StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKI VIJEĆNIK

Andro Vlahušić: Tranzitnim vozilima tijekom ljetnih mjeseci treba uvesti taksu za prolazak magistralom poviše grada

Piše dv
23. veljače 2023. - 16:17

"Dok se vode isprazni razgovori o trasi ceste za Albanska i Crnogorska vozila, koja se planira izgraditi za 10-20 godina, treba se zapitati zašto smo postali taoci susjednih zemalja.

Nove izmjene Zakona o cestama, koje su jako dobre, omogućavaju zaštitu Svjetskoga dobra, grada Dubrovnika i kontaktne zone.

Jadranska turistička cesta od Mosta preko Omble do Vidikovca na Orsuli nalazi se u kontaktnoj zoni UNESCA.

U cilju zaštite lokalnoga stanovništva, građana Dubrovnika i susjednih općina, a sukladno novome Zakonu o cestama, treba uvesti Baštinsku Taksu za sva vozila koja se kreću magistralom iznad grada, a izlaze na graničnom prelazu Karasovići.

Tranzitnih vozila tijekom ljetnih mjeseci ima oko 4-5 tisuća dnevno. Šleperi, kamioni, autobusi, osobna vozila ugrožavaju normalno odvijanje prometa kroz Dubrovnik, Župu dubrovačku i Konavle. Smanjuju protočnost prometa od grada do Zračne luke. Umorni tranzitni vozači koji voze i dvadesetak sati bez odmora često uzrokuju i fatalne prometne nesreće.

Baštinska taksa od 5- 20 eura po vozilu osigurala bi veliki prihod gradu, a tranzitna vozila bi tražila alternativne pravce koji najvećim dijelim postoje kroz ceste BiH.

Izgradimo cestu od Osojnika do Grabovice i Ivanice za par milijuna eura, čime dobivamo jeftinu obilaznicu Dubrovnika.

Odlična protivpožarna cesta, cesta za nove sadržaje na Grabovici, a pomažemo i razvoju općine Ravno", na svom Facebook profilu napisao je Andro Vlahušić.

19. travanj 2024 01:41