StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA MJESTA PANICI

Ako ste proteklih dana plivali među želatinoznim lopticama, nije ništa strašno. Evo o čemu je riječ

Piše dv
24. kolovoza 2022. - 15:46

Iz Laboratorija za ekologiju planktona i populacijsku genetiku Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku obavještavaju kako posljednji tjedan dobivaju upite javnosti o pojavi želatinoznih loptica veličine oko 1 cm u moru na pojedinim plažama na potezu od Dubrovnika do Pelješca. Osjećaj je kao da plivate u želatini, a kad je uzmete u ruke izgleda kao pojedinačne želatinozne kuglice ili lanci želatinoznih kuglica.

- Radi se o masovnoj pojavi vrste zooplanktona Thalia democratica. To je uobičajena jadranska vrsta koja se ponekad javlja u velikom broju, a rijetko je veća od oko 1 cm, dok lanci mogu biti desetak centimetara. Budući da je raznose struje, koje su često pogonjene vjetrom, najčešće se koncentrira u uvalama koje su okrenute prema strujama.

Vrsta Thalia democratica pripada plaštenjacima (Tunicata), istoj skupinu kao mješčićnice (Ascidiacea), čiji su najpoznatiji predstavnici morska jaja. Izgleda kao želatinozna bačvica kroz koju prolazi more, a hrani se filtracijom mikroskopskih alga i životinjica iz morske vode koja prolazi kroz nju. Nije opasna za ljude!

Zasad su dojavljene nakupine ove vrste 18.8. na kupalištu Danče, 20.8. u Štikovici i 24.8. na području Dingača na Pelješcu. Trajanje njihovog zadržavanja na plažama je obično jedan dan. Sljedećeg dana ih obično struje raznesu.

Ako ih još negdje ugledate vaša opažanja možete javiti na rade.garic@unidu.hr. U Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku trenutno se zooplankton istražuje u sklopu dva projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ): SpaTeGen i DiVMaD - poručuju iz Instituta.

16. travanj 2024 22:36