blagoslov djece

Piše DV
13. lipnja 2020. - 22:10
Blagdan sv. Antuna svečano je proslavljen i u župi sv. Mihajla u Dubrovniku. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna obnova pod nazivom "Sv. Ante prorok svoga i našeg vremena". Propovjednik i predvoditelj svečanog jutrošnjeg euharistijskog slavlja u 10 sati, dr. sc. don Ivan Bodrožić ujedno je bio i predvoditelj trodnevnice.

Bodrožić je istaknuo kako je dobro propitati svoje molitve i traženja i usmjeriti ih po uzoru na sv. Antuna. Sv. Antu često prikazujemo s ljiljanima, a oni su simbol čistoće i nevinosti koje je sv. Ante tako pobožno njegovao u svom životu.

- Danas, na blagdana sv. Ante, ovdje u crkvi, može se primijetiti da ste vi, draga braćo i sestre, kao odgovorni roditelji došli i doveli svoju djecu oko oltara Gospodnjega, a taj čin dolaska ovdje pred sveca svega svijeta, kako biste molili zagovor i zaštitu sv. Ante, doista je i čin vjere. Taj isti čin vjere potrebno je uvijek na nov način izbrusiti, učiniti da bude jasan, precizan i zato s pravom postavljam pitanje: znamo li točno što želimo kada smo došli ovdje, što želimo za sebe i svoju djecu od ovog sveca?" istaknuo je don Bodrožić.

- Ako smo došli ovdje za svoju djecu moliti da postanu vladari, moćnici, gospodarstvenici, uspješni, manageri, zvijezde - krivo smo došli. Nemamo pravo to moliti od sv. Ante jer se on svega toga odrekao, a jedino što je prigrlio bila je mudrost i Riječ Božja", dodao je propovjednik i posebno naglasio ulogu roditelja u današnjem svijetu.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla, zahvalio je gostu, predvoditelju duhovne obnove don Ivanu Bodrožiću i svim vjernicima koji su sudjelovali u pripremi na blagdan sv. Antuna bilo kroz 13 utoraka pobožnosti ili u trodnevnici.

Velik broj vjernika hodočastio je sv. Antunu i iskazao štovanje moćima sv. Antuna koje se čuvaju u župi sv. Mihajla. Pod misom u 10 sati bio je i svečani blagoslov djece. (Tea Kuzek)
25. travanj 2024 04:20