StoryEditorOCM
DubrovnikSTIŽE MICHAEL R. POMPEO|

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK U DUBROVNIKU: Danas nas očekuju prometne gužve, zastoji i zabrane parkiranja, ali ćemo u SAD od danas možda bez viza

Piše Anton Hauswitschka
2. listopada 2020. - 07:24
Ljubljana, 130820. Dolazak americkog drzavnog tajnika Michaela Pompea u Sloveniju gdje ga je docekao slovenski ministar Anze Logar.CROPIX
U Dubrovnik jutors stiže državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, Michael Richard Pompeo kako bi se sastao sa predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom te ministrom obrane Marijom Banožićem. Tema razgovora, bit će izgledno ukidanje viza za Hrvate koji putuju u SAD te angažman američkih tvrtki u razvoju 5 G mreže u našoj zemlji. Sasvim je sigurno da će nezaobilazna tema biti i aktualna nabavka novih vojnih zrakoplova u čijem su izboru i novi američki F-16 blok 70 mlažnjaci, kao i LNG terminal u Omišlju na Krku. Sugovornici će se vjerojatno dotaknuti i aktualne situacije u regiji, posebice postizbornog procesa u Crnoj Gori, inače članici NATO saveza te odnosima između tri entiteta u BiH.
 

Blinidirane kolone i tjelohranitelji


Michael R. Pompeo najviši je dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima. Jedna od najmoćnijih i najutjecajnijih osoba u svijetu ujedno je i najčuvanija pa ne čude stroge mjere osiguranja na području Dubrovnika tijekom Pompeova boravka u Gradu. Posljednji Amerikanac njegova 'kalibra' koji je posjetio Dubrovnik bio je Bushev zamjenik, potpredsjednik SAD-a Dick Cheney koji je doputovao zrakoplovom Air force Two u svibnju 2006. godine. Kao i prije 14 godina kod dolaska američkog potpredsjednika, ni sada kad stiže državni tajnik SAD-a, policija i sigurnosne službe ništa ne prepuštaju slučaju.

image
Vozilo sa komunikoacijskom opremom u pratnji Dick Cheneya
Anton Hauswitschka


Dubrovčani su već naviknuli da je njihov grad mjesto najviših svjetskih protokolarnih političkih, vjerskih pa i društvenih događanja u svijetu i domaćim najštićenijih osoba. Od osamostaljenja Hrvatske, Dubrovnik su posjetili brojni državnici, okrunjene glave i poslovnjaci, a o poznatima s estrade nećemo ni govoriti. Stradunom su tako prošetali britanski prijestolonasljednik, princ Charles, Papa Ivan Pavao II kao i njemačka kancelarka Angela Merkel. Svaki put bi se Dubrovnik pretvarao u sigurnosnu zonu najviše razine, nadziran i štićen s kopna, mora i iz zraka, uz ograničeno kretanje građana.

image
Tonči Plazibat/CROPIX



Brojni policajci na ulicama i na raskrižjima s ugašenim semaforima, tjelohranitelji u tamnim broj većim odjelima te kišobranima u ruci usred ljetnog dana u Dubrovniku više nisu novost. Tako će biti i za vrijeme boravka Michaela R. Pompea. Mjere osiguranja i ovaj će put biti rigorozne, no promet ipak neće biti u potpunosti zaustavljen kako je bio cijeli dan kada nas je pohodio Papa Ivan Pavao II. I prije nego je javnost doznala da će sastanak sa američkim državnim tajnikom biti u Dubrovniku, Dubrovčani su to pretpostavili čim su po gradu viđeni crni Chevroletovi džipovi sa diplomatskim tablicama američkog veleposlanstva u Zagrebu. Posljednjih dana na istoćnom nebu iznad grada zamijećena ja točka koja svjetluca bakrenim odsjajem za koju su mnogi uvjereni da se radi o američkom satelitu. I pad HT-ove telefonske mreže u utorak, mnogi povezuju sa sigurnosnom operacijom američkih obavještajnih službi koje uoči Pompeova dolaska provjeravaju i nadziru sve komunikacijske kanale.
 

Nadzor s kopna, mora i iz zraka


Stoga ih nije iznenadilo kada ih je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u četvrtak obavijestila kako će se zbog održavanja sastanka na međunarodnoj razini provoditi posebne mjere osiguranja te će povremeno dolaziti do kraćih zastoja i gužvi, a od 10 do16 sati, i do prekida prometa od Zračne luke Dubrovnik do Grada Dubrovnika te u zoni Ploča i povijesne cjeline grada. Na snazi je, kao i tijekom posjeta Dicka Cheneya, privremena zabrana zaustavljanja i parkiranja na Pločama, istočnim ulazom u povijesnu cjelinu Dubrovnika i to od 7 do 16 i 30 sati, četiri i pol sata kraće, od 7 do 12 ukinuti će se i tamošnje taksi stajalište.
U istom razdoblju zabranjena je opskrba unutar zidina kamionima i kombijima te električnim vozilima pa i karićima.

image
Snajperisiti na zvoniku
Tonči Plazibat/CROPIX



Naravno, kao i kod svakog posjeta osobe visokog sigurnosnog rizika, od ponoć do 16 sati zabranjeno je bacanje smeća, a svi kontejneri u blizini prometnica biti će uklonjeni. Tijekom noći, vjerojatno će se pregledati, a potom i zavariti svi šahtovi na prometnicama kojima će prolaziti štićene kolone, snajperisti će zauzeti položaje na svim visokim točkama oko dubrovačkih zidina i gradskog kvarta Ploče, poput vrha gradskog zvonika. Patrolni letovi policijskih i vojnih helikoptera iznad grada koji su već započeli prije par dana, tijekom boravka Pompea u Dubrovniku će se intezivirati, a s mora će situaciju pratiti Hrvatska ratna mornarica, Pomorska policija, ali i specijalne postrojbe poput ronilaca obučenih za protudiverzantske akcije.

image
Anton Hauswitschka


Neke od njih, za vrijeme boravka američkog predsjednika u Dubrovniku, navečer je srela i naša sugrađanka koja je navečer odlučila psa prošetati u parku u Pilama. Dok se pas igrao uz mračnu obalu, iz mora su u potpunoj tišini izronili 'ljudi-žabe' prestravivši i nju i psa.
Druga zgoda dogodila kod skretanja prema Općoj bolnici Dubrovnik kad policajci, u očekivanju nailaska štićene kolone, nisu htjeli pustiti stariju Dubrovkinju preko pješačkog iako u papučama 'otrčala' u butigu kupiti sol dok se kuhala juha. Molbe da joj se može zapaliti stan osiguranju nisu pomogle, pa je tete iz naše priče pretrčala na drugu stranu kad se policajac nakon petnaestak minuta zatrčao za drugim nestrpljivim građaninom.
20. travanj 2024 10:42