StoryEditorOCM
DubrovnikO SVEMU VIŠE U PETAK |

1049. FESTA SV. VLAHA U ZNAKU PANDEMIJE Proglas je spreman, čekaju se festanjuli koji će ga podijeliti. Novi rektor kaže da su pripreme u punom jeku

Piše Maja Rilović Koprivec
12. siječnja 2021. - 18:36


Godina 2021. U Dubrovniku nije najbolje počela kada je u pitanju organizacija 1049. Feste svetoga Vlaha čija bi priprema su uobičajenom okolnostima bila u punom jeku – Dubrovnik u ovom trenutku nema ni biskupa ni festanjule, svjetovne domaćine Feste koja je baština cijeloga svijeta.

Dosadašnjih godina tko će biti festanjuli, predstavnik dubrovačkih pomoraca i obrtnika, Bratovština festanjula sv Vlaha birala je već prije Nove godine. Imenovanje festanjula neizostavni je element Feste jer njihov proglas zove sve hodočasnike na Festu 3. veljače širom Biskupije, no pandemija je sve odgodila.

image
Ugođaj s proslave blagdana sveca zaštitnika Grada
 
CROPIX


Pred kraj godine Dubrovnik je doznao i kako njegov biskup mons. Mate Uzinić postao riječki nadbiskup koadjutor, a još se čeka tko će biti imenovan novim dubrovačkim biskupom. Ovogodišnja Festa bit će međutim posebna po tome jer je prva koju kao rektor crkve svetoga Vlaha dočekuje don Hrvoje Katušić, nakon što je umirovljen dugogodišnji omiljeni svećenik don Toma Lučić.

Neimenovanju festanjula, zbog čega se ovih dana pojavila informacija kako ih ove godine neće ni biti pa tako niti Feste, kumovala je pandemija Covida-19, koja je bez sumnje pred sve uključene stavila brojne organizacijske probleme. Epidemijske mjere nikako ne porazumjevaju tradicionalnu procesiju i brojne hodočasnike na jednom mjestu.

Zbog koronavirusa nije bilo lako ni okupiti 66 članova bratovštine festanjula sv. Vlaha, budući je većinom riječ o rizičnoj dobnoj skupini. Zato i kapetan Nikola Srabotnak predsjednik je uprave Bratovštine ističe kako se Festa treba prilagoditi propisima koje donosi Stožer civilne zaštite.

image
Procesija sa barjacima i moćima sv.Vlaha
CROPIX

Nakon što se na društvenim mrežama prenijela informacija kako se ovogodišnji festanjuli neće bi birati i da su članovi bratovštine ogorčeni jer će svečev barjak podignuti prošlogodišnji festanjuli, Dubrovačka biskupija na svom Facebook profilu objavila je kako će se Festa održati i ove godine te kako se dogovaraju svi potrebni uvjeti za njezino održavanje.

- Ovim vas putem želimo obavijestiti kako su već duže vrijeme u tijeku intenzivne pripreme za Festu svetoga Vlaha, unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo uvjetovanima pandemijom COVID-19. Kroz više od tisuću godina koliko Parac bdije nad Gradom naša Festa održala se usprkos mnogim nepredviđenim okolnostima izazvanima prirodnim ili društvenim nedaćama.

Dubrovačka biskupija zajedno s predstavnicima Grada, Županije i Stožera civilne zaštite dogovara potrebne pojedinosti odvijanja ovogodišnje Feste sukladno epidemiološkim mjerama koje će biti objavljene u petak 15. siječnja, 2021. – objavili su iz Biskupije dubrovačke.

Je li Bratovština odlučila o izboru festanjula ne spominju, a ni članovi bratovštine ne odgovaraju na pozive. Don Hrvoje Katušić potvrdio je kako su pripreme za organizaciju Feste u punom jeku, sastanci rektora i festanjula odvijaju se svakog tjedna, mada ove godine sve neuobičajeno kasni zbog pandemije i odsutnosti biskupa, no kaže novi rektor, proglas i sve će biti na vrijeme pripremljeno i pojedinosti će se znati u petak.


Bilo je godina bez festanjula

Festanjuli, svetkovnici iz redova obrtnika i pomoraca biraju se još od 19. stoljeća, piše Dubravko Kovačević u svojoj knjizi „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli“, no otkriva i kako se neizbor festanjula ne bi se ove godine dogodio prvi put. Festanjuli nisu bili birani u više navrata: 1883., kad općinski činovnici zamjenjuju festanjule, za vrijeme Prvog svjetskog rata 1917. - 1918., za vrijeme Drugog svjetskog rata 1942. - 1944. te od 1949. - 1969.  godine. Samo su sveti Vlaho i njegov Grad odvazda i zavazda. M. R. K.

25. travanj 2024 07:46