StoryEditorOCM
DubrovnikLINIJA BR. 17|

Apel s Bosanke: Pojačajte nam linije za Grad! Libertas: Nema računice. Dnevni prosjek je 15 putnika na 10 polazaka

Piše Gabrijela Bijelić
29. srpnja 2021. - 15:34
Libertas radnim danom pet puta vozi i s Bosanke i s Pila, subotom broji dva polaska i sa Bosanke i s Pila, te po jedan polazak nedjeljomBozo Radic/Cropix

Posljednje predpandemijske sezone 2019., s Bosanke je Libertas imao 12 vožnji za Grad i isto toliko polazaka s Pila za Bosanku. Zbog ograničenja izazvanih koronom, broj vožnji na liniji 17 radnim danom pao je na 5. Unatoč naknadnom popuštanju epidemioloških mjera, učestalost polazaka nije se povećala. Bosančari negoduju zbog prorijeđenih linija, a neki kažu da im i gosti pate od prometne odsječenosti:

- Taman smo se malo počeli oporavljati, došlo je nešto turista, gore u nas ima pet ili šest vila s bazenima, stavili smo u ponudu i javni gradski prijevoz, ali nismo vjerovali da će ostati tako malo linija – požalili su nam se pojedini iznajmljivači.

Stanovnika više, veza manje

Predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Luko Paskojević kaže kako već dulje pokušavaju uskladiti potrebe mještana s redom vožnje javnog gradskog prijevoznika. Zasad je jedini opipljivi dokaz produljenje orara zadnjeg noćnog polaska za Bosanku na 23.30 sati.

- Iz Libertasa su nam rekli da neće povećavati ionako prepolovljeni broj linija jer im se ne isplati, ponudili su nam da odaberemo koja nam satnica najbolje odgovara, no kako god pokušamo, uvijek ima nekog komu odabrana ura ne odgovara. No, nešto se svakako mora promijeniti, ipak je Bosanka brzorastuće naselje. Sad imamo više od 200 stanovnika, od kojih 50 djece do 15 godina. U deset zadnjih godina poduplao nas se broj, a tendencija daljnjeg rasta postoji tako da jednostavno moramo imati češće linije – govori nam Paskojević koji se, veli, sa sumještanima proteklih mjeseci naslušao izgovora od gradskog autoprijevoznika.

- Govorili su nam da nemaju dovoljno vozača za pojačati linije za Bosanku, pa da se oni cijenom ne mogu nositi s taksistima jer taksi za četiri putnika koji međusobno podjele trošak izađe jeftinije nego autobus...- prisjeća se čelnik Mjesnog odbora. Paskojević nema primjedbu jedino na kapacitet Libertasova vozila sa 16 sjedišta. Ako se uzmu u obzir i stajaća mjesta po jednoj vožnji, smatra da je to dovoljno za vezu s 4 kilometra udaljenim središtem grada.

Voze se i Brgaćani

Iz dubrovačkog autoprijevoznika Libertas stiže odgovor nezadovoljnicima:

- Vozni red za naselje Bosanka, formiran je na temelju traženja Mjesnog odbora i broja prevezenih putnika. On je promijenjen tijekom srpnja kako bi se udovoljilo traženjima koja su samom Mjesnom odboru iskazali mještani te kao takav predstavlja trenutno aktivan vozni red.

Libertas je u kontinuiranoj komunikaciji s Mjesnim odborom ali i s mještanima koji svoje prijedloge šalju ili putem elektroničke pošte ili putem telefonskih razgovora – ističe glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević.

Na upit o spornom prorjeđivanju linija za Bosanku, pozva se na analizu voznih redova u 2021. godini:

- Vozni red, koji je vrijedio prije srpnja, bilježio je 3 polaska sa Bosanke i četiri polaska s Pila, te jedan polazak subotom sa Bosanke i s Pila, s tim da linija nije prometovala nedjeljom.

Tijekom siječnja, prosječan broj prevezenih putnika u danu je bio 12, u veljači 24, ožujku 23, travnju 17, u svibnju 34, a lipnju 25 putnika. Početkom srpnja došlo je do povećanja broja polazaka na ovoj liniji koja sada, radnim danom broji pet polazaka i s Bosanke i s Pila, subotom broji dva polaska i sa Bosanke i s Pila, te po jedan polazak nedjeljom – otkriva Grljević i dodaje kako je, iako mjesec još nije gotov, do danas je dnevni prosjek prevezenih putnika 15. Točnije, 15 korisnika na 10 polazaka (Bosanka i Pile).

- Treba napomenuti kako se u ovaj prosjek, zbog trase prometovanja ove linije, bilježe i stanovnici Brgata koji koriste ovu liniju – navodi glasnogovornik Libertasa i dodaje kako po potrebi može još dolaziti do izmjena voznog reda.

18. travanj 2024 20:11