StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Aglomeracija Dubrovnik ide dalje, porasle potpore privatnim dječjim vrtićima, do gradskih znamenitosti uz digitalnu ulaznicu

Piše Grad Dubrovnik
3. veljače 2023. - 13:17

Aglomeracija na više gradskih lokacija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik d.o.o. Lukša Matušić i član uprave Vicko Begović obišli su radove na projektu Aglomeracija, najvećem infrastrukturnom zahvatu u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika. Radovi koji obuhvaćaju izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i sanaciju dijela postojeće mreže, trenutno se izvode na tri lokacije: u povijesnoj jezgri, u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa i u Ulici kardinala Stepinca.

image

Aglomeracija Dubrovnik se nastavlja

Grad Dubrovnik

U povijesnoj jezgri u tijeku je rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i sanacija sustava odvodnje koja obuhvaća čišćenje i sanaciju istočnog i zapadnog kraka glavnog kanala ispod Straduna te zapadni kraj glavnog kanala u Ulici Prijeko i glavnog kanala u Ulici Celestina Medovića (spoj Prijeko - Stradun) u ukupnoj dužini od 470 metara te 25 priključnih kanala, kao i sanaciju 80 metara kanala van zidina te 200 metara vodovodnog cjevovoda u Ulici Prijeko. “Kao što znate, prije par godina smo započeli prve radove, najprije istragu područja ispod Straduna, a potom čišćenje dijela od Luže do Orlandovog stupa.

Tu smo vidjeli zapravo koliko je to područje bogato arhitekturom to područje i rekli smo da su to istražni radovi koji će generirati u konačnici cjelokupnom sanacijom uređenje kanala fekalne i oborinske odvodnje koji se nalazi ispod u okviru povijesne jezgre i koji je pretrpan”, podsjetio je gradonačelnik Franković naglasivši kako je riječ o simbolično najvažnijoj lokaciji po pitanju sanacije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže grada Dubrovnika. Izvođač radova je Anafora d.o.o. Split, a vrijednost je 1.164.446,88 eura (8.773.525,00 kn) Rok za dovršetak radova je veljača 2024.

image

Aglomeracija Dubrovnik se nastavlja

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

Predsjednik Uprave Vodovoda Matušić kazao je kako je sustav u poprilično lošem stanju i neodržavan, a u proces zahtjevnih i osjetljivih radova uključen je čitav niz javnopravnih tijela, ponajprije konzervatora i arheologa. Gradonačelnik Franković sa suradnicima je obišao i radove u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa gdje je u tijeku sanacija ovog tunela koji vodi prema pročistaču. Izvođač radova je Mani-co, a vrijednost je 2.588.384,61 eura (19.502.183,85 kn). Radovi će obuhvatiti zacjevljenje kanala u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa u dužini od 2850 m, kojim se dovodi pitka voda za uži dio gradskog područja i sanaciju vodospreme.

Rok za završetak radova je veljača 2024. “Kroz ovaj tunel sva čista voda dolazi u naš grad i zato je bitno da on u konačnici bude zacjevljen kako bi osigurali i dodatni aspekt same sigurnosti čiste, pitke vode. Ovdje svjedočimo povijesnom ulaganju u vodoopskrbni kanalizacijski sustav našeg grada.Kruna cijelog ovog projekta će biti izgradnja uređaja za pročišćavanje fekalnih voda u brdu Petki za koji je nabava u tijeku”, kazao je gradonačelnik Franković. U Ulici kardinala Stepinca radi se na rekonstrukciji postojećeg vodoopskrbnog cjevovoda u dužini od oko 450 metara, a izvođač je tvrtka Texo Molior, a vrijednost je 200.111,40 eura (1.507.739,36 kn).

Rok za završetak radova je svibanj 2024. Nastavno na cjelokupnu rekonstrukciju ove ulice, Grad Dubrovnik će paralelno s projektom Aglomeracije i komunalno urediti dionicu ulice a na kojoj se radovi odvijaju, odnosno izgraditi novi sustav javne rasvjete, najavio je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

 

ZA 124 DJECE U PRIVATNIM VRTIĆIMA

Grad Dubrovnik povećao subvencije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovore o dodjeli mjesečnih subvencija privatnim dječjim vrtićima za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023., odnosno do kraja pedagoške godine, s predstavnicima uprava tri dječja vrtića koja djeluju na području Dubrovnika: Calimero, Bubamara i Petar Pan. Odlukom Gradskog vijeća, subvencije su u 2023. godini povećane za dodatnih 26,56 eura po svakom djetetu.

image

Potpore su stigle i za privatne vrtiće

Grad Dubrovnik

Navedena tri vrtića u ovoj pedagoškoj godini pohađa 124 djece, a za subvencije Grad Dubrovnik na godišnjoj razini izdvaja 241.104,00 eura. ‘‘Jako nam je značajna suradnja s privatnim vrtićima s obzirom na konstantan pritisak na naše predškolske ustanove. Odlučili smo stoga, a i s obzirom na povećanje troškova poslovanja, pozitivno odgovoriti na zahtjeve vrtića i povećati iznos subvencije. U odnosu na prijašnje godine ovo je povećanje od 15, odnosno 16 posto u drugoj kategoriji‘‘, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković, dok su prisutne predstavnice vrtića, Ivana Ucović iz ‘‘Petra Pana‘‘ i Dubravka Mojaš iz ‘‘Bubamare‘‘, također istaknule koliko im znači ova potpora Grada.

Mjesečna subvencija za dijete u jaslicama iznosi 172,54 eura, a za dijete u vrtiću 159,27 eura pod uvjetom da roditelji skrbnici imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika te da privatni dječji vrtić za uslugu ne naplaćuje roditeljima iznos viši od 132,72 eura (1.000,00 kuna) mjesečno. Po prethodnoj odluci ova je subvenciju iznosila 1.000 kuna za vrtić i 1.100 kuna za jaslice.

DIGITALNA ULAZNICA U KULTURNE I SPOMENIČKE ATRAKCIJE GRADA

Dubrovnik Pass u 2022. oborio sve rekorde

Dubrovnik Pass, digitalna nadogradnja nekadašnje Dubrovačke kartice i novo Smart City rješenje Grada Dubrovnika, u prvoj godini uvođenja bilježi rekordne rezultate. Bruto prihod od prodaje Dubrovnik Pass-a u 2022. godini premašio je 45 milijuna kuna, nadmašivši time i bruto prihod zabilježen 2019. godine.

image

Digitalne ulaznice za gradske znamenitosti

Grad Dubrovnik

Uvažavajući činjenicu da je ova digitalna zajednička ulaznica u kulturne i spomeničke atrakcije Grada predstavljena tek krajem lipnja, kao i činjenicu da je turistički promet 2022. godine dosegnuo razinu od 80 posto referentne 2019., puni učinak projekta moći će se ocijeniti tek na osnovi rezultata ostvarenih u 2023. godini.

Otvoreno novih 16 vrtićkih grupa

Duborvačka gradska uprava u prethodnom je razdoblju uložila više od 200 milijuna kuna u objekte predškolskog i školskog obrazovanja. Otvoreno je 16 novih vrtićkih grupa.

Nove cijene Dubrovnik Passa

Od početka nove godine Dubrovnik Pass dostupan je po novim cijenama - 35 eura za dnevnu, 45 eura za trodnevnu i 55 eura za sedmodnevnu inačicu ulaznice.

30. svibanj 2023 14:31