StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON NAJAVE MINISTRA

Andro Vlahušić: Bez nastavka gradnje autoceste od Osojnika do granice sa Crnom Gorom, doći će do prometne, ekološke, kulturološke i financijske katastrofe

Piše dv
13. veljače 2023. - 17:08

"Ima li pilota u avionu??

Pred par dana na obilasku Pelješke ceste čuli smo dva obećanja od ministra prometa i direktora Hrvatskih cesta:

- Graditi će se autocesta od Novih Sela (Metković) do Osojnika, koja se nastavlja do granice sa BiH.

- Graditi će se cesta od Osojnika do Čilipa mostom preko rijeke Omble, kao dio povezivanja Zračne luke sa gradom Dubrovnikom običnom dvotračnom cestom.

Oba projekta planiraju se završiti za deset godina, a vjerojatno i ranije.

Navedena dva projekta isključuju jedan drugoga.

Ako se napravi autocesta do Osojnika, njen planirani produžetak nastavlja se prema Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj kroz područje Bosne i Hercegovine, Ivanice i Trebinja.

Projekt autoceste isključuje tranzitnu cestu za albanske i crnogorske kamione preko Mokošice jer se promet nastavlja autocestom kroz BiH.

Obilaznica preko Mokošice i Omble ima prometno opravdanje samo ako se odustalo od autoceste, do Osojnika i granice BiH, pa se radi obilaznica Dubrovnika kako bi se smanjio tranzitni promet Jadranskom magistralom padinama Srdja i kroz Župu dubrovačku.

Kada bi se ova dva projekta realizirala, a bez nastavka gradnje autoceste od Osojnika do granice sa Crnom Gorom to bi bila epska prometna, ekološka, kulturološka i financijska katastrofa.

Jadransko - Jonskom autocestom na zapadni ulaz grada Dubrovnika dovesti cjelokupni Grčki, Crnogorski a dijelom i Turski promet iz Europe, te ga kroz dvije obične dvotračne ceste provesti iznad Dubrovnika i Mokošice, kroz Župu dubrovačku i Konavle do granice sa Crnom Gorom.

Ipak vjerujem da razum tj. pilot postoji", na svom Facebook profilu napisao je gradski vijećnik, Andro Vlahušić.

19. travanj 2024 11:26