StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCENTAR KOMPETENCIJA |

VELIKI DAN ZA TURIZAM Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik

Piše PSD.
18. lipnja 2020. - 13:47
Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 19. lipnja dodijelit će 101 milijun kuna Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku.

Ministarstvo turizma, Posredničko tijelo razine 1 Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, financirat će šest imenovanih regionalnih centara kompetentnosti u ukupnom iznosu 388.251.944,33 HRK u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“.

Nadalje, iz Europskog fonda za regionalni razvoj Ministarstvo regionalnoga razvoja I fondova EU osiguralo je više od 180 milijuna kuna za infrastrukturu i opremanje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost I kohezija 2014.-2020.

Sutra, 19. lipnja 2020. godine, Ministarstvo turizma potpisat će Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik u ukupnom iznosu od 72.399.069,29 HRK. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti.

Uz navedeni Ugovor, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelit će Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik sredstva u ukupnom iznosu od 29.393.973,49 HRK. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti.

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku provodit će projekt pod nazivom „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u turizmu i ugostiteljstvu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom, Centrom za poduzetništvo DNŽ, četiri ugledna hotelska poslodavca (Valamar Riviera d.d., Jadranski Luksuzni Hoteli d.d., Grand Hotel Imperial d.d. i Hoteli Dubrovačka Rivijera d.d.) i tvrtkom Mint Media. Također, kroz projekt osigurana je suradnja s obrazovnim ustanovama, i to tri srednje strukovne škole turističkog i ugostiteljskog smjera, jednom strukovnom školom s agroturističkim smjerom, sa Sveučilištem u Dubrovniku te s ustanovom za obrazovanje odraslih Callidus.

Osim spomenutih partnera, posebno se ističe suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom, koji je jedan od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu. Baskijski kulinarski centar aktivno će sudjelovati u procesu razvoja regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik, u razvoju i provedbi obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje, u razvoju srednjeg strukovnog obrazovanja te u uspostavi HUB-a za inovacije i poduzetništvo. S druge strane, u okviru Baskijskog kulinarskog centra provest će se stručno usavršavanje i visokospecijalizirano certificirano stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika i mentora te će se osigurati studijski posjeti radi razmjene iskustava i primjera dobre prakse.

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikacije kuhara gastronoma i općega kuhara. Uz navedeno, razvijat će se također standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: kuhar specijalist, animator, somelijer za vino, somelijer za maslinovo ulje, somelijer za sir, kuhar specijalist za priloge, variva i garniture, kuhar specijalist za jela od tjestenine i riže, kuhar specijalist za dalmatinsku (dubrovačku) kuhinju, kuhar specijalist za topla predjela i kuhar specijalist za hladna predjela. S obzirom na obuhvat kvalifikacija. regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.


Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku će se izgraditi i opremiti u sklopu tri građevinska objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu (Garište 3) i u prostorima Vile Čingrija. Sva tri prostora tvorit će operativnu cjelinu centra i biti na raspolaganju svim učenicima, polaznicima obrazovanja odraslih, mentorima i nastavnom osoblju te ostalim dionicima.

image
Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 19. lipnja dodijelit će 101 milijun kuna Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku
24. travanj 2024 20:43