StoryEditorOCM
DubrovnikBlagdanska sezona

Adventske radosti: Provjerili smo koliko će Dubrovnik ove godine potrošiti za blagdansko ukrašavanje i koji se popularni sadržaj vraća u Uvalu

Piše Gabrijela Bijelić
11. studenog 2022. - 07:28

Blagdansko ukrašavanje Grada je započelo je 3. studenog 2022. godine, kako bi do otvaranja Dubrovačkog zimskog festivala 26. studenoga sve bilo spremno na veliku festu nakon dvogodišnjeg pandemijskog mrtvila.

image

Rasvjetna tijela su uređena u blagdanskom ruhu

Bozo Radic/Cropix

Iz gradske uprave otkrivaju nam kako trošak blagdanskog ukrašavanja Dubrovnika svjetlećim elementima na prostoru čitavog grada iznosi 954 tisuća kuna s PDV-om. Ovaj iznos je prošle godine bio nešto manji i iznosio 745 tisuća kuna.

Hebrangova i Prijevor

Ove godine, naime, ukrasit će se i neke nove lokacije, poput Parka Pile, dodatnog elementa kod Doma zdravlja i prostor ispod crkve u Novoj Mokošici, gdje će biti smještena adventska kućica i održavati se prigodni programi Dubrovačkog zimskog festivala. Također, s obzirom da se ove godine vraća i klizalište u Uvalu Lapad, i taj će se prostor prigodno ukrasiti.

Uz ovaj dodatni angažman, došlo je i do poskupljenja cijene usluge montaže i demontaže ukrasa, što je također dijelom razlog ovogodišnjem porastu troškova.

image

Klizalište u Uvali predpandemijske 2019.

Tonci Plazibat/Cropix

Lokacije ukrašavanja 2D elementima uglavnom su iste kao i proteklih godina, odnosno njihovom preraspodjelom ove godine ukrasit će se i ulice Andrije Hebranga te Prijevor uz magistralu, koje prošle godine nisu bile ukrašene.

Blagdanski 3D elementi idu na pozicije kao i prošlih godina - medo pokraj sv. Spasa u Gradu, vilenjaci u Uvalu, sobovi na raskrižja te 3D element “Fontana” na raskrižje ispred “Radeljevića”, kažu iz gradske uprave.

Dodaju kako se ove godine nisu nabavljali novi elementi već se koriste postojeći, a ujedno su obavljeni i popravci na elementima koji su se koristili ranijih godina.

- Iznos za zeleno ukrašavanje, odnosno postavljanje blagdanskih dekoracija o kojemu brine Vrtlar, iznosi oko 625 tisuća kuna s PDV-om, a uz potrebne radove, uključuje nabavku 6 velikih borova, 27 borova u teglama, oko 700 metara lovora te nakit i rasvjetu na grmovima i borovima - objasnili su iz Grada Dubrovnika.

Stižu estradne zvijezde

image

Rasvjetna tijela su uređena u blagdanskom ruhu

Bozo Radic/Cropix

Nije zgorega na kraju podsjetiti da se Dubrovački zimski festival otvara u subotu, 26. studenog paljenjem prve adventske svijeće i koncertom sastava Dalmatino. Tijekom prosinca na Stradunu slijede koncerti zvijezda hrvatske estrade Doris Dragović, Urban & 4, Nena Belana – Rock galama, Opće opasnosti, Željka Bebeka i Massima, dok će 1. siječnja koncert održati Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Vrhunac festivala bit će doček Nove godine na Stradunu uz ultimativnu zvijezdu hrvatske estrade Petra Graša, te Antu Gela i njegov bend koji će Dubrovčane i njihove goste uz tradicionalno raskošni vatromet uvesti u novu 2023. godinu.

Advent na Vojnoviću

Uz bogatu gastronomsku ponudu adventskih kućica na više gradskih lokacija, dubrovački restorani oživjet će tradicionalne Dane bakalara.

Advent na Vojnoviću u organizaciji Studentskog centra Dubrovnik uključuje nastupe Bosutskih bećara, Matije Cveka, Giuliana i drugih, a na plaži u Uvali Lapad planiran je posebno osmišljen program Sunset adventska kadenca.

Omiljeni dječji programi bit će Stanica sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem i klizalištem, kao i programi u najvećem gradskom naselju Mokošica. Uoči Božića predviđen je Dubrovački božićni koncert 23. prosinca, kao i Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja, kazališne predstave za sve generacije, Torta Party...

16. travanj 2024 13:16