StoryEditorOCM
DubrovnikKAKO SU KUPLJENE DIONICE?

Bekić objasio ostavku u Nadzornom odboru, a predsjednik Uprave Luke Dubrovnik tvrdi: "Priča o USKOK-ovoj istrazi je glasina!"

Piše Silvia Rudinović
13. lipnja 2022. - 12:27

Nadzorni odbor Luke Dubrovnik na današnjoj redovnoj glavnoj skupštini ovog dioničkog društva prihvatio je ostavku predsjednika Marija Bekića. Na to mjesto izabrana je diplomirana ekonomistica Marija Šimunović, direktorica UTD Raguse d.d.

image

Marijo Bekić ostavku na mjesto predsjednika NO Luke dao je 13. svibnja zbog nespoijive dužnosti

Bozo Radic/Cropix

- Spadam u krug dužnosnika na koje se primjenjuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a koji je stupio na snagu ove godine. Po donošenju zakona, od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražio sam mišljenje o svom sudjelovanju u radu Nadzornog odbora Luke Dubrovnik te Povjerenstva za bolničku djelatnost Hrvatske liječničke komore, čiji sam član. U odgovoru Povjerenstva, od 13. svibnja, stoji kako ne mogu biti član NO Luke Dubrovnik. Istoga dana sam dao ostavku na to mjesto, a danas je ona prihvaćena na skupštini. Povjerenstvo je također dalo mišljenje kako mogu nastaviti sa sudjelovanjem u radu Povjerenstva HLK-a – izjavio je dr. Marijo Bekić.

Bekić napušta Luku zbog nespojivosti dužnosti predsjednika Nadzornog odbora i ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik.

image

Marija Šimunović, nova predsjednica NO Luke Dubrovnik d.d.

Bozo Radic/Cropix

- Iskreno mi je žao što napuštam Luku Dubrovnik, društvo koje je pozitivno po organizaciji, poslovanju i planovima na kojim rade. žalim što neću biti predsjednik Nadzornog odbora u vrijeme realizacije tih planova, prije svega mislim na koncesiju i gruški terminal – kaže Bekić, a za napise o njegovom odlasku ubog USKOK-ove istrage o kupoprodaji dionica Luke Dubrovnik u proteklim danima dodaje: „To su zlonamjerne kvalifikacije. Nisam upoznat da se događa išta od toga o čemu se pisalo“.

Grad Dubrovnik je u prosincu prošle godine objavio kako je postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d. Naime, Luka je kupila vlastite dionice od Atlanske plovidbe, a UTD Ragusa, također dioničko društvo u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika, stekla je 2,75 posto dionica. Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž priču o istrazi o načinu otkupa dionica naziva glasinama.

-Luka, kao ni Grad Dubrovnik nisu dobili ništa po tom pitanju niti nas je itko išta pitao – odgovara Raguž upitan o navodnoj USKOK-ovoj istrazi te je li sam bio na razgovoru s istražiteljima.

image

Gradonačelnik Mato Franković i direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž u prosincu su objavili kako je Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik tog dioničkog društva

Tonci Plazibat/cropix/Tonci Plazibat/cropix

-Gradonačelnik je zorno i jasno rekao sve o toj temi u jučerašnjoj objavi koju prenijeli mediji. Kao i gradonačelnikov, moj je stav da će se Luka štititi. Te s glasine počele kada je Luka putem UTD Raguse i  kupnjom svojih dionica na pravi način zagospodarila Lukom što se nije sviđalo nekakvim mešetarima koji bi u budućnosti na drugačiji način osmislili što bi radili s Lukom. Sve je jedan kroz jedan i ništa nas ne može destabilizirati! – komentira Raguž.

Gradonačelnik Mato Franković još jučer se javnosti obratio na ovu temu riječima: „Lažne konstrukcije ljudi koji su brže bolje pohitali izmisliti neku aferu jer afera nema, pa kada nema onda, ajmo je izmisliti. Jer nekima je bilo palo na pamet Luku dokapitalizirati, Luku preuzeti za svoju korist, a Gradu ostaviti mrvice - ja im to nisam dopustio! Zato im danas smetam jer me kupiti ne mogu, ušutkati ne mogu, ja na tvrtku od strateškog interesa za Grad ne dam".

18. travanj 2024 17:29