StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPROPAST ‘MALIH‘|

U mom kafiću "Dva kvadrata" po novim epidemiološkim pravilima ima mjesta samo za mene!

Piše Kristina Filičić
23. listopada 2020. - 19:38
- Ovo je 'lockdown', samo se tako ne zove. Zaludu smo otvoreni ako u prostoru može sjediti četvero ljudi. Jedna četveročlana obitelj treba 16 kvadrata, u restoranu znači mogu sjedat tri familije za nedjeljni objed – kaže nam Ana Marija Bujić, suvlasnica restorana 'Pantarul' ogorčena, kao i svi ugostitelji, novim strožim epidemiološkim mjerama za ugostiteljske objekte.
Za svakog gosta potrebno je osigurati četiri metra četvorna prostora. Mjera je to koja itekako ograničava broj osoba u objektu jer primjerice u lokalu s raspoloživih 60 četvornih metara moći će biti 15 posjetitelja.

- Računica se inače ne temelji na četiri kvadrata po osobi. I to ne računica od koje ćemo svi putovati na Maldive kako ljudi zamišljaju, nego prehraniti familije i plaćati kredite, znači ništa spektakularno – kaže Bujić i ističe kako joj rad cijele zime kao dosad, danas izgleda kao nemoguća misija.

image
Ana-Marija Bujić 
Tonči Plazibat


Gosti će u lokal ulaziti sa zaštitnom maskom koju mogu skinuti dok sjede i konzumiraju hranu ili piće. Dok se kreću objektom ili primjerice trebaju do zahoda morat će je staviti. Gosti za šankom na razmaku su od metar i pol. Propisan je i razmak od tri metra između stolova. Ako je objekt veći, na svakih 50 osoba u ugostiteljskom objektu po jedan covid redar pazit će na provođenje epidemioloških mjera. A 'redari od korone', kako objašnjavaju nadležni, mogu biti i konobari. Ako se mjera ne pridržavaju, za tvrtke slijedi kazna od 20 do 70 tisuća kuna.

- Meni se čini da je nestalo ideja za punjenje državnog proračuna, pa su se dosjetili novog načina. Kako ja mogu biti odgovorna za odraslu osobu koja nema masku na licu? Konobari i zaposlenici mogu ukazati na to, ali nije nam cilj da se s gostima svađamo i dovodimo ih u red nego da im bude ugodno – poručuje suvlasnica 'Pantarula'.
 

Uslužna ili represivna djelatnost?!


Jednako razmišlja i vlasnik restorana 'Zuzori' Pero Đurić.
- Mi smo uslužna a ne represivna djelatnost. Jedno s drugim ne ide. Ne možemo se s jedne strane truditi da gostu bude ugodno a kad vidimo da ne stavlja masku, što, pretvaramo se u policajce?! Prvo ga hoćemo primiti unutra, onda ga tjeramo vani da ne bi platili kaznu. Totalni apsurd – smatra Đurić. Dubrovački lokali su mali, pogotovo oni unutar povijesne jezgre, kaže, pa ispada da će mnogi moći primiti tek pet osoba istovremeno. S obzirom na kvadraturu, Zuzori će moći primiti najviše do deset ljudi, koliko je i zaposlenih:

image
Pero Đurić


- Skoro da je više zaposlenih nego što smije biti gostiju u datom momentu. Dva sata je prosjek po gostu. Znači imaš deset ljudi na večeri, dođu u osam do deset, poslije više ne radiš. Znači maksimalno 20 gostiju dnevno, po deset na ručku i večeri, a deset zaposlenih – objašnjava Đurić apsurdnost situacije. U studenom, kaže, neće raditi, a u prosincu 'ovisi o situaciji'.
Da su mjere neodržive smatra i vlasnik restorana 'Orsan' Luko Musladin.
- Trebali bi imat restoran k'o sportska dvorana za ispunit' sve uvjete. To je nemoguće. I onima s velikim prostorom je neisplativo, a zna se da Dubrovnik ali i cijela Dalmacija nemaju takve velike prostore. Mi radimo na taracama, kad dođe ružno vrijeme, sve se manje-više svede u nekakvih 50-ak kvadrata – ističe Musladin pa nastavlja:


image
 Luko Musladin 
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA


- Konkretno, u Orsanu imam do 70 kvadrata unutarnjeg prostora. Kad sve to razmaknete, sve da su ti stolovi što ostanu i puni, nemate zašto radit'. U cijelom prostoru su to tri, četiri stola. U udarnom terminu, a kod nas je to vrijeme marende gdje će možda doći 40-ak ljudi u tih dva, tri sata, ako i dođu, neće imati gdje sjesti.
S ugostiteljske strane, tvrdi ova mjera je smiješna. No, pridržavat će se pravila, a zatvarati preko zime neće jer 'priznati poraz zbog nekakvih mjera neće, radit će i dalje a do kad, sam Bog zna'.
- U rujnu sam radio 56 posto manje nego u rujnu lani. Falilo mi je četiri posto da uđem u mjeru od četiri tisuće kuna po zaposleniku koja bi me spasila. I što sad? Nemam potporu od države, mjerama mi brane radit' i sad bih trebao zatvoriti. A oni će reći, pa on je sam zatvorio, nema pravo ni na što – tvrdi vlasnik 'Orsana'.
 

