StoryEditor
Turizam i gospodarstvoODABRALI ČITATELJI UGLEDNOG BRITANSKOG TURISTIČKOG VODIČA

ZAHVALJUJUĆI GRADOVIMA POPUT DUBROVNIKA I SPLITA Hrvatska među 20 najljepših zemalja svijeta 

Piše PSD.
12. siječnja 2019. - 11:13
"Iskoristite svoje vrijeme na Zemlji", slogan je Rough Guidesa, britanskog turističkog vodiča i referentnog izdavača, osnovanog 1982. godine. Iz Rough Guidesa zamolili su nedavno korisnike svih svojih društvenih kanala i platforni na kojima je vodič dostupan da glasaju za najljepšu zemlju na svijetu. I glasali su, u velikom broju, a među prvih, najljepših 20 zemalja, u kojima je najljepše iskorištavati svoje vrijeme na Zemlji, našla se i Hrvatska, i to na 19. mjestu, iza Norveške i ispred Vijetnama, donosi Slobodna Dalmacija.

Za Hrvatsku se uz njezino 19. zauzeto mjesto kaže kako privlači turiste iz cijelog svijeta zahvaljujući povijesnim gradovima poput Dubrovnika i Splita, "a da ne spominjemo" - kako je to izrazio jedan pratitelj, "tu obalu" koja se proteže na više od 1700 kilometara.

Hrvatska služi svim vrstama turista: ima izvrsnu hranu i domaće vino, pješačke staze i rimske ruševine, elegantan shopping i termalna lječilišta. I sve to prije nego što u obzir uzmete jadranske otoke, od blistavog Hvara do opuštenog Raba. Voda je bistra i pogodna za kupanje, a iako su mnoge plaže stjenovite, možete se zabaviti obilazeći obalu čamcem.

U društvu najljepših našla se, i to bolje, na 11. mjestu plasirana susjedna nam zemlja, Slovenija, "mala, ali moćna". Prema ocjenama glasača, gradovi su bajkoviti, s kamenim ulicama i crvenim krovovima koji izgledaju kao da su stigli ravno iz Disneyeva filma. Krajolik je bogat i često prekriven borovim šumama kroz koje vijugaju biciklističke staze. "Tako posebnom" Sloveniju čine planine, šume, jezera, obala, stari gradovi, ljubazni ljudi i izvrsna hrana, ocijenjeno je, prenosi Slobodna Dalmacija.

A evo i popisa 20 najljepših (koji više od 50 posto drži Europa):

1. Škotska
2. Kanada
3. Novi Zeland
4. Italija
5. Južna Afrika
6. Indonezija
7. Engleska
8. Island
9. Sjedinjene Američke Države
10. Wales
11. Slovenija
12. Meksiko
13. Indija
14. Finska
15. Švicarska
16. Peru
17. Norveška
18. Irska
19. Hrvatska
20. Vijetnam
loading...

Izdvojeno

09. srpanj 2020 10:58