StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZRAČNA LUKA DUBROVNIK|

U Čilipima se ‘zahvalili‘ stalnim sezoncima, te poručuju kako ni za stalno zaposlenene nemaju dovoljno posla

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
18. rujna 2020. - 20:20
- Bude li 2021. godina dobra, bude li posla, pozvat ćemo nazad na posao sve naše dugogodišnje sezonce. Tome se nadamo, i svakako očekujemo da će godina biti bolja od ove 2020. kada smo imali veliko smanjenje posla zbog čega za sezoncima koji su imali ugovore do 31. kolovoza više nismo imali potrebe produljiti ugovore - rekao nam je to u petak Ivan Maslać, direktor sektora komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik, gdje je čak 250 sezonaca od početka rujna moralo na burzu rada.

image
Ivan Maslać, direktor komercijalnih poslova ZL Dubrovnik


– Pretpostavka je da će iduće sezone biti bolje, no ne mnogo bolje s toliko posla kao lani, no bude li posla to je kontigent ljudi na koje mi prvo računamo jer oni su i školovani za svoje poslove, imaju i određene licence, dakle njih ćemo prve zapošljavati, što je i logično. Sve ovisi o poslu, poziciji i potrebi posla koliko će ga biti – govori Maslać.
Dubrovački aerodrom i ove je godine počeo zapošljavati svoje redovite sezonce još od 1. ožujka, neke radnike tražilo se i izvan Županije, jer se očekivala rekordna sezona. Međutim, aerodrom je sredinom ožujka zatvoren jer je bio žarište izbijanja epidemije koronavirusa na dubrovačkom području, tada he stao i sav je avionski promet u čitavom svijetu. Kada je Zračna luka u Čilipima otvorena očekivani je promet izostao, dovevši poslovanje Zračne luke Dubrovnik na manje od 15% prometa iz 2019. Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku samo je u srpnju imala pad prometa od 88,6 posto.


Upravo stoga što je riječ o dugogodišnjim sezoncima Zračne luke Dubrovnik ugovori nisu raskidani prije ugovorenoga roka 31. kolovoza kao dio socijalno osjetljive politike tvrtke. Bio je to, podsjetimo, rezultat dogovora Uprave Zračne luke i Sindikata temeljem kojeg su svim sezonskim radnicima ponuđeni ugovori o radu do 31. kolovoza i Kriznog plana poslovanja koji je donesen sukladno Smjernicama za racionalizaciju poslovanja pravnih osoba u državnom vlasništvu uslijed epidemije bolesti COVID-19 izrađenim od strane Ministarstva državne imovine."

image
Tonći Plazibat/CROPIX


Tu treba naći i razloge što je ovaj val nezaposlenosti na dubrovačkom području zasad tiho prošao. Napokon, svima je jasno da posla, odnosno zračnog prometa gotovo da nema.
– I naših 388 stalnih zaposlenika Zračne luke svakim danom imaju sve manje posla, do zime će ih biti i viška, no to je takav posao gdje određene aerodromske službe moraju raditi u dvije smjene bez obzira ima li posla - govori Maslać.
Dodaje kako je ranijih godina sezona na Zračnoj luci u Čilipima  završavala 31. listopada.
19. travanj 2024 23:40