StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021. |

BAČIĆ Potpuno je jasno da je HDZ apsolutni pobjednik izbora FRANKOVIĆ Surađivat ćemo sa svima onima koji budu željeli surađivati

Piše Bruno Lucić
31. svibnja 2021. - 12:24

Kako bi napravili svojevrsni rezime drugog kruga lokalnih izbora, Županijska organizacija HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je s predstavnicima partnerskih stranaka konferenciju za medije.

Predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić zahvalio je svim biračima u Županiji, posebno onima koji su podržali kandidate HDZ-a.

- Potpuno je jasno da je HDZ apsolutni pobjednik izbora čime smo se potvrdili kao daleko najjača stranka u Županiji. Ovo su moji 42. izbori, ne sjećam se da je HDZ osvojio 15 županija, to je doista sjajni rezultat. Nije lako nositi se s izazovima, a nadamo se suradnji s našim županom, bit ćemo partner svakoj jedinici lokalne samouprave bez obzira na stranačku boju. Imali smo izuzetno pozitivnu kampanju, poručio je Bačić.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Istaknuo je kako nije zadovoljan rezultatima na Korčuli, ali će svakako tamošnji Gradski odbor i općinski odbori morati napraviti analizu i odabir ljudi koji će moći ostvariti bolje rezultate. Istaknuo je kako su dosadašnji HDZ-ovi načelnici i gradonačelnik ostvarili brojne projekte te da "do rada nije".

Napomenuo je da je na županijskoj razini HDZ osvojio vlast u 70 posto jedinica lokalne samouprave, dodao je i kako će trebati napraviti analizu za Opuzen i da se i on sam kao predsjednik Županijske organizacije osjeća dijelom odgovoran tamo gdje je HDZ u Županiji doživio za poraz, ali i je isto tako dijelom odgovoran tamo gdje je stranka ostvarila uspjeh.

Ponovo izabrani dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako nema vremena za slavlje i trijumfalizam nego se treba posvetiti radu. Najavio je da CNN dolazi u Dubrovnik s Richardom Questom čime će se poslati snažna poruka za sve goste iz Velike Britanije. Kazao je kako je Velika Britanija počela izdvajati regije te se nada da će se Županija pretvoriti u zelenu zonu jer očekuje daljnji pad broja novozaraženih. Naglasio je kako stvari idu nabolje.

image
Postizborna pobjednička pressica gradskog i županijskog HDZ-a
Tonći Plazibat/Cropix

- Od 1. srpnja očekujemo značajne brojke, tad bi trebao krenuti oporavak turizma, izjavio je Franković.

Otkrio je kako razgovori oko formiranja većine u Gradskom vijeću nisu započeli.

- Ići ćemo u programskom smjeru, mislim da nikome nisu u interesu ponovni izbori za Gradsko vijeće. Ključna je stabilnost, naglasio je Franković.

Ponovio je da se šokirao brojem glasova, u nijednoj analizi HDZ-a nije bio naveden tako velik broj glasova. Priznao da ga je pomalo rastužila činjenica o čak tisuću nevažećih listića.

U vođenju Grada Dubrovnik stavio je naglasak na transparentnost, odgovornost i služenje Gradu, najavio je nastavak vođenja politike kontinuiteta. Također, najavio je i reorganizaciju Gradske uprave u jednom manjem segmentu, posebno onom komunalnom dijelu. Naveo je da tu Gradska uprava treba biti proaktivnija te da treba formirati jedan interventni tim koji će se baviti rješavanjem sitnih komunalnih problema.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Komentirajući moguće promjene pročelnika i direktora gradskih tvrtki, dao je do znanja da nije nezadovoljan ljudima s kojima je radio u protekle četiri godine. Pohvalio se čestitkom UNESCO-a koju je dobio zbog načina kako vodi grad, a stigle su čestitke iz Pariza, Philadelphije i brojnih hrvatskih gradova...

- Uvjeren sam da ćemo u sljedeće četiri godine surađivati s DDS-om, sa Srđ je gradom, s Nezavisnom listom Ivice Roka... Puno stvari će nas vezivati, a puno i razdvajati. Ne bih u ovom trenutku govorio o potpisima o budućim koalicijama, mislim da je programski, konstruktivni dio najvažniji.

Ako ćemo gledati 'srđevce' kao drugu političku snagu, ako ćemo gledati za što su se sve borili i za što su sve zalagali, možete i mene proglasiti 'srđevcem' jer sam puno toga i sam izglasao i sudjelovao u tome u Gradskom vijeću. Ne želim biti gradonačelnik jedne političke strane, kazao je Franković te dodao:

- Surađivat ćemo sa svima onima koji budu željeli surađivati, nemam volju više napadati gospara Andra Vlahušića, nisam mu odgovarao tijekom kampanje ili sam mu minimalno odgovarao, jer čemu to?! Vjerujem da će gospar Andro Vlahušić u Gradskom vijeću konstruktivno predlagati, a vjerujem i da će bit oporba u nekim stvarima, objasnio je dubrovački gradonačelnik rekavši da HDZ kao najjača stranka ima pravo predložiti predsjednika Gradskog vijeća, nije htio potvrditi ni opovrgnuti hoće li to biti Marko Potrebica.

Kazao je da je na konferenciji Svjetske turističke organizacije pozvan da govori kao drugi glavni panelist. Rekao je da je sad najvažnije usmjeriti snagu u oporavak grada, a pozvao je sugrađane da se cijepe jer je cijepljenjem moguće ostvariti dobru turističku sezonu.

Ponovo izabrani župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je da je veoma zadovoljan rezultatima izborima u drugom krugu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Pobjeda nas apsolutno zadovoljava, najjača smo opcija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Hrvatskoj. Zahvaljujem biračima, naši sugrađani potvrdili su da je ispravan put kojim smo Županiju vodili do sada, a radit ćemo na realizaciji našeg programa. Imamo brojne projekte i na njima ćemo raditi. Prva zadaća je bitka za uspješnu turističku sezonu, rekao je Dobroslavić te pozvao sugrađane da se cijepe.

Priznao je da je očekivao nešto veću potporu.

- U našim utvrdama gdje smo odnijeli pobjedu u prvom krugu, motiviranost naših birača u drugom krugu bila je manja nego u prvom, to je volja birača, ali moja prednost pred Božom Petrovom je znatna. Ne vjerujem da Općina Ston podržava Petrova, a ne podržava Dobroslavića, ali poštujem izborni rezultat, komentirao je župan te nastavio:

- Petrov je u kampanju ušao bez programa, imao je 16 teza, a među 16 jedna se jedna dva puta ponavljala. Nekim sugrađanima bilo je važno maknuti HDZ, ali građani su sve rekli, zaključio je Dobroslavić.

25. travanj 2024 07:17