StoryEditorOCM
DubrovnikJE LI ‘KREŠIO‘ PARKING?

Ako ste za brisačem našli kaznu, evo što poručuju iz Sanitata! Svi korektni osim riječkog Parking tima

Piše Silvia Rudinović
3. siječnja 2023. - 13:03

Kao kod drugih djelatnosti, i kod naplate parkirališnih karata s početkom Nove godine još uvijek traje prilagodba na euro. Gradsko društvo Sanitat na svojim je stranicama istaklo nove cjenike na način da su stare cijene konvertirali u euro. Nije bilo poskupljenja, ali sustav naplate još uvijek nije posve proradio. Tolerancija neplaćanja traje još samo danas.

image

Cijene na dubrovačkim parkiralištima nakon uvođenja eura

Tonći Plazibat/cropix/

- Od Nove godine nismo bili u naplati. Funkcioniraju povlaštene karte, može se platiti na Sanitatovoj blagajni, SMS-om i putem aplikacije, ali aparati još uvijek ne rade. U obavijesti javnosti nismo napisali da se parking ne naplaćuje nego samo to da se ne može platiti putem uličnih aparata. Kako su se građani bunili jer su im počele stizati kazne, odlučili smo ih sve stornirati – izjavila je Klaudija Barčot, direktorica Sanitata.

Dakle, oni koji su i danas za svojim brisačem našli uplatnicu s dnevnom kartom, naplata će biti stornirana, kaže Barčot. No, očekuje se da će sustav profunkcionirati u srijedu, 4. siječnja. Što se tiče cijena, potvrđuje kako su iznosi samo konvertirani u euro.

image

Cijene na dubrovačkim parkiralištima nakon uvođenja eura

Tonći Plazibat/cropix/

- Zasad smo se samo prilagodili sustavu, jedino još ne znamo što će biti s aparatom za naplatu na parkiralištu pred RK Srđ. Tamo je rampa podignuta. Zimska cijena je bila 10, a ljetna 20 kuna. Očekujemo da će sve sutra krenuti u naplatu, Pile, Žičara i i ulična parkirališta. Ukoliko bude kakvih promjena, obavijest ćemo javnost – kaže direktorica Sanitata i potvrđuje kako se neplaćanje tolerira još danas.

Cijena sata parkiranja na javnim gradskim parkiralištima u Sanitatovom sustavu naplate kreće se od 0,66 do 9,95 eura, ovisno o zoni i godišnjem dobu. Najniža cijena od 0,66 po satu (ranije 5 kuna) naplaćuje se u prvoj i trećoj zoni od početka studenoga do 1. travnja, a potom raste na 1,33 eura (10 kuna). U drugoj zoni, u Ulici Vlaha Bukovca, na donjem platou ispod Žičare i ispod tvrđave Minčeta, zimska cijena je 1,33 euro (10 kuna), u travnju i listopadu 2,65 eura (20 kuna), a u sezoni 6,64 eura (50 kuna). Cijene u najskupljoj, nultoj zoni, su 2,65 eura od studenog do travnja, u travnju i listopadu 5,31 euro (40 kuna), a u srcu sezone 9,95 eura (75 kuna).

image

Sanitatov cjenik u eurima

Sanitat Dubrovnik/Sanitat Dubrovnik

Kad su u pitanju cijene dnevnih, odnosno višesatnih karata, one se po zonama i dobu godine kreću od 8,63 eura (65 kuna) u prvoj i trećoj zoni do 199,08 eura (1.500 kuna) u nultoj zoni na Pilama. Sanitat nudi i mjesečne karte u trećoj i dijelu druge zone po cijena od 53,09 do 530,89 eura te godišnje koje dostižu 530,89 eura (4.000 kuna) u trećoj zoni i 1.858,12 eura (14.000 kuna) u Ulici Vlaha Bukovca.

Najčešća povlaštena karta za građane Dubrovnika, koja vrijedi za drugu i treću zonu, je 7,96 eura, a za stanovnike susjednih općina 31,85 euro.

Tvrtka Parking tim koja naplaćuje uslugu na parkiralištu pred Općom bolnicom Dubrovnik podigla je cijenu s pet kuna na jedan euro.

image

Cijene na dubrovačkim parkiralištima nakon uvođenja eura

Tonći Plazibat/cropix/

- Nikakav dogovor, bilo s kim, usmeni ili pismeni nije postignut te se očekuje kako će do kraja siječnja biti poznata situacija s bolničkim parkingom – odgovaraju iz Opće bolnice Dubrovnik na ovu temu.

Po novom cjeniku, parkirališna kata je s pet poskupjela na 7,53 kune, ali treba imati na umu da se odnosi na tri sata parkiranja.

image

Cijene na dubrovačkim parkiralištima nakon uvođenja eura

Tonći Plazibat/cropix/

Dio trgovačkih centara u Dubrovniku, poput Tommyja u Gružu, podiglo je rampe svojih parkirališta jer još uvijek nisu zamijenili opremu i prilagodili radi naplate u eurima pa se ovih dana može besplatno parkirati.

image

Cijene na dubrovačkim parkiralištima nakon uvođenja eura

Tonći Plazibat/cropix/

Parkiralište uz naplatu privatne tvrtke pored HEP-ove zgrade istaknulo je cijenu od 15 kuna, tj. 1,99 euro za sat, odnosno 200 kuna ili 26,54 eura za dan. Cijena sata parkiranja do 1. studenoga ovdje je bila 18 kuna.

image

Cijene na dubrovačkim parkiralištima nakon uvođenja eura

Tonći Plazibat/cropix/
17. travanj 2024 09:00