StoryEditorOCM
DubrovnikDRŽAVNA PRVAKINJA U KATEGORIJI APERITIVNI KRATKI KOKTEL

ANITA TUĐAN PRIMIĆ Moj koktel zbog ružine vodice neodoljivo podsjeća na naše podneblje

Piše Lorita Vierda
7. studenog 2019. - 16:19
Anita Tuđan Primić državna je prvakinja u pripremanju aperitivnog kratkog koktela za 2019. godinu, a na natjecanju Grand Gourmet održanom u Makarskoj pobjedu je odnijela neobičnim koktelom „Bella Italia”, čiji je izgled, miris i okus oduševio stručni ocjenjivački žiri, a na prvo mjesto lansirala je aroma ružine vodice. „Nisam još svjesna da sam državna prvakinja, a već su mi priopćili da iduće godine idem na Svjetsko prvenstvo u San Francisko gdje ću se natjecati između predstavnika još 66 zemalja svijeta!” - sretna je Anita, vlasnica caffe bara u Solitudu.

Kompleksna jednostavnost


Sve se kod nje vrti oko dobre kapljice, pa se nedavno jako zainteresirala i krenula učiti o vinima, no kokteli su joj ipak draži. „Radim ovaj posao od svoje 19. godine, i uvijek sam nešto mućkala, miješala, nastojala spojiti nespojivo i dobiti neke nove, neobične okuse. Uvijek sam isprobavala i testirala, pa mi je ovaj posao ustvari spoj svega što volim” - priča Anita. U pet minuta Anita je, kao i drugi natjecatelji, morala složiti četiri ista koktela za komisiju koja pak ocjenjuje način izrade koktela, izgled, miris i na koncu okus, koji mora odgovarati kompleksnosti aperitivnog. „To je kratki koktel koji se pije prije jela, što znači da ne smije biti sladak, slatkoća smije biti minimalna, mora biti suh, sve to je dosta komplicirano pogoditi. Zato je ova kategorija najzahtjevnija jer je izbor pića ograničen. Ali to je ujedno i ono što ja najviše volim i gotovo jedino što pijem, i zato ćemo ga sad u kafiću svakako ubaciti u ponudu, ipak je pobjednički!” - dodaje Anita koja na natjecanja ide pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge barmena, a koja slavi 25 godina postojanja. „Osnovani smo u hotelu Argentina 12. svibnja 1994. godine kao udruga sa sjedištem u Dubrovniku, i s ponosom mogu reći, a to potvrđuju i sve nagrade, da imamo jako velikih uspjeha koje su naši barmeni dosad nanizali. Zadnjih desetak godina naši su natjecatelji uvijek na svjetskim prvenstvima među prvih 10, što je jako velika stvar za jednu udrugu i jedan mali Dubrovnik” - priča čelnik HUB-a Frano Stjepović, svjetski prvak iz davne 1979. godine. Dodaje kako su prije tri godine osnovali i Koktel akademiju u sklopu udruge barmena koja se bavi edukacijom mladih barmena. Održavaju i masterclass radionice, a i svako je natjecanje edukativnog karaktera.

Ništa bez rozolina


Tako će Anita iduće godine na Svjetskom prvenstvu u Americi imati priliku vidjeti što drugi rade, što je novo i tijekom cijelog vremena pripremanja svojih koktela morat će odgovarati na pitanja komisije. „Imat će 15 minuta za pripremu koktela, a komisija je cijelo vrijeme 'ometa', ispituje sve i svašta, i o njoj i o koktelu, o sastojcima, pa zašto pa kako, morat će biti koncentrirana maksimalno, a ipak napraviti koktel onako kako je zamislila”, dodaje Stjepović. Anita se nakon ove najave još ustrašenije nasmiješila, jer kao državna prvakinja nosi i veliku odgovornost opravdati titulu. „Puno putujem i gdje god idem tražim barove u kojima se pripremaju kokteli. Najneobičnije spojeve okusa vidjela sam u Ateni koja u gotovo svaki koktel stavlja senf, i u Tirani, u kojoj je senf također dosta čest sastojak, ali oni to rade uz kompletan show, s vatrom, dimom, magljenjem čaša, ma super sve to izgleda, pripremanje koktela u svijetu stalno ide brzo naprijed, ovdje se to još uvijek ne gleda na taj način”. Njezina „Bella Italia” i okusom i mirisom i dekoracijom, iako su sponzori sastojaka Talijani, neodoljivo podsjeća na ovo naše podneblje, s ljutom narančom i rozolinom, a što će pripremiti za svjetsko prvenstvo doznat će tek iduće godine, kad joj dostave sponzore i sastojke koji će joj biti na raspolaganju, no u Anitinu nježnu kreativnost, onakvu kakav je i njezin aperitivni koktel, ne sumnjamo. Na Grand Gourmet natjecanju nastupili su još u kategoriji long dring Ferhad Knežević i osvojio 2. mjesto, inače iz Tata's bara na Stradunu, Andrea Brković iz Banje Beacha, koja je osvojila 3. mjesto, Ivana Vinković iz Tata's bara koja je naravila najbolju dekoraciju. Za nekoliko dana na Svjetsko prvenstvo, kao državni prvak iz prošle godine, ide barmen hotela Lapad Mario Margaretić, koji će u kineskom gradu Chengdu pokazati sve što zna u kategoriji šampanjac. Sretno!
Pobjednička Bella Italia
Gin Dubrovnik Republic
Italicus rosolio di bergamotto liker
Cocchi Vermouth
Bitter Truth

16. travanj 2024 16:58