StoryEditorOCM
DubrovnikNajpoznatija dubrovačka beskućnica

GLASUJTE: Anastazija je deložirana. Pitamo vas u našoj anketi, treba li joj ispred Kneževa dvora ostaviti kućicu ili ne?

Piše Gabrijela Bijelić
30. ožujka 2022. - 13:34

Pitoma trobojna mačka imenom Anastazija, osim po poodmakloj dobi (već joj je 18 godina, pa je i po ljudskim kriterijima punoljetna), proslavila se daleko izvan granica Grada i po problemima oko 'stambenog zbrinjavanja'. Sugrađani ljubitelji životinja najradije bi je vidjeli na staroj adresi u trijemu Kneževa dvora, gdje je inače sjedište Dubrovačkih muzeja, gradske ustanove u kulturi. Nakon što je u ponedjeljak stanovnik povijesne jezgre Srđan Kera za Anastaziju postavio stiliziranu kućicu na skalinima pred Dvorom, iz muzeja su ga pozvali da inovaciju ukloni jer joj tamo nije mjesto.

image

Maca Anastazija pri 'useljenju'

Tonci Plazibat/Cropix

Nije ovo prvi put da javnost razglaba o Anastazijinom 'privremenom boravištu'. U svibnju prošle godine, miljenica Grada prvi je put deložirana. Muzealci su vremešnoj dami iz predvorja Dvora pomaknuli improviziranu drvenu kućicu gdje je odmarala tijekom pandemije. Tadašnja ravnateljica Dubrovačkih muzeja, danas pročelnica Grada Dubrovnika za kulturu, Julijana Antić Brautović izjavila je tada kako mačja kućica nije bila predviđena za cjelogodišnje korištenje:

- U zimskim mjesecima u Gradu nema puno ljudi ni turista, tako da kućica nikome ne smeta. No, sad je već zatoplilo, pomalo počinje sezona, Dubrovački simfonijski orkestar ima tu koncerte i nije primjereno da pred ulazom u Dvor bude kućica. Zato sam rekla Nikši (Nikša Rudelić 'Rudela', portir Dvora op.a.) da je makne, a ako već treba negdje biti, može je se premjestiti u Porat. Kad opet zahladi i popuste gužve, vratit ćemo kućicu, kako je i dogovoreno. Sad kad očekujemo koncerte, izložbe, predstavljanja knjiga i druge događaje, vizura Dvora s mačjom kutijom jednostavno ne ide – odgovorila je Antić Brautović na prozivke dijela stanovnika unutar zidina koji su se zauzeli za zadržavanje Anastazije na istom mjestu:

image

Nova Anastazijina nastamba

Tonci Plazibat/Cropix

- Ona je jako stara i treba svu moguću brigu, ne može ostati beskućnica. U muzejima po Moskvi mačke su kućni ljubimci, reklamiraju ih kao atrakciju, kod Aje Sofije u Istanbulu stranci se slikavaju s mačkama koje žive kao bubrezi u loju, a kod nas ih se nenajavljeno deložira – negodovali su tada sugrađani.

Nepunih godinu dana kasnije Srđan Kera, poznat kao jedan od prvaka Udruge Nazbilj koja se pročula po škercima na račun dubrovačke svakodnevice i vladajućih struktura, potvrdio se kao arhitekt i graditelj. Nadahnut kamenom plastikom Dvora, Kera je Anastaziji sam izgradio novi smještaj i u ponedjeljak sugrađane pozvao da zajedno proslave 'useljenje'. Dan kasnije iz uprave Dumusa zatražili su da ukloni svoj uradak:

image

Ovakvu je kućicu pred Dvorom Anastazija morala napustiti lani

Cropix

- Mišljenje Dubrovačkih muzeja je i dalje isto. Mačjoj kućici nije mjesto na trijemu Kneževa dvora pa bila to kartonska kutija ili stilizirana nastamba. Naglašavamo kako nitko nema ništa protiv mačaka koje borave na trijemu dugi niz godina i koje do nedavno nisu imale nikakvu nastambu – poručili su iz muzeja i suzdržali se odgovora na prozivke na njihov račun koje je Kera pročitao u ime Anastazije koja svakim danom stječe sve više poklonika.

image

Ovakvu je kućicu pred Dvorom Anastazija morala napustiti lani

Cropix

Ove veljače, kad je maca privremeno nestala, pokrenuli su potragu za njom i putem udruge Prijatelji životinja kontaktirali komunalno redarstvo, te upozorili na važnost pravilnog tretmana prema životinji koja uveseljava i domaće i fureste. Anastazija se na sreću spontano sama pojavila i dobila svoj 'kvadratić' doma. Tko joj ga pokuša oduzeti, može računati na primjerenu reakciju, rogobore Anastazijini obožavatelji, uživo i putem društvenih mreža.

 

.

30. rujan 2023 02:09