StoryEditor
Dubrovnik5 DO 12: MIRNI PROSVJED MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA ISPRED DUBROVAČKE BOLNICE

'Nedostatak netko mora nadoknaditi, a to smo mi koji radimo u bolnici s brojnim prekovremenim satima i neprospavanim noćima'

Piše Silvia Rudinović
4. rujna 2019. - 15:56
Medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Dubrovnik okupili su se u pet do podne pred zgradom kako bi mirnim prosvjedom upozorili na, kako kažu, neizdrživo stanje u zdravstvenom sustavu. Ukoliko se Vlada ozbiljno ne primi njihovih zahtjeva, poručuju da će biti prisiljeni stupiti u štrajk.

- U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Dokad? Dok se svi ne iselimo? Zaposleni u sustavu zdravstva su savjesni i odgovorni u radu te ni u jednom trenutku svih ovih godina nisu ustali protiv rada, jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenta i da je njihove potrebe vrlo često nužno staviti ispred svojih prava. No, problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima, jer dok se od njih očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti – poručio je Ivan Večerin, predsjednik dubrovačkog ogranka Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – tehničara.

Upozorio je na zabrinjavajući nedostatak radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenost i neadekvatne uvjete rada. Položaj medicinske sestre u Dubrovniku, imajući u vidu cijene života, daleko je teži nego u nekim drugim gradovima. Dubrovačkoj bolnici nedostaje 100-tinjak medicinskih sestara i tehničara.

- Taj nedostatak netko mora nadoknaditi, a to smo mi koji radimo u bolnici s brojnim prekovremenim satima i neprospavanim noćima. Sve to djeluje na naše zdravlje, pacijenti dobivaju lošiju uslugu, a sustav puca – kaže Večerin.
Podsjeća kako njegova struka traži povećanje koeficijenata složenosti poslova i poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu su ispod državnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU, ali plaće, kaže dubrovački sindikalist, nisu jedini problem s kojima se liječnici, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću.  

- Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima – upozorava Večerin.

Medicinskim sestrama i tehničarima u Dubrovniku podršku su dali liječnici, ostalo bolničko osoblje i pacijenti. Psihijatar, dr. Davor Grilec, predsjednik Podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata OB Dubrovnik ogorčen je što Vlada nema potrebu za dijalogom, i što na medicinske sestre i liječnike ne gleda kao suradnike.

- Masa ljudi iselilo se iz Hrvatske, a među njima visokoobrazovani kadar liječnika i medicinskih sestara, što je veliki problem u Dubrovniku. To je sramotno, osobito za one koji odlučuju o tome i guraju glavu u pijesak! – kaže dr. Grilec, pa dodaje: „Nezadovoljni su i u turizmu, brodogradnji, cestogradnji. Nezadovoljstvo je opće, pa mislim da bi se u Vladi trebali zapitati, zbog čega je tako.  Sva su ova desetljeća uništavali državu i ljude koji u njoj žive, i doveli do ovog kaosa“.

Nada Pažin iz Metkovića kaže kako je, kao pacijentica, uvijek imala samo divna iskustva i profesionalnu liječničku i sestrinsku skrb u OB Dubrovnik.
- Dajte im plaću kakvu zaslužuju! Nemojte da nam otiđu, jer nam trebaju – kaže Pažin.

Na izjave iz ministarstva kako je današnje mirno okupljanje zaposlenika KBC-a Zagreb, KBC-a Split i OB Dubrovnik nezakonito, Večerin odgovara da svaki radnik ima zakonom zajamčeno pravo na pola sata dnevnog odmora. Prosvjed u Dubrovniku, kaže, uredno je prijavljen policiji.
loading...

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 04:56