StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON POJAVE U BOKI KOTORSKOJ I ZALJEVU TOPLA

Bez brige, meduze neće nahrupiti u dubrovački akvatorij

15. kolovoza 2017. - 16:04

Nakon pojave brojnih kolonija meduza u akvatoriju Boke kotorske i zaljeva Topla kod Herceg Novog,  nema opasnosti da se, osim u sporadičnim slučajevima, pojave i u dubrovačkom akvatoriju, tvrde stručnjaci Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku nakon pojave morskih klobuka u Južnom Jadranu. Meduze su se pojavile zbog slabih morskih struja i (pre)toplog poluzatvorenog mora, a riječ je uglavnom o meduzama iz roda Cotylorhiza, inače uobičajenim za ovaj dio Mediterana.

O njima nam je znanstvenica sa spomenutog Instituta za morei i priobalje Ivona Onofri rekla:

-Cotylorhiza je uobičajena vrsta meduza u Sredozemnom moru, a naraste najviše do 35 cm i obzirom na doticaj s lovkama ove vrste, ne izaziva gotovo nikakav osjet na koži kod ljudi te se smatra bezopasnom. Karakteristična žučkasto smeđa obojanost i oblik zvona pod kojim se nalaze ljubičasti nastavci lovki čine je dosta prepoznatljivom i lako uočljivom u blizini obale ili na otvorenom moru.

Rhizostoma pulmo ili Morska pluća je jedna od najvećih vrsti meduza u Sredozemnom moru, a promjer zvona joj može dostići oko 45 cm, mlječno bijele je boje s ljubičasto plavo obojanim obodom zvona. Iako se generalno ne smatra opasnom za čovjeka, u slučaju da kod nekoga izazove jače crvenilo i osječaj žarenja preporučljivo je zahvaćeno područje isprati morskom vodom bez trljanja, eventualno ukloniti žarne stanice plastičnom karticom i po mogućnosti nanijeti otopinu morske vode i sode bikarbone ili octa u omjeru 1:1. 

Brojnije populacije ovih meduza su nešto češće bilježene u Bokokotorskom i Hercegnovskom zaljevu, osobito tijekom ljetnih mjeseci s povišenim temperaturama i smanjenom dinamikom morske vode, ali su česte i prijave kupača u dubrovačkom akvatoriju. Međutim, najčešće se radi o jednom, nešto rjeđe više primjeraka. Generalno, nema mjesta panici.

19. travanj 2024 04:49