StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

Andro Vlahušić: Tri milijarde kuna tek su početak – u Dubrovnik ponovno dovodimo svjetske produkcije!

Piše DV
6. svibnja 2021. - 12:09

"Tri milijarde kuna, koliko je Hrvatska do sada zaradila od Igre prijestolja, preko Dubrovnika su se slile u državni proračun isključivo dubrovačkom diplomacijom. Upravo tim pristupom u narednim godinama ponovno ćemo dovesti svjetske produkcije i napuniti i gradsku i državnu blagajnu i tako ubrizgati nužno potrebnu financijsku injekciju kao lijek za korona krizu.

Priča oko dolaska Igre prijestolja započela je u proljeće 2011. godine, kada su u Ured gradonačelnika Dubrovnika došli producenti iz HBO-a u pratnji Maroja Žanetića. Htjeli su snimati u Dubrovniku i okolici, a kada su sve izrekli i izrazito zabrinuti pitali su kakav je moj stav pozvao sam tajnicu da mi donese memorandum Grada, na njemu udario pečat te potpisao slijedeći tekst: Za HBO i Game of Thrones Grad Dubrovnik i gradonačelnik omogućit će snimanje na svim javnim površinama Grada i prostorima u vlasništvu gradskih tvrtki i ustanova te ishodovati sva potrebna odobrenja za nesmetano snimanje Game of Thronesa u Dubrovniku. Ostalo je povijest, započeta jednim potpisom na memorandumu Dubrovnika. A procjena Instituta za javne financije kaže da je tako Hrvatska zaradila minimalno 2 do 3 milijarde kuna u razdoblju od 2012.-2018. godine.

Nastavak te priče bili su pregovori s Lucasfilmom, dijelom velikog Disneya, s kojim smo više od godinu dana pregovarali u potpunoj tajnosti. Kada me HDZ jednoga dana napao u gradskoj vijećnici zbog novih ideja, odgovorio sam im: Prije će svemirci sići na Stradun nego što će se HDZ promijeniti. Svi su se tome smijali, ali ja sam tad u džepu imao ugovor za snimanje Ratova zvijezda. Nakon njih u grad je stigao i Robin Hood. Izvanredno smo odradili tri svjetske produkcije najvećeg nivoa. Daleko sam bio odmakao i u pregovorima za snimanje Jamesa Bonda u Dubrovniku, a s izvanrednom ekipom mladih ljudi iz udruge Aster bilo je dogovoreno osnivanje Muzeja filma u Luži koji je trebao biti ne samo prvoklasna turistička atrakcija, nego i svojevrsna recepcija za sve filmske produkcije. Mojom eliminacijom iz javnog i političkog života grada i Hrvatske i dolaskom na vlast HDZ-a i Mata Frankovića prestali su stizati filmovi u Dubrovnik i nove milijarde kuna u Hrvatsku, jer su uveli pravilo da moraju prvo oni pročitati scenarij, a nakon toga ćete odlučiti tko može doći snimati. Naravno da takve osobe nitko u svijetu filma nije uzeo ozbiljno, a rezultati njihovog poteza su jasno vidljivi.

Zato ću već prvih dana po povratku na čelo našeg Grada sjesti i direktno s HBO-om dogovoriti da se nova serija House of Dragon snima na lokacijama u Dubrovniku. Razgovarat ću i s Disneyem i Lucasfilmom te dogovoriti da se nove filmske produkcije iz franšize Ratovi zvijezda također nastave snimati ovdje, kako bi naš grad bio opet prikazan Las Vegasom daleke galaksije, dok ćemo s Netflixom pokušati dogovoriti ugovor kako bi Dubrovnik postao kulisa budućih serija i povijesnih priča. Jedna od njih mogla bi biti i ljubavna bajka, fiktivna priča o Mari Sorgo i nastanku prve karantene.

To je posao gradonačelnika Dubrovnika – biti kreativan, prepoznati vrijednosti, donijeti novu stvorenu vrijednost u naš grad i Hrvatsku, zaraditi nove milijarde i zaposliti stotine ljudi, omogućiti dubrovačkim vodičima, trgovcima da predstavljajući svoj grad prodaju i najmodernija rješenja. Jer ideje i novi projekti jedini su istinski lijek za ovu krizu."

24. travanj 2024 07:22