StoryEditorOCM
DubrovnikSINDIKAT O CIJEPLJENJU|

ANTUN VIDAK IZ PREPORODA: Suprotstavit ćemo se bilo kakvom obliku prisiljavanja na cijepljenje, a izjave premijera su zbunjujuće i uznemirujuće

Piše dv
14. srpnja 2021. - 18:23

"Kao što i sami znate, uloga struke je da opslužuje politiku, uloga politike je da donosi odluke, a uloga sindikata je da štiti svoje članove onda kada su tim odlukama na bilo koji način ugrožena njihova prava, neovisno o tome radi  li se o njihovim radno pravnim i materijalnim pravima ili o vlastitim stavovima, uvjerenjima i sl. Sindikat, kao udruga građana,  samo po sebi nema stav o obveznom cijepljenju jer on nije politička stranka, još manje udruga epidemiologa ili infektologa i sl., međutim kako sindikat postoji prvenstveno radi zaštite interesa svih svojih članova, jasno je da će stati u zaštitu i svih onih koji se ne žele cijepiti, posebno onih kojima bi se eventualni opstanak na poslu uvjetovao nekakvim testiranjem ili čak plaćanjem tih istih testova ili zbog odbijanja istih, prijetilo smanjenjem plaće, premještajem na drugo radno mjesto ili otkazom i sl. 

Stoga, a kako još nema nikakve odluke Vlade po pitanju obaveznog cijepljenja, pa samim tim niti nikakve izravne ugroze nekog od naših članova, a ni komunikacije sa sindikatima po ovom pitanju, teško mi je unaprijed iznositi nekakve svoj stavove, te komentirati ove, po svemu sudeći kontradiktorne izjave premijera. Ono što mogu reći,  je jedino da one sasvim sigurno doprinose daljnjem zbunjivanju i uznemiravanju stanovništva, a posebice u kontekstu svih kontraverzi koje se u posljednje vrijeme vezuju  uz cjepiva i njihovu učinkovitost.

Što se tiče točnih podataka o procijepljenosti među nastavnim, ali i nenastavnim kadrom, jasno je  takvih podataka nema. Jedan od razloga je taj što cijepljenje najvećim dijelom spada u domenu brige o vlastitom zdravlju, te da bi smo došli do istih, morali bi se osloniti te propitati direktne informacije i stavove naših zaposlenika. Znate i sami da smo u više navrata upozoravali na činjenicu da nas sustav, poput one, već sad čuvene platforme cijepise.zdravlje.hr nigdje nije  prepoznavao pod kategorijom „nastavnik“. To je rezultiralo time, da su se oni koji su se  željeli prioritetno cijepiti, a to im nije bilo omogućeno, „ na svoju ruku“ cijepili kod svojih liječnika obiteljske medicine. Istina je jedna, a ona je  da nam se javljaju ljudi s terena koji se nipošto ne žele cijepiti, mada ima i onih koji se još uvijek predomišljaju, a među njima je najviše onih koji su koronu preboljeli.

Stoga, kontinuirano naglašavamo  slobodu izbora,  ta da nitko ne smije biti izložen bilo kakvoj prisili ili diskriminaciji po tom pitanju. Smatramo da nikakve restrikcije, prisile, pa čak i neizravne prisile, nisu pravi put koji će građane potaknuti na cijepljenje. Osim što bi provedba takvih odluka, duboko zašla u područje slobode izbora i jednakosti kao temeljnih ljudskih prava, izdvajanjem  neke skupine radnika u pogledu obveze cijepljenja, rezultirala bi ozbiljnom diskriminacijom te iste društvene skupine u odnosu na druge. Uostalom, to je vjerojatno i razlog zašto se nigdje u Europi nisu odlučili na istovjetan model.

Jedini pravi put da bi došlo do masovne procijepljenosti sustava je edukacija građanstva, povezanost te jasna informacija o cijepljenju prosvjetnih djelatnika, naravno prije svega onih koji to uopće i žele, uz ozbiljnu prethodnu raspravu o prioritetnim skupinama na znanstvenoj razini. Sve ostalo, a vidjeli ste i sami, stvara jedan snažan otpor volji onih koji se još uvijek nisu cijepili da to učine što prije. Stoga, sve dok je cijepljenje još uvijek osobni odabir temeljen na osobnim okolnostima, a ne obveza, sindikat će se svim sredstvima suprotstaviti bilo kakvom obliku kako izravne tako i neizravne prisile na isto, uz punu toleranciju svih onih koji misle i odluče drugačije. I na kraju, u slučaju da se nekom od naših zaposlenika uvjetuje obavljanje radnih zadataka prethodnim testiranjem, stav našeg sindikata je da trošak testiranja mora podmiriti poslodavac", stoji u dopisu kojega nam je poslao Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod.

20. travanj 2024 00:26