StoryEditorOCM
DubrovnikO REFORMI ZDRAVSTVA

Andro Vlahušić: ‘Bolesnici su u drugom planu, a reformom se nastoji ispuniti sve želje zdravstvenog sustava‘

Piše dv
15. studenog 2022. - 14:45

Bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić, inače aktualni gradski vijećnik u dubrovačkom Gradskom vijeću u Novom danu N1 televizije komentirao je reformu zdravstva.

- Ključno je da bolesnici budu u prvom planu. Nažalost, oni su u drugom planu i reformom zdravstva se nastoji ispuniti sve želje zdravstvenog sustava. Plaćat će veće participacije, dobit će nešto malo, a sustav se nije reformirao. On je preskup i neefikasan. Glavni cilj reforme bi uvijek moralo biti to da sustav bude efikasniji, da građanima daje više - kazao je Vlahušić.

Bivši ministar smatra kako je sporedno tko je vlasnik bolnica. Bolnice se u potpunosti plaćaju iz proračuna, sve njihove dugove podmiruje Ministarstvo financija i takva je situacija već desetljećima. Županije su određivale samo tko će biti ravnatelji i tko će sjediti u upravnim vijećima bolnica, objasnio je. Prema njegovim podacima, Hrvatska još uvijek ima previše bolničkih postelja na 100 tisuća stanovnika (više od planiranih 11 tisuća), a nije smanjeno ni prosječno vrijeme liječenja u bolnicama, koje je ova Vlada planirala skratiti s pet na tri dana.

Kaže i kako imamo više liječnika i medicinskih sestara na broj stanovnika od razvijenih zemalja. 

- Hrvatska ima 7000 liječnika. Je li to dovoljno za devet tisuća pacijenata koji leže dnevno u stacionaru i pacijente koji dolaze na kontrole? Mi imamo 3500 viška ležajeva prema smjernicama Ministarstva zdravstva od prije tri godine. Prema toj sistematizaciji mi imamo sasvim dovoljno liječnika i sestara - smatra bivši ministar.

Što se tiče listi čekanja, Vlahušić kaže da ove godine možemo još pronaći opravdanje za njih, imali smo pandemiju.

- Treba dopustiti da ljudi rade privatno, ali da se napravi povjerenstvo i svatko tko želi raditi privatno da pokaže koliko je ostvario posla u javnom sektoru, kolike su mu liste čekanja, kakva su mu primanja… Neka to bude jednom mjesečno, u dva ili tri mjeseca, potpuno javno objavljeno. Pa neka oni koji žele raditi privatno imaju na to pravo, ali njihov rad u privatnom sektoru ne smije ugrožavati onaj u javnom sektoru. Tako je to potpuno transparetno i nitko se ne može žaliti - govori Vlahušić.

Upozorava i da je obiteljska medicina u zadnjih 10 godina izgubila mnogo liječnika. Smatra da bi bilo dobro da mladi liječnci odrade neko vrijeme u obiteljskoj medicini, ali da se ordinacije obiteljske medicine “popune” liječnicima koji rade u kolima hitne pomoći, što je, kaže za N1, odavno prestalo u svim drugim razvijenim državama.

Na pitanje je li bolji sustav u kojemu je prije 20-ak godina radio on ili ovaj današnji, Vlahušić kaže: “Sustav je danas moderniji, veće su mogućnosti liječenja. Mi smo više upravljali sustavom, donosili teške odluke, imali štrajk doktora, mijenjali smo sustav. Sad… Ako Vlada i država plaćaju sve troškove, onda ne možete imati boljeg premijera i ministra financija. Sustavu nedostaje taj upravljački dio… HZZO ima i škare i papir, HZZO je neefikasan, u moje vrijeme je bio mnogo efikasniji nego ovaj sadašnji”, zaključuje.

23. travanj 2024 12:35