StoryEditorOCM
DubrovnikVIDEO PORUKA |

BISKUP UZINIĆ Ova bolest koja nas je sve zatvorila i onemogućila u našim normalnim aktivnostima nije na smrt nego da se proslavi Bog

Piše Dv
30. ožujka 2020. - 09:50
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić obratio se video porukom vjernicima na Petu korizmenu nedjelju 29. ožujka sa željom ohrabriti ih u situaciji posebnog režima života zbog pandemije COVID-19.

Podsjetio je na Isusove riječi iz nedjeljnog evanđelja kako ova bolest nije na smrt nego da se Bog proslavi. „Htio bih poslati poruku nade, pouzdanja, ohrabrenja“, kazao je u video poruci dubrovački biskup. „Ova bolest koja nas je sve zatvorila i onemogućila u našim normalnim aktivnostima nije na smrt nego da se proslavi Bog. A da bi se proslavio Bog svatko mora dati svoj doprinos. Ja znam da nam nije lako, da nam ni kao vjernicima nije lako, da nam ni kao građanima nije lako, ali takvo je vrijeme. Moramo biti strpljivi, moramo slušati one koji nam, zbog našeg dobra, daju određene poruke, šalju određene odredbe.“

Biskup Uzinić je pozvao vjernike da u tom duhu razumiju i ono što im se govori u Crkvi uključujući nažalost i lišavanje iz zajedništva euharistije kao i ono na što ih poziva krizni stožer Civilne zaštite, jedne da se aktivno uključe u ovu situaciju a većinu da ostane doma u karanteni ne izlažući ni sebe ni druge opasnosti zaraze.

Dubrovački biskup u video poruci uputio je nekoliko poticaja za molitveni život vjernika, za ponovno izgrađivanje vjerničkog zajedništva u obitelji, za ponovno izgrađivanje obiteljskih kućnih Crkava.

Od povezanosti s biskupijskom Crkvom putem online prijenosa misa i večernjih molitava puno važnije je da se članovi obitelji ponovno povežu među sobom. „Pokušajte ovo vrijeme karantene i korizme iskoristiti da ova pustinja na koju smo osuđeni ne ostane prazna nego da je ispunimo. Da je s jedne strane ispunimo našim odnosom s Bogom, a s druge strane da je ispunimo izgradnjom naših vlastitih međuljudskih odnosa unutar obitelji“, poručio je biskup Uzinić.

Otkrijmo ponovo ljepotu zajedničke obiteljske molitve

Dubrovački biskup zatim je pozvao na ponovno otkrivanje jutarnje zajedničke molitve u obitelji, što je sad moguće. Predložio je da se dan započne s obiteljskom molitvom, da obitelji ujutro zajedno pročitaju neki ulomak iz evanđelja ili jednostavno izmole Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, „važno je da to bude zajedno“.

Za ponovno otkrivanje ljepote molitve prije i poslije objeda biskup je predložio da obitelji upute nekoliko riječi blagoslova prije objeda, a poslije objeda zahvale.

Kako bi ponovno otkrili ljepotu večernje molitve u obitelji biskupov prijedlog je da se navečer napravi ispit savjesti, kako zajedno kao obitelj tako i pojedinačno, kako bi sve što nije bilo dobro u proteklom danu predali u Božje ruke. Predložio je i da se tada probudi savršeno kajanje „moleći Gospodina za oproštenje i za to da on postane dio našeg života“.

Biskup je napomenuo kako će se pokušati na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije objavljivati materijali koji bi mogli pomoći u toj obiteljskoj molitvi.

Prilika za ponovno izgrađivanja odnosa u obitelji

Uz prijedloge vezane za obiteljsku molitvu biskup Uzinić je dao i neke prijedloge vezane uz izgradnju odnosa u obitelji.

„Ovo vam je prava prilika da ponovno izgradite obiteljsko zajedništvo koje vam je zbog posla, škole, puno obveza, pa i puno sredstava komuniciranja koje koristimo a koje nas odvlače jedni od drugih, u prošlosti bilo zanemareno“, obratio se biskup obiteljima. „Pokušajmo ovo vrijeme iskoristi da bismo rasli u ljubavi, zajedništvu, međusobnom služenju. A osobito mi se čini važnim za obitelj i njezine odnose da rastemo u slušanju. Pokušajte čuti jedni druge, slušati jedni druge. Ne samo o problemima, o onom što se događa, o bolesti i ekonomskim problemima s kojima ćemo se nakon ovoga svi morati suočiti, nego o sebi, o svojim odnosima, svojim potrebama.“

Na kraju poruke biskup je poželi da ovo teško vrijeme postane uistinu pravo korizmeno vrijeme, a korizmeno vrijeme je uvijek vrijeme blagoslova, vrijeme koje nas pripravlja na susret s Gospodinom, vrijeme koje nas pripravlja na Uskrs. „S tom željom sve vas još jednom pozdravljam, ohrabrujem, grlim vas kao vaš otac i brat, i na vas i sve vaše, na cijelu našu biskupiju, ma na cijelu svijet, zazivam blagoslov Gospe od Porata, sv. Vlaha, našeg Parca i nadasve Božji blagoslov.“ Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija

Cijelu poruku možete poslušati u priloženom videu:

25. travanj 2024 16:14