StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSPORAZUM GRADA I CLIA-e

VIŠE REDA MEĐU KRUZERIMA Dubrovnik plovi prema održivom turizmu

Piše DV
24. srpnja 2019. - 19:19

Udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) i Grad Dubrovnik potpisali su u srijedu sporazum o suradnji i dogovorili zajednički nastup na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika preko odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire.


Sporazum koji su potpisali predsjednica i direktorica Kelly Craighead u ime CLIA-e i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika usredotočit će se na ulaganja, suradnju i najbolje prakse u dugoročnom upravljanju odredištem u svrhu dobrobiti stanovnika i posjetitelja, rečeno je na potpisivanju dokumenta.

Predviđene su i aktivnosti koje će se smjesta provesti u sklopu dogovora, a uključuju namjensku radnu skupinu predstavnika lokalne zajednice i međunarodnih organizacija, suradnju na planiranju brige o odredištu utemeljenu na UN-ovim kriterijima održivog turizma, komuniciranje i provedbu već razvijene politike o privezivanju kruzera iz 2020., te razvoj kampanje edukacije posjetitelja „Poštujmo Grad“.

Grad i CLIA također dogovaraju nastavak suradnje na projektu „Dubrovnik World Heritage Visitor Center“ i transportnog centra u Luci Gruž.
- Današnjim sporazumom potvrđuju se dosadašnja postignuća CLIA-e i gradonačelnika Frankovića i formalizira se daljnja predanost industrije Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima - rekla je predstavnica udruženja Kelly Craighead i dodala kako je potpisivanje sporazuma važan korak u razvoju inovativnih praksi održivog upravljanja turizmom skupa s gradonačelnikom Frankovićem i Gradom Dubrovnikom.
- Radujemo se dijeljenju specifičnih aktivnosti i napretku u suradnji s gradom i drugim turističkim partnerima kako bismo podržali odgovorni turizam u ovom značajnom gradu - istaknula je.



- U posljednje smo dvije godine ostvarili otvoren odnos s CLIA-om i njezinim članovima koji se temelji na povjerenju. Ova je obveza tek početak sustavnog, integriranog i participativnog zajedničkog pristupa koji će biti usmjeren na rješavanje nekih od najvažnijih pitanja u pogledu turizma na lokalnoj i svjetskoj razini - izjavio je dubrovački gradonačelnik i naglasio važnost projekta „Poštujmo Grad“, čije će mjere skupa s mjerama CLIA-e pridonijeti zajedničkom cilju.

- Dubrovnik je prije svega naš dom. Želimo ugostiti posjetitelje i podijeliti ga na način koji ga štiti i čuva. Nadamo se da će ovaj inovativni ugovor o suradnji potaknuti sve relevantne dionike, uključujući i druga odredišta, da zajedničkim naporima učinimo naš turizam i zajednice održivima, a mjesno stanovništvo i posjetitelje zadovoljnijima - zaključio je Franković.


Dogovor iz Dubrovnika pohvalili su i stručnjaci u brizi o odredištu, uključujući Randyja Drubanda, direktora Svjetskog vijeća održivog turizma (GSTC): 'Turizmom se najbolje upravlja kada vlast u planiranje odredišta smisleno uključi sve dionike u društvu.


GSTC čestita Gradu Dubrovniku i CLIA-i na stvaranju mehanizama suradnje koji će pridonijeti upravljanju iskustvom stanovnika i posjetitelja Dubrovnika, koristeći standarde GSTC-a za odgovorno upravljanje odredištem. Partnerstva javnih i privatnih tijela poput ovoga ključna su za osiguravanje predanosti i resursa potrebnih za brigu o odredištu.'
19. travanj 2024 09:51