Ni za kruha


Propisane mjere vrijede i za zatvorene i za otvorene prostore, terase otkrivene ili natkrivene. Poput restorana, i kafići su u problemu. Većinom su usmjereni na tarace jer rade u manjim prostorima. Neki su toliko mali da bi posjetitelje moglo izbrojati i dijete vrtićke dobi.
Vlasnika caffe bara 'Arka' Tomislava Goszla pitamo koliko će gostiju moći u njegov kafić kojeg od milja zovu 'Dva kvadrata'?
- Ja u 16 kvadrata, od čega je pola WC, nemam unutra mjesta niza što. Po njihovoj mjeri, stao bi jedan čovjek. Sad kad zahladi neće moći nitko – kroz osmijeh će Goszl iako mu, kao ni jednom ugostitelju, do smijeha nije.

image
Koliko gostiju može stati u 'Dva kvadrata'


- Što ćemo, raditi dok ne dođu ti covid redari, pa ako me idu zatvorit neka zatvore, na njihovu dušu. Propast ćemo i što drugo. Najbolja je opcija da mirno svi stanemo na Stradun i pitamo te nadležne što ćemo mi dalje. Ovako smo svi gotovi, neće nitko imat za kruha. Ne može se prezimit', a s ovim mjerama ne može se živjet'. A ionako smo uništeni, mi u Dubrovniku zadnji ćemo se oporavit – kaže vlasnik 'Dva kvadrata' i dodaje:

- Najbolje da učinu 'lockdown' svima, daju nam po četiri tisuće i stojte doma. Barem neće nitko ništa trošit' jer kad radiš i krećeš se, moraš potrošit. Totalni bankrot svih ljudi. Da je ljeto i da imamo ogromne tarace kao Split ili Zagreb pa da možeš razmaknut stolove reko bi 'ajde, samo da radim pa kako- tako'. Ovako, Dubrovnik to ne može podnijet. Toliko velike tarace i unutarnje prostore nitko nema. Radi dok ne počnu pisat' kazne i gotovo. A ne znam odakle će ih isplaćivat' jer svaka firma je u minusu.
'Svaki dan nešto novo s tim mjerama', negoduje Denis Jurgec,voditelj vinskog bara 'La Bodega', 'jedan dan metar i po razmaka, pa dva, tri metra između stolova, sad četiri kvadrata po gostu'.

image
Denis Jurgec


- Katastrofa, užas, mislim da ćemo zatvoriti kao i svi ostali. Dolazi zima koja je i inače bila crna, sad će bit još crnja. Mi zimi uglavnom radimo jutarnje smjene ali i to je sad upitno jer ako bude loše vrijeme ljudi neće ulaziti unutra zbog tih mjera.
Moći će, računa voditelj 'La Bodege', biti tri do četiri stola na svakom od četiri kata. Što se pak tarace tiče, na 48 kvadrata javne površine 'realno bi po mjerama mogao imat šest stolova, a imao sam ih 18'.
- Jako je loša situacija svima, cijela godina je kriminalna i pitanje je hoće li uopće itko 'preživjet', hoće li opet biti 'lock downa' – pita se Jurgec.
 

Idiotizam


- Možda ima pet lokala u gradu koji mogu raditi po ovim mjerama, ali neće im biti isplativo. Ako imate prostor od 50 kvadrata unutra možete primiti maksimum 12 ljudi. Na 50 kvadrata najčešće su dva konobara, što onda nije 12 nego 10 gostiju. Mislite li zaista da se na nekim lokacijama gdje plaćate najam i po deset tisuća eura isplati imati 10 gostiju na sat do dva sata vremena. Rušimo cijeli sustav – smatra predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić i nastavlja:

image
 Ante Vlašić
CROPIX


- Svjesni smo da su neke mjere neizbježne, ali ove su direktno uništavanje, doslovno žrtvujemo u potpunosti ogromnu gospodarsku granu – kaže Vlašić kojem su dvije mjere sporne – kvadratura po gostu i kontrola provođenja mjera. Prebacivanje kontrole i represivnog dijela provedbe mjera na ugostitelje naziva idiotizmom, jer ugostitelji se uvijek vode onom 'gost je uvijek u pravu'.
- Na ovaj način 'de jure' nije vam zabranjeno raditi ali 'de facto' jest. Rad je ovim mjerama maksimalno ograničen, neisplativo je, nemoguće i teoretski neprovedivo. Većina će zatvoriti - zaključuje Vlašić.

Poziv na Ustav
Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić smatra kako će mjere značiti pad kapaciteta objekata za 90 posto.
- U prosječan mali lokal u povijesnoj jezgri može ući troje ili četvero ljudi. To se apsolutno nikome ne isplati. Ako će se već to morati provoditi onda bi bilo u redu da se po članku 50. Ustava RH plati nadoknada, da nam pokriju fiksne troškove, pune plaće koje mi moramo platiti, najmove i da se ukine porez u tom periodu – kaže Vlašić.
23. travanj 2024 13:41